ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: Πρέπει να διασφαλίσουμε το μέλλον, λαμβάνοντας μαθήματα από το παρελθόν

Ακιντζί: Πρέπει να διασφαλίσουμε το μέλλον, λαμβάνοντας μαθήματα από το παρελθόν

Παρά τη διαφορετική ερμηνεία των δύο πλευρών για τη διζωνικότητα, πρέπει να προφυλάξουμε το μέλλον, λαμβάνοντας μαθήματα από το παρελθόν, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, παραδίδοντας το πρώτο μάθημα του νέου ακαδημαϊκού έτους στο “πανεπιστήμιο” ανατολικής Μεσογείου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι στην περιοχή επικρατεί χάος και χρειάζεται ένα “ωραίο παράδειγμα. Βιώνοντας το διαμελισμό, υπάρχει μια συγκυρία από την οποία μπορούν να βγουν ωραία παραδείγματα, όπως η ενοποίηση, το να έρθουν οι πλευρές μαζί, η συνεργασία, το από κοινού κέρδος, η συνενωτική ενεργειακή πολιτική, αντί της διαχωριστικής, η δημιουργία καταστάσεων αμοιβαίου οφέλους (win win)”.


Ο Τ/κ ηγέτης απηύθυνε έκκληση για “κοινή εργασία” προς τα πανεπιστήμια των δύο πλευρών, λέγοντας πως η ε/κ πλευρά πρέπει να απελευθερωθεί από την ιδέα ότι η συνεργασία με τους Τ/κ θα βοηθήσει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους. Και η ενοποίηση της τηλεφωνίας, πρόσθεσε, έχει “τρακάρει” στην ιδεοληψία της αναγνώρισης.


Και στην ε/κ και στην τ/κ πλευρά, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, υπάρχει η νοοτροπία της απόρριψης ακόμη και της καλύτερης λύσης, λέγοντας πως όταν ο ίδιος δήλωσε ότι εάν οι φυσικές πηγές δεν χρησιμοποιηθούν με λογικό τρόπο (νούσιμα στα τούρκικα), μπορεί να υπάρχουν αρνητικά αποτελέσματα, στην ε/κ πλευρά κάποιοι το εξέλαβαν λάθος. Η χρήση του φυσικού αερίου με λογικό τρόπο θα φέρει τη διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι και η μελλοντική χρήση του νερού που θα έρθει στο νησί και από τις δύο πλευρές, θα μπορέσει να συμβάλει σοβαρά στις σχέσεις τους.


Για την ενοποίηση του ηλεκτρικού ρεύματος, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι οι τεχνικές εργασίες συνεχίζονται, για να συμπληρώσει ότι το ηλεκτρικό ρεύμα που θα έρθει από την Τουρκία μπορεί να επεκταθεί έως και τη Μέση Ανατολή. “Η ενοποίηση των δικτύων νερού, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου σε ένα σημείο που θα βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων δεν είναι νούσιμη δουλειά; Θεωρώ πως αυτή είναι η αποστολή μας”.


Επαναλαμβάνοντας την άποψή του για τη διζωνικότητα, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν κρύβει τίποτα από το “λαό”. “Σε κάποιες έννοιες υπάρχουν διαφορές. Τη διζωνικότητα την ερμηνεύουν διαφορετικά. Εμείς διαφορετικά. Ωστόσο πρέπει να παίρνουμε τα μαθήματα από το παρελθόν για να διασφαλίσουμε το μέλλον. Πιστεύω ότι αυτά μπορούμε να τα αποσαφηνίσουμε μέσα σε δύο μήνες”.


Όπως ανέφερε, από το Νοέμβριο η διαδικασία θα επιταχυνθεί ενώ στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης, της Οικονομίας και της ΕΕ υπάρχει σοβαρή πρόοδος, λέγοντας πως η Ασφάλεια και οι Εγγυήσεις θα συζητηθούν στο τέλος. Κάλεσε δε το κοινό να μην πιστεύει αυτά που λέγονται ότι η λύση που θα υπογράψουν οι δύο ηγέτες θα εφαρμοστεί αφού – είπε – η συμφωνία θα υποβληθεί σε δημοψηφίσματα και θα πρέπει να εγκριθεί.


Ο κ. Ακιντζί θεωρεί ότι τα πανεπιστήμια και στις δύο πλευρές μπορούν να συνεργαστούν στους τομείς της υγείας, της γεωργίας, της κοινωνιολογίας ενώ η συνεργασία των πανεπιστημίων και η παιδεία είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις. Η διδακτέα ύλη, συνέχισε, θα πρέπει να συζητηθεί με μια νέα ματιά.


Απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν έχει ληφθεί παράδειγμα από αλλού για τη μορφή της δομής όσον αφορά το διαμοιρασμό της εξουσίας, ο κ. Ακιντζί είπε ότι παρόλο που κάποιοι μιλάνε για το μοντέλο του Βελγίου, αυτό που θα βγει θα είναι ίδιον της Κύπρου (δεν θα μοιάζει με κανένα άλλο), προσθέτοντας ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει στις δύο συνιστώστες πολιτείες, ούτε αυτές μεταξύ τους, η μία στην άλλη.


Συνέχισε λέγοντας ότι στο θέμα του ευρωπαϊκού δικαίου έχουν αποφασίσει τη σύσταση ad hoc επιτροπής που θα αρχίσει την εργασία για την τελωνειακή ένωση και τη μετάβαση στην ΕΕ. “Αρχίζουμε από τώρα τη διαδικασία προετοιμασίας της τ/κ συνιστώσας πολιτείας για το κεκτημένο της ΕΕ. Αυτό το ζητήσαμε και από την ΕΕ και από τους ε/κ συνομιλητές μας”.
 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top