Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος και μεταβαίνω στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη με την προσδοκία ότι αυτή η συνάντηση θα αποτελέσει το πρώτο σημαντικό βήμα για ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στην ομιλία του στο Συνέδριο για το Κυπριακό με τίτλο «Κυπριακό: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ», το οποίο διοργανώνει το ΑΚΕΛ μεταξύ 4 και 5 Οκτωβρίου στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από μόνος του ο τίτλος του συνεδρίου αποτυπώνει εύστοχα την αγωνία όλων για τη μη επίλυση του Κυπριακού μισό αιώνα μετά την τουρκική κατοχή, όπως επίσης και για τα τετελεσμένα που δημιουργεί η παρέλευση του χρόνου.
«Η ώρα μηδέν δεν είναι σχήμα λόγου, είναι η μεγάλη αλήθεια την οποία βιώνουμε καθημερινά κάθε μέρα εδώ και 50 χρόνια στην πράσινη γραμμή στους προσφυγικούς συνοικισμούς, στα μνημόσυνα των θυμάτων της εισβολής, στους ομαδικούς τάφους με τα οστά ανδρών και γυναικών που χάθηκαν τόσο άδικα. Κυρίως όμως, η ώρα μηδέν αντανακλάται στην παγίωση των τετελεσμένων 50 χρόνια μετά, με όλα όσα η πάροδος του χρόνου επιφέρει επί του εδάφους», σημείωσε σχετικά.
Συμπλήρωσε ότι το στάτους κβο όχι μόνο δεν είναι βιώσιμο, αλλά από τη μια εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους και από την άλλη δεν επιτρέπει στη χώρα να αξιοποιήσει και να αναπτύξει όλες τις δυνατότητες και τις προοπτικές της.
«Ακρογωνιαίος λίθος της προσπάθειάς μας είναι η αναζήτηση λύσης του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου, δηλαδή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, με αξιοποίηση του μέχρι σήμερα διαπραγματευτικού κεκτημένου, συμπεριλαμβανομένου και του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα, καθώς επίσης των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι αυτό διεκδικεί από την η πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, όχι απλά με δηλώσεις, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις, με συγκεκριμένες ενέργειες, και παραμένει προσηλωμένος σε αυτόν τον όρο εντολής που του ανέθεσε ο Κυπριακός λαός.
«Αν θέλουμε 50 χρόνια μετά να κάνουμε και έναν απολογισμό, θα πρέπει να ασκήσουμε και τη δική μας κριτική που για πολλά χρόνια πορευτήκαμε αποκλειστικά επικαλούμενοι το διεθνές δίκαιο και θεωρώ σήμερα δεν υπάρχει κανείς που θα διαφωνήσει μαζί μου ότι το διεθνές δίκαιο από μόνο του δεν μπορεί σε καμία απολύτως περίπτωση να επιλύσει το Κυπριακό ή το οποιοδήποτε περιφερειακό διεθνές πρόβλημα», ανέφερε στη συνέχεια.
Προσέθεσε ότι οι τουρκικές αξιώσεις, όπως εκφράζονται δημόσια, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. «Η κυριαρχική ισότητα, οι απευθείας πτήσεις, το απευθείας εμπόριο, οι απευθείας επαφές, είναι ασύμβατες με τις δικές μας επιδιώξεις γιατί δεν οδηγούν στη λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Πρόκειται για προσεγγίσεις που οδηγούν στη διχοτόμηση, οδηγούν στη λύση δύο κρατών και λειτουργούν ως αντικίνητρο στην προσπάθεια για λύση. Για εμάς κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο, η λύση των δύο κρατών δεν έχει καμία απολύτως θέση στο πολιτικό λεξιλόγιο και σε αυτό είμαι απόλυτος», τόνισε επί του θέματος.
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον ΓΓ των ΗΕ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη, είπε ότι εκτός από την προσωπική του εμπλοκή στην προσπάθεια διάρρηξης του αδιεξόδου και επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν διαπίστωσε την ίδια προσήλωση και από τις πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας που παρέθεσε στους μόνιμους αντιπροσώπους των χωρών αυτών, οι οποίοι ανέφεραν ότι το Κυπριακό είναι από τα ελάχιστα θέματα στα οποία και τα πένετε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμφωνούν.
«Είναι ξεκάθαρο ότι για όλους το πλαίσιο λύσης είναι το συμφωνημένο πλαίσιο και αυτό που καθορίζουν τα ψηφίσματα και αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς αυτό. Πλέον όλοι αναγνωρίζουν την εποικοδομητική μας προσέγγιση και επικεντρώνονται προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», προσέθεσε.
Ακολούθως, υπενθύμισε ότι ανταποκρίθηκε αμέσως σε όλες τις μέχρι σήμερα βολιδοσκοπήσεις, είτε του Γενικού Γραμματέα είτε της κ. Ολγκίν, για τριμερή ή πενταμερή συνάντηση, προσθέτοντας ότι παρά τις συνεχείς αρνητικές απαντήσεις, φαίνεται ότι ο κ. Τατάρτ αποδέχτηκε τελικώς να παρακαθίσει σε μια τριμερή συνάντηση, σε δείπνο εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος και μεταβαίνω στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη με την προσδοκία ότι αυτή η συνάντηση θα αποτελέσει το πρώτο σημαντικό βήμα για ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών. Δεν γνωρίζω πώς θα κινηθεί ο κ. Τατάρ, αν θα εκφράσει διαφορετικές θέσεις από αυτά που λέει δημοσίως. Μπορώ όπως να σας διαβεβαιώσω ότι η δική μας πλευρά με αυτοπεποίθηση, με ειλικρίνεια, θα επαναλάβει την ετοιμότητά μας να προσέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου, να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα για τα οποία υπάρχει διαφορετική προσέγγιση ανάμεσα στις δύο πλευρές, πάντα όμως εντός του συμφωνημένου πλαισίου», υπογράμμισε.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι το 2024 έχει και ένα διπλό συμβολισμό, από τη μία η συμπλήρωση 50 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή, από την άλλη, η 20η επέτειος από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Οι δύο αυτοί ημερολογιακοί σταθμοί ορίζουν το σκηνικό μέσα στο οποίο ζούμε και το περιβάλλον μέσα στο οποίο πολιτευόμαστε. Από τη μία έχουμε την τραγωδία του ‘74 που αποτελεί ένα σκοτεινό σημείο αναφοράς για τη πατρίδα μας και που καλούμαστε να ανατρέψουμε τις τραγικές συνέπειες. Από την άλλη, η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το φωτεινό ορόσημο που οδηγεί στις καλύτερες μέρες που οφείλουμε στην πατρίδα μας, οφείλουμε στα παιδιά μας, οφείλουμε στη νέα γενιά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει τα εργαλεία ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα για όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτήν την προσπάθεια, αλλά και εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες ώστε όλοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να νιώθουν ασφαλείς στον τόπο τους.
«Οι προκλήσεις που έχουμε να διαχειριστούμε από κοινού απαιτούν πάνω από όλα ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, όχι ως σύνθημα, αλλά στην πράξη και προϋποθέτουν στοιχειώδη συνεννόηση στα μεγάλα που μας ενώνουν, παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες. Για αυτό το λόγο θεωρώ την πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ ως ιδιαίτερα σημαντική, αλλά και γιατί έκρινα καθήκον μου και υποχρέωσή μου να ανταποκριθώ θετικά στην πρόσκληση και να είμαι σήμερα εδώ. Θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι για την πρόσκληση και να κληθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Ανήλικος από την Κύπρο έστελνε μηνύματα για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις