ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα: Οι άντρες είναι πιο ευάλωτοι στην κατάθλιψη από ό,τι οι γυναίκες

Νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα: Οι άντρες είναι πιο ευάλωτοι στην κατάθλιψη από ό,τι οι γυναίκες

Η έρευνα που αλλάζει όσα πιστεύαμε

Σε μια πρωτοποριακή έρευνα προχώρησε ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης σε συνεργασία με το Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας στο Δίκτυο Ψυχικής Υγείας (CIBERSAM), αποκαλύπτοντας σημαντικά ευρήματα σε ό,τι αφορά στον τομέα της γενετικής ψυχιατρικής και στην ανάλυση φύλου.

Η εργασία, εκτός από το ότι επιβεβαίωσε την ύπαρξη μιας κοινής γενετικής ευπάθειας μεταξύ της σχιζοφρένειας και άλλων ψυχιατρικών διαταραχών, όπως η διπολική διαταραχή και η κατάθλιψη, αποκάλυψε πως οι άντρες είναι πιο ευάλωτοι γενετικά στη σχιζοφρένεια, σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Neuropsychopharmacology, έγινε από κοινού από τους καθηγητές Μπάρμπαρα Άριας και Αρασέλι Ρόσα, από τη Σχολή Βιολογίας και το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (IBUB) και το CIBERSAM. Στη μελέτη, οι συγγραφείς ανέλυσαν ένα δείγμα 1826 ασθενών με ψύχωση και 1372 ασθενών ελέγχου. Στόχος ήταν να αναλυθεί πώς οι πολυγονιδιακές βαθμολογίες (PGS) για τη σχιζοφρένεια, τη διπολική διαταραχή και τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης ψυχωσικών διαταραχών και πώς αυτές οι συσχετίσεις διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Τα αποτελέσματα, έδειξαν ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στη γενετική ευαλωτότητα στις ψυχωσικές διαταραχές, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση των διαφορών φύλου που παρατηρούνται στον επιπολασμό, την κλινική εικόνα και την ανταπόκριση στη θεραπεία.

«Τα αποτελέσματά μας ενισχύουν την υπόθεση ότι υπάρχουν κοινοί γενετικοί παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των διαταραχών, υποδηλώνοντας την ύπαρξη μιας κοινής βιολογικής βάσης μεταξύ τους», είπε μία εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Η έρευνα μας υπογραμμίζει τη σημασία της εξέτασης των διαφορών φύλου στις γενετικές μελέτες για την ανάπτυξη πιο εξατομικευμένων στρατηγικών στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία στην κλινική πράξη», είπε η Μπάρμπαρα Άριας.

Πηγή: gazzetta.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εμπειρογνώμονας εξηγεί: «Τα βίντεο της Μονής Αββακούμ που έχουν διαρρεύσει δεν είναι τίποτα μπροστά στα υπόλοιπα»

• Τροχαίο με σκυβαλοφόρο: Διενεργήθηκε η νεκροτομή στη σορό του 41χρονου Γιώργου

• Άγρια συμπλοκή στις Κεντρικές Φυλακές: «Έπεσε» ξύλο μεταξύ κρατουμένων για... φαγητό - Δύο τραυματίες

• Πληθαίνουν οι τουρίστες στην Κύπρο – «Άδειασαν» τις τσέπες τους τον Ιούλιο

• STEM: Μια σύγχρονη παιδαγωγική προσέγγιση εφαρμόζεται στα σχολεία της Κύπρου - Επιθεωρητής εξηγεί στο «Τ» τι ακριβώς είναι

• Χριστιάνα Αριστοτέλους: «Εισέβαλε» απροειδοποίητα στο στούντιο ο γιος της και ήθελε αγκαλίτσες - Βίντεο



ΠτΔ: Η συνάντηση στη ΝΥ να αποτελέσει το πρώτο βήμα για επανέναρξη συνομιλιών

ΠτΔ: Η συνάντηση στη ΝΥ να αποτελέσει το πρώτο βήμα για επανέναρξη συνομιλιών

Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος και μεταβαίνω στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη με την προσδοκία ότι αυτή η συνάντηση θα αποτελέσει το πρώτο σημαντικό βήμα για ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στην ομιλία του στο Συνέδριο για το Κυπριακό με τίτλο «Κυπριακό: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ», το οποίο διοργανώνει το ΑΚΕΛ μεταξύ 4 και 5 Οκτωβρίου στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top