Μια από τις πιο κρίσιμες συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11.00 ενόψει της τριμερούς συνάντησης της 15ης Οκτωβρίου, στη Νέα Υόρκη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, αλλά το κυριότερο είναι ο συντονισμός και η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στα μέλη του σώματος για τα επόμενα βήματα. Η σημερινή, θεωρείται από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, για τον λόγο ότι μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα όπου το κυπριακό βρισκόταν σε στασιμότητα, με την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Ερσίν Τατάρ για συνάντηση στη Νέα Υόρκη και την αποδοχή εκ μέρους του κατοχικού ηγέτη, είναι αναμενόμενο πως η πολιτική ηγεσία του τόπου, θα πρέπει να συντονιστεί για όλα τα σενάρια τα οποία δυνατόν να προκύψουν, κατά το άτυπο δείπνο της Νέας Υόρκης. Ο Ερσίν Τατάρ διατυμπανίζει ότι πάει στη Νέα Υόρκη με ανοιχτή ατζέντα, κάτι που απορρίπτει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, όπως επίσης και την απαράδεκτη τουρκική θέση για λύση δύο κρατών.
Μιλώντας στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Νικόλα Γιάγκου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η τριμερής συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, θα έχει θετικά αποτελέσματα, λέγοντας πως ο ίδιος γνωρίζει τα όρια του συμβιβασμού και τις κόκκινες μας γραμμές.
Παρά την ελπίδα την οποία εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, οι προσδοκίες για το αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, είναι πολύ χαμηλές. Ο Ερσίν Τατάρ με τη στάση του και τις απαράδεκτες θέσεις, δεν αφήνει περιθώρια για συζήτηση, επί της ουσίας.
Ενόψει της τριμερούς συνάντησης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης χαρακτηρίζει ως θετική εξέλιξη την επικείμενη άτυπη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής» της Ελλάδας, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και πως αυτές συμβάλλουν στη δημιουργία ευνοϊκότερου κλίματος κατά την έκφρασή του, για την επανεκκίνηση των συζητήσεων για το κυπριακό.
«Μόνο μέσα από τον παραγωγικό διάλογο μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση, βεβαίως στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ποτέ καμία συζήτηση δεν τελείωσε πριν ξεκινήσει», δήλωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις