Eκλέγονται σήμερα τα μέλη Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ηνωμένων Εθνών - Υποψήφια και η Κύπρος

Eκλέγονται σήμερα τα μέλη Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ηνωμένων Εθνών - Υποψήφια και η Κύπρος

Στις 10.00 ώρα Νέας Υόρκης (1700 ώρα Κύπρου) στην αίθουσα τις Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί σήμερα η ψηφοφορία για την εκλογή των νέων μελών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ) των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2027, με την Κυπριακή Δημοκρατία να διεκδικεί για πρώτη φορά μια θέση στο Συμβούλιο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη από τη Δευτέρα, πραγματοποίησε τον τελευταίο κύκλο επαφών για την παρουσίαση και την προώθηση της υποψηφιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταφέροντας στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τις προτεραιότητες της χώρας σε ενδεχόμενη εκλογή της στο Συμβούλιο.

Στην μυστική ψηφοφορία για την ανάδειξη των νέων μελών θα είναι παρών ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα συνοδεύεται από την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Πρέσβη Μαρία Μιχαήλ, τους συνεργάτες του από το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και άλλους διπλωμάτες της κυπριακής αποστολής στη Νέα Υόρκη.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι «η εκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, θα είναι μια ευκαιρία για τη χώρα να ενισχύσει το διπλωματικό αποτύπωμά της διεθνώς, με συμμετοχή σε ένα εκ των σημαντικότερων σωμάτων του συστήματος του ΟΗΕ. Η Κύπρος θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει ζητήματα, όπως τα δικαιώματα του παιδιού, της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών, των δικαιωμάτων των ευάλωτων ομάδων και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελείται από 47 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, τα οποία εκλέγονται από το σύνολο των κρατών-μελών του ΟΗΕ και για τριετή θητεία. Τη δεδομένη στιγμή, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα επιλέξει 18 νέα μέλη για τριετή θητεία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τη θητεία τους να ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2025.

H Kυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στη γεωγραφική ομάδα της Ασίας-Ειρηνικού που έχει τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό, με έξι χώρες (Κυπριακή Δημοκρατία, Νήσοι Μάρσαλ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Νότια Κορέα και Ταϊλάνδη) να διεκδικούν πέντε θέσεις. Αντίθετα, άλλες γεωγραφικές ομάδες, όπως η Αφρική, η Λατινική Αμερική - Καραϊβική, η Δυτική Ευρώπη και η Ανατολική Ευρώπη, δεν αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων είναι ο ίδιος με τις διαθέσιμες θέσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Ουδέν νεότερο για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης - Στον αναπνευστήρα τα ΜΟΕ ενόψει Γενεύης -Άγνωστες οι επιδιώξεις Γκουτέρες

Ουδέν νεότερο για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης - Στον αναπνευστήρα τα ΜΟΕ ενόψει Γενεύης -Άγνωστες οι επιδιώξεις Γκουτέρες

Ακόμα μια συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα για τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, είχαν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ, ενόψει της διευρυμένης συνάντησης για το κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, στη Γενεύη.

BEST OF TOTHEMAONLINE