Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη απάλλαξε χθες τον αδελφό του αρχηγού της αλ Κάιντα, του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, από την κατηγορία ότι είχε συστήσει μια «τρομοκρατική οργάνωση», όμως το δικαστήριο διέταξε να διεξαχθεί νέα έρευνα σε βάρος του.
Ο Μοχάμεντ αλ Ζαουάχρι, Αιγύπτιος υπήκοος, είχε συλληφθεί τον Αύγουστο του 2013, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η μαζική εκστρατεία καταστολής εναντίον των Αδελφών Μουσουλμάνων, έναν μήνα αφότου ο στρατός ανέτρεψε και συνέλαβε τον πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, που ανήκε στην ισλαμιστική οργάνωση.
Μαζί με άλλους περίπου εξήντα συγκατηγορουμένους του δικάστηκε για τη σύσταση μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης συνδεόμενης με την αλ Κάιντα» και ότι προετοίμαζε επιθέσεις εναντίον στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας και μελών της κοινότητας των χριστιανών της Αιγύπτου.
Το δικαστήριο αθώωσε τον Μοχάμεντ αλ Ζαουάχρι, καθώς δεν προέκυψαν αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος που να επαληθεύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι συμμετείχε στη δημιουργία της οργάνωσης ή ότι ήταν μέλος της, ανέφερε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνήγορός του Καμάλ Μάντουρ.
Ο δικαστής παρήγγειλε ωστόσο στην εισαγγελία να διεξαχθεί νέα έρευνα για δηλώσεις του Ζαουάχρι στις οποίες φέρεται να τάχθηκε υπέρ «της ιδέας να δημιουργηθεί μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση».
Δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής εάν ο Μοχάμεντ αλ Ζαουάχρι θα παραμείνει ή όχι υπό κράτηση όσο διεξάγεται η νέα έρευνα.
Το δικαστήριο εξάλλου επικύρωσε χθες την καταδίκη σε θάνατο 10 συγκατηγορουμένων του Ζαουάχρι, η ετυμηγορία για τους οποίους είχε ανακοινωθεί τον Αύγουστο. Τριάντα εννιά άλλοι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης ενός ως 25 ετών, ενώ 15 αθωώθηκαν.
Μπορούν να ασκηθούν εφέσεις για τις αποφάσεις αυτές, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Αφότου ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ανέτρεψε και διέταξε τη σύλληψη του Μοχάμεντ Μόρσι, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας, την 3η Ιουλίου 2013, πάνω από 1.400
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις