ΔΙΕΘΝΗ

Εξαντλήθηκαν τα παγκόσμια αποθέματα εμβολίων κατά της χολέρας από το στόμα

Εξαντλήθηκαν τα παγκόσμια αποθέματα εμβολίων κατά της χολέρας από το στόμα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε χθες, Παρασκευή, ότι τα παγκόσμια αποθέματα εμβολίων κατά της χολέρας που χορηγούνται από το στόμα έχουν εξαντληθεί τελείως, γεγονός που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης αυτής της ιδιαίτερα μεταδοτικής ασθένειας.

«Ως τη 14η Οκτωβρίου, το παγκόσμιο στοκ των εμβολίων κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα είναι εξαντλημένο», με άλλα λόγια «δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες δόσεις», τόνισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη μηνιαία έκθεσή του.

«Αυτή η έλλειψη εγείρει μεγάλα προβλήματα για τις προσπάθειες καταπολέμησης των επιδημικών εξάρσεων και εμποδίζει τις προσπάθειες με σκοπό να ελεγχθεί η εξάπλωση της νόσου», συνέχισε.

Η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων βρίσκεται στο μέγιστο, αλλά η ζήτηση ξεπερνάει την προσφορά, εξήγησε η υπηρεσία δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ΠΟΥ διευκρίνισε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου ως τη 14η Οκτωβρίου, η διεθνής ομάδα συντονισμού για την προμήθεια εμβολίων έλαβε αιτήματα για εμβόλια κατά της χολέρας που λαμβάνονται από το στόμα από πλευράς του Μπανγκλαντές, του Σουδάν, του Νίγηρα, της Αιθιοπίας και της Μιανμάρ.

Τα αιτήματα συνολικά ανέρχονται σε 8,4 εκατομμύρια δόσεις, όμως μπόρεσαν να σταλούν μόνο 7,6 εκατ. δόσεις.

Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι έχουν καταγραφεί 439.724 κρούσματα χολέρας και 3.432 θάνατοι ως την 29η Σεπτεμβρίου φέτος. «Μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων το 2024 είναι κατά 16% χαμηλότερος από αυτόν της περασμένης χρονιάς, η αύξηση του αριθμού των θανάτων κατά 126% είναι πολύ ανησυχητική», τόνισε.

Από τον περασμένο μήνα, νέες εξάρσεις της χολέρας έχουν αναφερθεί στον Νίγηρα (705 κρούσματα, 17 θάνατοι) και στην Ταϊλάνδη (πέντε κρούσματα χωρίς θάνατο), κάτι που αυξάνει στις 30 τον αριθμό των χωρών που επλήγησαν μέσα στο 2024, διαπίστωσε ο ΠΟΥ.

Αυτόν τον μήνα, εντοπίστηκε κρούσμα χολέρας στον Λίβανο — χώρα όπου πλέον μαίνεται πόλεμος.

Ο ΠΟΥ επισήμανε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης εκεί είναι «πολύ υψηλός», εξαιτίας της επιδείνωσης των υγειονομικών συνθηκών, ειδικά για τους εσωτερικά εκτοπισμένους.

Η χολέρα, λοίμωξη η οποία μεταδίδεται μέσω μολυσμένων τροφίμων, ή νερού, ή περιττωμάτων με το βακτήριο Vibrio cholerae, προκαλεί οξεία διάρροια κι αφυδάτωση και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο του ασθενούς σε ώρες αν δεν χορηγηθούν αντιβιοτικά και δεν υπάρξει το συντομότερο ενυδάτωση. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα παιδιά, πάνω απ’ όλα τα μικρότερα.

Πηγή: ΑΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Πώς η καλή επικοινωνία μπορεί να σώσει μια σχέση: Ειδικός διηγείται την ιστορία δυο Κυπρίων και δίνει λύσεις

• Αυτές οι περιφέρειες της ΕΕ δέχονται τους περισσότερους ξένους τουρίστες - Ποια η θέση της Κύπρου

• Τρόμος για ηλικιωμένο στη Λεμεσό: Άκουσε δυνατό θόρυβο και είδε τον δράστη να βάζει φωτιά στο αυτοκίνητο του

• Συμπλοκή στις Φοινικούδες: Ψάχνει τους δράστες η Αστυνομία - Καταγγελία ότι πετούσαν αντικείμενα

• «Μυστήρια» φώτα στον ουρανό της Αγίας Νάπας - Η εξήγηση - Δείτε βίντεο

• Ντέιβιντ Σουμάχερ: Προκάλεσε σοκ με την αποκάλυψη του - «Η μητέρα μου χτυπούσε τον πατέρα μου»

• Σε πελάγη ευτυχίας γνωστή Κύπρια ηθοποιός: Της έκανε πρόταση γάμου ο σύντροφος της - Δείτε βίντεο



Ανάλυση: Τα συν και τα πλην της τριμερούς στη Νέα Υόρκη - Ο οδικός χάρτης μέχρι την πενταμερή

Ανάλυση: Τα συν και τα πλην της τριμερούς στη Νέα Υόρκη - Ο οδικός χάρτης μέχρι την πενταμερή

Από τα ξημερώματα της 15ης Οκτωβρίου όταν δηλαδή ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της άτυπης τριμερούς συνάντησης Χριστοδουλίδη- Τατάρ- Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, ή το άτυπο δείπνο καλύτερα όπως θέλει να το ονομάζει ο ΓΓ των ΗΕ, στη Λευκωσία ξεκίνησε η ανάλυση από πλευράς πολιτικών κομμάτων, πολιτικών νυν και πρώην, για το τι πήραμε τελικά ή αν τζάμπα αναλώσαμε τόση προσπάθεια και φαιά ουσία τους τελευταίους 18 μήνες, όπου στην προεδρία της Δημοκρατίας βρίσκεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top