Την ιστορία δυο Κυπρίων που παλεύουν να βρουν ισορροπία ανάμεσα στις υποχρεώσεις, τις προσδοκίες και τα συναισθήματα τους, διηγήθηκε στο ThemaOnline η Κλινική Υπνοθεραπεύτρια, Βάσω Παναγή. Ένα ζευγάρι νεαρών όπου η επικοινωνία μεταξύ τους είχε καταστεί δυσλειτουργική, με αποτέλεσμα οι εντάσεις και οι παρεξηγήσεις να γίνονται ολοένα και πιο συχνές.
Το πρόβλημα: Η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας
Οι δυο αυτοί άνρθωποι αγαπιόντουσαν, αλλά η επικοινωνία τους είχε γίνει επιφανειακή. Οι συζητήσεις τους περιορίζονταν σε καθημερινά θέματα όπως οι δουλειές του σπιτιού, τα παιδιά και τα οικονομικά. Όταν κάποιος από τους δύο ένιωθε πίεση ή απογοήτευση, συχνά αντιδρούσε με θυμό ή αποστασιοποίηση, χωρίς να μοιράζεται πραγματικά τα συναισθήματα του.
Μια τυπική σκηνή στη σχέση τους:
Ο άνδρας επιστρέφει από τη δουλειά, κουρασμένος και στρεσαρισμένος, με την σύντροφο του να τον ρωτά για τη μέρα του, αλλά η συζήτηση περιορίζεται σε μονολεκτικές απαντήσεις. Εκείνη, αισθανόμενη παραμελημένη, γίνεται ανήσυχη και ξεκινάει μια συζήτηση που γρήγορα καταλήγει σε καβγά. Και κάπως έτσι, η συναισθηματική απόσταση ανάμεσα τους μεγάλωνε.
Η λύση: Ουσιαστική και συνειδητή επικοινωνία
Η χρήση τεχνικών συνειδητής επικοινωνίας, όταν το ζευγάρι ξεκίνησε να κάνει μικρά αλλά σημαντικά βήματα:
- Ενεργητική ακρόαση: Και οι δύο έμαθαν να ακούν χωρίς να διακόπτουν και χωρίς να σχεδιάζουν την απάντηση τους από πριν. Ο στόχος ήταν να κατανοήσουν βαθύτερα ο ένας τον άλλον, να ακούσουν τις ανησυχίες, τους φόβους και τις ανάγκες του συντρόφου τους.
- Μοιρασμένα συναισθήματα: Αντί να κρατούν μέσα τους την απογοήτευση, άρχισαν να εκφράζουν τα συναισθήματα τους με ειλικρίνεια αλλά χωρίς επίθεση. Η γυναίκα έμαθε να λέει τι νιώθει με κάποια συμπεριφορά αντί να επιτίθεται με θυμό. Για παράδειγμα: ‘νιώθω παραμελημένη όταν δεν μοιράζεσαι μαζί μου τη μέρα σου’ αντί να πηγαίνει στην επίθεση ‘ποτέ δεν μου δίνεις σημασία’.
- Δημιουργία χώρου για συζήτηση: Εισήγαγαν στη ρουτίνα τους συγκεκριμένες στιγμές μέσα στην εβδομάδα, όπου κάθονταν να συζητήσουν χωρίς περισπασμούς. Αυτές οι ‘στιγμές επικοινωνίας’ αποδείχθηκαν σημαντικές για να αντιμετωπίσουν τα θέματα πριν διογκωθούν.
- Αποδοχή και κατανόηση: Αντί να προσπαθούν να διορθώσουν ο ένας τον άλλον ή να βρουν λύσεις αμέσως, έμαθαν να αποδέχονται τα συναισθήματα που εκφράζονταν και να κατανοούν την οπτική του άλλου.
- Καλλιέργεια ενσυνειδητότητας: Η ενσυνειδητότητα έγινε βασικό εργαλείο στη σχέση τους, επιτρέποντας τους να είναι περισσότερο παρόντες στις συζητήσεις και να αντιδρούν με λιγότερο συναίσθημα και μεγαλύτερη ηρεμία. Έμαθαν να παρατηρούν τα συναισθήματα τους πριν αντιδράσουν, δίνοντας τους χρόνο να διαχειριστούν καλύτερα την επικοινωνία.
Τα αποτελέσματα: Μια νέα, υγιέστερη σχέση
Η καλή επικοινωνία δεν ήταν μια στιγμιαία λύση, αλλά μια συνεχής διαδικασία. Ωστόσο, η επένδυση στην επικοινωνία τους είχε αποτελέσματα που έσωσαν τη σχέση τους και τους έδωσαν το χώρο να ανθίσουν ξανά ως ζευγάρι.
Συμπέρασμα
Η ιστορία δείχνει ότι η καλή επικοινωνία μπορεί να αλλάξει ριζικά τη δυναμική μιας σχέσης. Όταν τα ζευγάρια μαθαίνουν να ακούνε, να κατανοούν και να εκφράζονται με αλήθεια και ευαισθησία, η σχέση τους γίνεται πιο ανθεκτική και γεμάτη νόημα. Κάθε ζευγάρι αντιμετωπίζει προκλήσεις, αλλά μέσα από τη συνειδητή επικοινωνία μπορεί να χτίσει γέφυρες και να κρατήσει τη σχέση του ζωντανή.
Μπορείτε να επικοινωνήστε με την Yπνοθεραπεύτρια & Transformational Coach Βάσω Παναγή
[email protected], www.vasopanayi.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Επεισοδιακή καταδίωξη στη Λεμεσό: Φορούσαν κουκούλες και μάσκες - Χειροπέδες σε 14χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις