Προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσε η καταγγελία πατέρα στην αστυνομία, για τον τραυματισμό του 8χρόνου παιδιού του σε Δημοτικό σχολείο στη Λάρνακα, μετά από προσπάθεια να ξεφύγει, όπως ισχυρίστηκε στην κατάθεση του, από συμμαθητές που του έκαναν bullying.
Το ThemaOnline επικοινώνησε με την Δρ.Ερνεστίνα Σισμάνη-Παπακώστα, Προϊστάμενη Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου Παιδείας.
«Δεν έχει ξεκαθαρίσει η φύση του περιστατικού» - Δεν υπήρξε ενημέρωση για εκφοβιστική συμπεριφορά
Όπως εξήγησε η κ.Σισμάνη , για την εν λόγω υπόθεση, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί η φύση του περιστατικού. «Τυγχάνει διερεύνησης από το Υπουργείο». Όπως ανέφερε, είναι δεδομένο ότι υπήρξε τραυματισμός ενός μικρός παιδιού εντός του σχολείου και υπάρχει πιθανότητα να υπήρξαν και άλλοι μαθητές παρόντες.
«Αυτή τη στιγμή διερευνάται. Αφορά ένα πολύ σοβαρό θέμα και σύντομα πρέπει να έχουμε τα αποτελέσματα της διερεύνησης για να μπορέσουμε να το χειριστούμε. Σαν υπηρεσία δεν έχουμε ενημερωθεί για εκφοβιστική συμπεριφορά από το σχολείο , ούτε μας έχει γίνει παραπομπή για κάποιο μαθητή. Σίγουρα, είμαστε στη διάθεση κάθε γονιού. Τόσο των γονιών του παιδιού που τραυματίστηκε και του ίδιου του παιδιού, αν το θελήσουν να παρέχουμε κάθε είδους στήριξη. Καθώς επίσης και στα παιδιά και τους γονείς τους που ήταν στο σχολικό περιβάλλον την ώρα που έγινε το συμβάν».
Πως ένας γονέας διαχειρίζεται ένα παιδί που βίωσε ένα τραυματικό γεγονός
Με την ευκαιρία του εν λόγω περιστατικού, το ThemaOnline έθεσε κάποια γενικά ερωτήματα στην κ.Σισμάνη, για το πως οι γονείς μπορούν να διαχειριστούν διάφορες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα την περίπτωση που ένα παιδί έρχεται στο σπίτι σοκαρισμένο από ένα περιστατικό που συνέβη στο σχολείο.
Σύμφωνα με την κ.Σισμάνη, εξαρτάται από τη φύση του περιστατικού και το βαθμό σοβαρότητας για το πως θα χειριστεί ή αντιμετωπίσει ένα περιστατικό. «Εάν ένα περιστατικό είναι τόσο έντονο το οποίο μπορούμε να το θεωρήσουμε ως κρίση, πχ ότι είδα ένα συμμαθητή μου αιμόφυρτό ή κτλ, ναι είναι ένα ίσως σοβαρό τραυματικό γεγονός για τα υπόλοιπα παιδιά, το οποίο ίσως χρειαστεί να υπάρξει παρέμβαση από κάποιους πιο ειδικούς και όχι μόνο από τον γονέα. Εάν είναι μικρότερου βαθμού μπορεί πιθανόν να λυθεί και μέσα από την οικογένεια, με μια καλή επεξήγηση , με μια συζήτηση ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες».
Σε ερώτημα πως θα αντιληφθεί ο γονέας ότι το παιδί του επηρεάστηκε ή σοκαρίστηκε από κάποιο περιστατικό, η κ.Σισμάνη αναφέρει «Θα δούμε την σοβαρότητα του περιστατικού. Είναι επίσης υποχρέωση και του σχολείου όχι μόνο του γονέα να ενημερώσει την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας για να το διαχειριστούμε άμεσα σαν κρίση, εάν είναι κρίση, δηλαδή κάτι τραυματικό. Ο γονέας μπορεί να αντιληφθεί ότι επηρεάστηκε το παιδί, από την αλλαγή συμπεριφοράς ανάλογα πάλι με την ηλικία. Εάν είναι μικρό παιδί μπορεί να υπάρξει παλινδρόμηση , μπορεί να υπάρχει έντονο κλάμα, φοβίες , δυσκολία στον ύπνο και στη διατροφή . Εάν είναι έφηβοι μπορεί να παρουσιάσουν δυσλειτουργίες, να μην μπορούν να λειτουργήσουν με τους φίλους τους. Γενικότερα, ο γονιός θα νιώσει ότι κάτι πάει λάθος με το παιδί του, οπότε θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια».
Η κ.Σισμάνη απάντησε τι πρέπει να κάνει ένας γονέας εάν αντιληφθεί ότι το παιδί του είναι θύμα εκφοβισμού «Το διαχειριζόμαστε άμεσα. Εάν είναι θέμα εκφοβιστικής συμπεριφοράς σημαίνει ότι το παιδί δεν μπορεί να το διαχειριστεί από μόνο του. Πρέπει να εμπλακούν ενήλικες για να νιώσει ασφάλεια. Πάμε επίσης και συζητούμε με το σχολείο. Εάν νιώσουμε ότι το παιδί μας εξακολουθεί να παρουσιάζει δυσκολίες , ακόμα και πριν συζητήσουμε με το σχολείο, μπορούμε να αποταθούμε απευθείας και στην Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας με ένα απλό τηλεφώνημα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις