ΔΙΕΘΝΗ

Συγκλονίζει όμηρος της Χαμάς: Περιέγραψε στον ΟΗΕ τα βασανιστήρια που έζησε στη Γάζα – «Mε κρέμασαν ανάποδα και...»

Συγκλονίζει όμηρος της Χαμάς: Περιέγραψε στον ΟΗΕ τα βασανιστήρια που έζησε στη Γάζα – «Mε κρέμασαν ανάποδα και...»

Τις στιγμές που έζησε τις 55 μαρτυρικές ημέρες που ήταν όμηρος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, περιέγραψε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Αμίτ Σουσάνα. Η 40χρονη δικηγόρος είπε πως κακοποιήθηκε σεξουαλικά και βασανίστηκε ενώ «κάθε στιγμή» φοβόταν για τη ζωή της.

Η Αμίτ στις 7 Οκτωβρίου 2023, ημέρα της εισβολής, ήταν άρρωστη στο σπίτι της, στο κιμπούτς Κφαρ Αζά. Άκουσε τους πυροβολισμούς και έστειλε μήνυμα σε μέλη της οικογένειάς της γράφοντάς τους ότι θα προσπαθήσει να κρυφτεί σε ασφαλές σημείο.

Ωστόσο η Σουζάνα έπεσε στα χέρια των μελών της Χαμάς και οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν την αντίστασή της, με την ίδια να κλωτσάει και να αρνείται πεισματικά να τους ακολουθήσει. Στο βίντεο ντοκουμέντο της απαγωγής απεικονίζεται η μάχη της Σουσάνα και πως ένας από τους τρομοκράτες την κουβάλησε στην πλάτη του για να την ακινητοποιήσει.

 

 

Η Αμίτ απελευθερώθηκε μετά από 55 ημέρες μαζί με άλλους ομήρους.

Η 40χρονη δικηγόρος απηύθυνε ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο τη μεταχείρισή της στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ήμουν μόνη, αλυσοδεμένη από τους αστραγάλους με μεταλλική αλυσίδα, χωρίς να μπορώ να κουνηθώ και αναγκασμένη να ικετεύω για να χρησιμοποιήσω την τουαλέτα», είπε.

«Μου επιτέθηκε σεξουαλικά ο τρομοκράτης της Χαμάς που με φρουρούσε. Με ανάγκασε να μπω στο ντους, ακολουθώντας με από κοντά, με το όπλο του να με σημαδεύει. Η βαριά του αναπνοή και το βλέμμα του ήταν τρομακτικά... Δεν είχα τη δύναμη να τον σταματήσω», περιέγραψε.

 

 

«Δεν είχα κανέναν να με παρηγορήσει και έπρεπε να υπακούσω τον άνδρα που μόλις με είχε βιάσει με τον πιο φρικιαστικό τρόπο», συνέχισε η Σουζάνα.

«Λίγες μέρες αργότερα, μεταφέρθηκα σε μια νέα τοποθεσία, όπου με παρακολουθούσαν άλλοι τρομοκράτες της Χαμάς. Εκεί με βασάνισαν... Με κρέμασαν ανάποδα, με ξυλοκόπησαν και με ταπείνωσαν. Κάθε στιγμή φοβόμουν για τη ζωή μου», θυμάται.

«Σας ικετεύω, μην κάνετε τα στραβά μάτια»

Η Σουζάνα Αμίτ ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να δώσουν ένα τέλος στις εχθροπραξίες σε Γάζα και Λίβανο, καθώς επίσης και να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Για τους ομήρους είπε πως «κάθε μέρα που περνάει τους προκαλεί περαιτέρω ψυχολογικά τραύματα και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους. Ενεργήστε πριν είναι πολύ αργά».

«Σας ικετεύω, μην κάνετε τα στραβά μάτια στα όσα φρικιαστικά βιώνουν αθώοι πολίτες. Είναι δική σας ευθύνη να προστατεύσετε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να καταπολεμήσετε την τρομοκρατία και να οδηγήσετε τους δράστες στη δικαιοσύνη. Απελευθερώστε τους ομήρους και βεβαιωθείτε ότι κανείς άλλος δεν θα έχει τέτοια μοίρα», είπε.

Πηγή: protothema.gr

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χωρίς τέλος το θρίλερ με τα νεκρά βρέφη στην Ελλάδα - Τα ερωτήματα και το ξέσπασμα της 24χρονης που λέει «δεν είμαι η νέα Πισπιρίγκου»

• Στα χέρια της Αστυνομίας άλλος ένας για την επίθεση εναντίον ντελιβερά στη Λεμεσό

• Τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ: Φορτηγό έπεσε σε στάση λεωφορείων - Δείτε βίντεο

• Φωτογραφίσεις μαθητών στο σχολείο και στις σχολικές γιορτές: Υπάρχει δικλείδα ασφαλείας προσωπικών δεδομένων για τα παιδιά;

• Αντώνης Αβούρης: Ο Κύπριος που αναδείχθηκε ως ο καλύτερος νεαρός chef της Γαλλίας μιλά στο «Τ»

• Μαυρίκιος Μαυρικίου-Ιλάειρα Ζήση: Το πρώτο ταξίδι της κόρης τους στην Ελλάδα - Το βίντεο από το αεροπλάνο



Ανάλυση: Πώς φτάσαμε να μιλάμε για συνομοσπονδία - It takes two to tango

Ανάλυση: Πώς φτάσαμε να μιλάμε για συνομοσπονδία - It takes two to tango

Το 2017 στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκοουτέρες σε μία από τις δηλώσεις του τότε, έλεγε ότι το πώς θα ζήσουν οι Ε/κ και οι Τ/κ είναι ένα θέμα που αφορά τους ίδιους. Άλλωστε σε εκείνη τη διάσκεψη στην οποία «φτάσαμε πολύ κοντά στην πηγή, αλλά δεν διανύσαμε το τελευταίο μίλι» όπως λένε διάφοροι εδώ στο νησί, το ζητούμενο ήταν η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Από τότε μέχρι σήμερα, τα πράγματα κυλούσαν αργά και βασανιστικά, με το κυπριακό να παραμένει στάσιμο και χωρίς να υπάρχει καμία ελπίδα για επανέναρξη των συνομιλιών, από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά και εντός του πλαισίου Γκουτέρες, το οποίο και αυτό έγινε σαν «το μνήμα του Αγ. Νεοφύτου».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top