Κάποιοι μας ακολουθούν ήδη από την παιδική ηλικία. Άλλοι έμειναν μια ανάμνηση στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης. Οι λίγοι -και καλοί- είναι δίπλα μας πλέον σε κάθε χαρά και λύπη. Πόσο ρόλο παίζουν, όμως, πραγματικά οι φίλοι στην ευημερία μας; Μια νεότερη δίνει μια αισιόδοξη απάντηση, τουλάχιστον για τους 20ρηδες.
Ειδικότερα, μια νεότερη ανάλυση αξιολόγησε την αξία της φιλίας μεταξύ των ανύπαντρων νεαρών Αμερικανών. Για να κατανοηθεί καλύτερα η σχέση της φιλίας με την ευτυχία, η Δρ Lisa Walsh και η ερευνητική της ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα από 1.073 ανύπαντρους Αμερικανούς ενήλικες ηλικίας 18 έως 24 ετών. Η έρευνα περιλάμβανε ερωτήσεις που αξιολογούσαν τη συνολική ευτυχία των συμμετεχόντων καθώς και πέντε παράγοντες πρόβλεψης της ευτυχίας: ικανοποίηση από την οικογένεια, ικανοποίηση από τους φίλους, αυτοεκτίμηση, νευρωτισμός και εξωστρέφεια.
Μετά την ανάλυσή τους, παρατήρησαν ότι όσοι ήταν πιο ικανοποιημένοι από τις φιλίες τους ήταν πιο ευτυχισμένοι, ενώ όσοι ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι παρουσίασαν χαμηλότερη ευτυχία. Η ικανοποίηση από τη φιλία αναδείχθηκε ως ιδιαίτερα ισχυρός παράγοντας ευημερίας στους νέους, ανύπαντρους ενήλικες. «Διαπιστώσαμε ότι οι εργένηδες που ήταν ικανοποιημένοι με τις φιλίες τους έτειναν να είναι ευτυχισμένοι με τη ζωή τους, ενώ όσοι δεν ήταν ικανοποιημένοι με τις φιλίες τους ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι», επισημαίνουν οι ερευνητές.
Προηγούμενες μελέτες έδειχναν ένα ανομοιογενές τοπίο, ειδικότερα για τις φιλίες των νεαρών Αμερικανών. Από τη μία, οι 20χρονοι φαίνονταν λιγότερο ευτυχισμένοι, κατά μέσο όρο, από ό,τι σε άλλες περιόδους της ζωής τους, ενώ ένα αυξανόμενο ποσοστό των ανθρώπων αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν έχει μακροχρόνιες σχέσεις. Ενώ οι ερευνητές εξετάζουν όλο και περισσότερο τους ανύπαντρους ως ομάδα, λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε υποομάδες, όπως οι 20ρηδες, κι αυτός είναι και ο λόγος που εστίασαν σε αυτούς οι ερευνητές.
Η έρευνα
Η μελέτη βασίστηκε σε αυτό που είναι γνωστό ως ανάλυση λανθάνοντος προφίλ – μια υπόθεση ότι τα άτομα δεν είναι όλα ίδια και ότι οι διαφορές μεταξύ τους ταιριάζουν σε διάφορες κατηγορίες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι διαφορές μεταξύ των νεαρών, ανύπαντρων ενηλίκων που εξέτασαν χωρίστηκαν σε πέντε κατηγορίες, που αντιστοιχούν σε διαφορετικά επίπεδα ευτυχίας — από το πιο ευτυχισμένο στο λιγότερο ευτυχισμένο.
Αυτό που συμπέραναν ήταν ότι οι συμμετέχοντες που ήταν πιο ευτυχισμένοι ήταν οι λιγότερο νευρωτικοί και πιο ικανοποιημένοι με τις φιλίες τους. Εκείνοι που ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι είχαν κακές βαθμολογίες και στους πέντε δείκτες πρόβλεψης της ευτυχίας.
«Οι υψηλότερες βαθμολογίες σε ορισμένους από τους πέντε προγνωστικούς παράγοντες φάνηκε να αντισταθμίζουν τις χαμηλότερες βαθμολογίες σε άλλους, με την ικανοποίηση από τη φιλία να συνδέεται ιδιαίτερα ισχυρά με την ευτυχία των συμμετεχόντων», παρατήρησαν οι ερευνητές.
Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές προτείνουν στους νέους, ανύπαντρους ενήλικες να θέσουν ως προτεραιότητα τη δημιουργία ουσιαστικών, μακροχρόνιων φιλικών σχέσεων, προσθέτοντας ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθεί η σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ των πέντε προγνωστικών παραγόντων και της ευτυχίας.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις