ΕΛΛΑΔΑ

Ιδού τα άγρια F-35 που παίρνει η Ελλάδα

Ιδού τα άγρια F-35 που παίρνει η Ελλάδα

Τα νέα μαχητικά αεροπλάνα που θα πάρει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ, εκτός από ένα ισχυρό διπλωματικό χαρτί , είναι γεμάτα αμυντικές και επιθετικές τεχνολογίες…

Το Lockheed Martin F-35 Lightning II είναι ένα πολεμικό αεροπλάνο πολλαπλών ρόλων που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του Joint Strike Fighter (JSF) προγράμματος των ΗΠΑ, ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην αντικατάσταση διαφόρων μοντέλων αεροπλάνων.

Το F-35 διακρίνεται για τις τεχνολογίες stealth που ενσωματώνει, πράγμα που το καθιστά δύσκολο να εντοπιστεί από ραντάρ. Επιπλέον, είναι εξοπλισμένο με προηγμένα συστήματα πληροφορικής και επικοινωνιών που επιτρέπουν την ασύρματη ανταλλαγή δεδομένων με άλλα αεροσκάφη και εδαφικά συστήματα.

Το F-35 έρχεται σε τρεις εκδόσεις: το F-35A είναι η συμβατική εκδοχή για εδαφική προσγείωση και απογείωση. Το F-35B είναι το μοντέλο με κάθετη απογείωση και προσγείωση, και το F-35C είναι η έκδοση για αεροπλανοφόρα.

Κάθε έκδοση έχει κάποιες μοναδικές διαφορές στα τεχνικά της χαρακτηριστικά για να ανταποκρίνεται στις ειδικές απαιτήσεις των διάφορων τμημάτων των ενόπλων δυνάμεων που το χρησιμοποιούν. Παρόλο που το F-35 είναι ένα από τα πιο προηγμένα αεροσκάφη στον κόσμο, έχει δεχθεί και κριτική για το υψηλό κόστος ανάπτυξης και παραγωγής του, καθώς και για διάφορα τεχνικά προβλήματα.

Όμως εδώ και δύο χρόνια το F-35 έχει υποστεί αρκετές σημαντικές αναβαθμίσεις, μεταξύ των οποίων η TR-3 η οποία παρέχει την απαραίτητη υπολογιστική ισχύ για να υποστηρίξει νέες δυνατότητες μεταξύ των οποίων: νέων συστημάτων αισθητήρων, περισσότερων όπλων μεγάλης εμβέλειας, βελτιωμένων χαρακτηριστικών ηλεκτρονικού πολέμου, πιο ισχυρής σύνθεσης δεδομένων, και αυξημένης διαπλατφορμικής διαλειτουργικότητας.

Το F-35 Lightning II είναι ένα πολυεργαλειακό πολεμικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς που διαθέτει πολλά εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά.

Παρακάτω παρατίθενται κάποια από αυτά:
Κινητήρας: Ένας κινητήρας Pratt & Whitney F135, ο οποίος παράγει πάνω από 40,000 λίβρες ώσης.
Μέγιστη ταχύτητα: Mach 1.6 (1,200 mph, 1,930 km/h)
Εύρος φτερών: 10.7 μέτρα
Μήκος: 15.7 μέτρα
Υψος: 4.33 μέτρα
Μέγιστο βάρος απογείωσης: 70,000 λίβρες
Εμβέλεια: περίπου 1,200 ναυτικά μίλια για την εκδοχή F-35A
Οπλισμός: Εσωτερικά και εξωτερικά σημεία στήριξης για ποικιλία όπλων, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών πυραύλων, βομβών, και πυροβόλων όπλων.
Αυτονομία πτήσης: Το F-35 έχει μια εσωτερική αυτονομία πτήσης περίπου 2,220 χιλιόμετρα για την εκδοχή F-35A.
Ραντάρ: APG-81 AESA ραντάρ
Ηλεκτρονικός Πόλεμος: Το AN/ASQ-239 Barracuda σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του F-35, αλλά δείχνουν μια εικόνα των ικανοτήτων του.

Πόσο κοστίζουν;

Το κόστος του F-35 μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του αεροσκάφους και την ποσότητα των αγορών. Το 2019, η Lockheed Martin, η εταιρεία που κατασκευάζει το F-35, ανέφερε ότι το κόστος αγοράς για την παραλαβή του το 2020 ήταν 77,9 εκατομμύρια δολάρια για το F-35A, 101,3 εκατομμύρια δολάρια για το F-35B και 94,4 εκατομμύρια δολάρια για το F-35C.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτά τα νούμερα δεν περιλαμβάνουν το κόστος για την προμήθεια όπλων, επιπλέον εξοπλισμού, κατάρτισης, συντήρησης ή αναβαθμίσεων, όπως η αναβάθμιση Block 4.

ΠΗΓΗ: newsauto.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς: Sold out με τιμές για... κροίσους στις πίστες Αθήνας και Θεσσαλονίκης

• Πέντε καυτά tips για να απογειώσετε τη σεξουαλική σας ζωή (και) το 2025

• Νέο δωρεάν Park and Ride στη Λεμεσό – Πού θα βρίσκεται και ποιες διαδρομές λεωφορείων θα εξυπηρετεί

• Απόδραση 49χρονου: Σοκάρουν όσα ακούστηκαν στο Δικαστήριο - Πρόταση για εικονικό γάμο και για αγορά σπιτιού είχε ο Σουηδός δραπέτης

• Στο υποβρύχιο USS Indiana ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - «Η ΚΔ η λύση σε πολλές από τις κρίσεις στην περιοχή» - Δείτε φωτογραφίες

• Σε συμφωνία διαζυγίου έπειτα από 8 χρόνια κατέληξε πασίγνωστο ζευγάρι του Χόλιγουντ



Φυσικό αέριο: Τι σημαίνει για την Ευρώπη η απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τη στρόφιγγα μέσω Ουκρανίας

Φυσικό αέριο: Τι σημαίνει για την Ευρώπη η απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τη στρόφιγγα μέσω Ουκρανίας

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας σταμάτησαν καθώς έληξε μια βασική συμφωνία διαμετακόμισης, αυξάνοντας το διακύβευμα για την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου, καθώς αντλεί σε μεγάλο βαθμό από τα αποθέματα. «Λόγω της επανειλημμένης και ρητής άρνησης της ουκρανικής πλευράς» να παρατείνει τις πενταετείς συμφωνίες, η Gazprom PJSC “στερήθηκε της τεχνικής και νομικής δυνατότητας να προμηθεύει αέριο για διαμετακόμιση μέσω του εδάφους της Ουκρανίας από την 1η Ιανουαρίου 2025”, ανέφερε ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου σε ανακοίνωση στο Telegram.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top