ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Αύξηση ποινών για υποκίνηση βίας λόγω γενετήσιου προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου

Βουλή: Αύξηση ποινών για υποκίνηση βίας λόγω γενετήσιου προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου

Αυξάνονται οι ποινές για το αδίκημα της υποκίνησης βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου με νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής. Την σχετική πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού ψήφισαν 30 Βουλευτές ενώ 3 τοποθετήθηκαν εναντίον.

Με το νέο νόμο αυξάνεται η ποινή φυλάκισης και η χρηματική ποινή που προβλέπονται για τη διάπραξη του αδικήματος της υποκίνησης βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου έως πέντε χρόνια και έως δέκα χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα, αντί έως τρία χρόνια και έως πέντε χιλιάδες ευρώ που ισχύει σήμερα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι σκοπός του νόμου που υιοθετήθηκε από το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων και των αρμοδίων αρχών είναι να ευθυγραμμιστεί το ύψος των ποινών για την υποκίνηση βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου. Πρόσθεσε ότι ανάλογες ρυθμίσεις υπάρχουν για ρητορική που υποκινεί ρατσιστικές συμπεριφορές. Σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προχωρήσει σε πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις σύμφωνα με τις επιταγές των διεθνών οργανισμών αλλά εκεί που χωλαίνει είναι στην εφαρμογή των νομοθεσιών.

Αναφέρθηκε στα θλιβερά φαινόμενα στη Λεμεσό με τις επιθέσεις εναντίον διανομέων φαγητού, των οποίων όπως είπε το μόνο «έγκλημα» είναι το χρώμα και η εργασία τους. Είπε επίσης ότι οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις διευκολύνουν τη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων, φτάνει να αλλάξει η νοοτροπία σε όλα τα επίπεδα τόσο της κοινωνίας όσο και των θεσμών. Είπε επίσης ότι αυτά που ψηφίστηκαν είναι ήδη ψηφισθείσες νομοθεσίες και αυτό που γίνεται είναι η αύξηση των ποινών.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη νομοθεσία αυτή που ευθυγραμμίζει τις ποινές που αφορούν το συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα και με την οποία συμμορφώνεται η Κυπριακή Δημοκρατία με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους Συμβουλίου της Ευρώπης.

Είναι καιρός, πρόσθεσε και η πολιτεία να στείλει το μήνυμα ότι όλοι είναι ίσιοι ενώπιον του νόμου και οι ποινές είναι ευθυγραμμισμένες.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, είπε ότι η σχετική πρόταση νόμου ήταν κίνηση εντυπωσιασμού και προσπάθεια αλίευσης ψήφων. Πρόσθεσε ότι οι νεοφιλελεύθερες φωνές υπεράσπισης της "woke" ατζέντας είναι πολλές όπως φαίνεται από την αθρόα συμμετοχή στα φεστιβάλ υπερηφάνειας.

Όπως είπε, είναι η πρώτη φορά που ψηφίζεται αύξηση της ποινής ενός αδικήματος  χωρίς να υπάρχει μέχρι σήμερα έστω μια καταδίκη ατόμου από το 2015 που ψηφίστηκε η νομοθεσία. Διερωτήθηκε κατά πόσο οι ποινές αυτές είναι αναλογικές όταν εξισώνονται με την άσεμνη επίθεση ή την απόπειρα βιασμού. Ανέφερε ακόμα ότι οι αναφορές σε ρητορική μίσους είναι επιλεκτικές αφού κανένας δεν μιλά για τη ρητορική μίσους εναντίον των ιερών και οσίων του ελληνισμού και της ορθοδοξίας, κυρίως σε πορείες υπερηφάνειας.

Χαρακτήρισε επίσης τον ορισμό ταυτότητα φύλου ως κάτι αόριστο και είπε ότι για το ΕΛΑΜ υπάρχουν μόνο δύο φύλα, ο άντρας και η γυναίκα. Αναφέροντας ότι σύντομα θα υπάρχει εθνική στρατηγική για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, είπε ότι το ΕΛΑΜ δεν θα συναινέσει ποτέ σε γάμους ομοφυλοφίλων, υιοθεσία παιδιών, αλλαγή φύλου και όλα όσα περιλαμβάνει αυτή η ατζέντα, η οποία κατά τον ίδιο «είναι ενάντια στην κοινή λογική, τους νόμους της φυσικής και της βιολογίας και αποτελούν προσβολή στο θεσμό της οικογένειας και είναι απέναντι στην πίστη, τις αρχές και αξίες του κυπριακού ελληνισμού».

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου θα έπρεπε να είχε γίνει από το κράτος εδώ και καιρό και να υπάρξει επιβολή του νόμου με όλα όσα συμβαίνουν, ιδιαίτερα τα ανησυχητικά περιστατικά βίας εναντίον διανομέων φαγητού επειδή είναι από άλλη χώρα.

Απαντώντας στον Βουλευτή του ΕΛΑΜ ανέφερε ότι η ομιλία του είναι «μνημείο άγρας ψήφων σε νερά που δεν είναι καθαρά». Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία είναι απαραίτητη αφού πολιτικοί με τη στάση τους έχουν κανονικοποιήσει τις επιθέσεις που γίνονται, κάτι που συμβάλει στη δημιουργία ενός κλίματος φόβου, αποκλεισμού, σε κοινωνικές εντάσεις και αύξηση βίας. Ανέφερε ακόμα ότι οι αυστηρές ποινές λειτουργούν αποτρεπτικά, ενώ η προστασία των ατόμων αυτών είναι ηθικό καθήκον των Βουλευτών και στέλνει το μήνυμα ότι η κοινωνία απορρίπτει τη μισαλλοδοξία και τη βία και προάγει την κουλτούρα κατανόησης και ανεκτικότητας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Έφυγε» από τη ζωή ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Παύλος Χατζημάρκου - Πότε θα τελεστεί η κηδεία

• Μακάβριο λάθος στη Λάρνακα: Έστειλαν φέρετρο σε κηδεία με… άλλη γυναίκα

• Αλλάζει ώρα στην εκπομπή της Αριστοτέλους ο Alpha - Το πρόγραμμα που «εκτοπίζει» την παρουσιάστρια

• Τα πέντε τρανταχτά λάθη ιατροδικαστών που έμειναν στην Ιστορία - Δείτε βίντεο

• Τζόκερ έπαιξες; Ιδού οι «μαγικοί» αριθμοί για τα 12 εκ. ευρώ

• Καταδίωξη στην Ποταμιά: Τέσσερα τα εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση



ΠτΔ για θάνατο 24χρονου: «Όσοι έχουν στοιχεία μπορούν να τα δώσουν στις Αρχές»

ΠτΔ για θάνατο 24χρονου: «Όσοι έχουν στοιχεία μπορούν να τα δώσουν στις Αρχές»

Στο Κυπριακό, στις δηλώσεις Λαβρόφ, αλλά και σε άλλα θέματα της επικαιρότητας αναφέρθηκε απόψε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top