Συναντήσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη είχε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Αθήνα.
Όπως σημείωσε ο κ. Στεφάνου σε δηλώσεις του, μετά το πέρας των συναντήσεων, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το Κυπριακό, σε μια σημαντική περίοδο όπου παρατηρείται βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και κινητικότητα στο Κυπριακό, με τον ίδιο να αναπτύσσει τις θέσεις του ΑΚΕΛ αναφορικά με τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη, καθώς επίσης και με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη, σε μια πολύ σημαντική περίοδο όπου οι ελλαδοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε ένα καλό δρόμο, υπάρχει διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και αυτό εξ αντανακλάσεως βοηθά και το κλίμα στο Κυπριακό», σημείωσε ο κ. Στεφάνου
«Είναι γνωστό ότι αυτή την περίοδο στο Κυπριακό υπάρχει μια κινητικότητα που προέκυψε μετά από την άτυπη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στη Νέα Υόρκη. Νομίζω ήταν η καλύτερη περίοδος να έχουμε αυτή τη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό», συμπλήρωσε.
«Μας δόθηκε η δυνατότητα να αναπτύξουμε τις βασικές θέσεις του ΑΚΕΛ αναφορικά με το πως προσεγγίζουμε την προσπάθεια για διάρρηξη του αδιεξόδου και για επανέναρξη του διαλόγου από το σημείο που διακόπηκαν στο Κράν Μοντανά, διαφυλάσσοντας ολόκληρο το διαπραγματευτικό κεκτημένο και συζητώντας τα εκκρεμούντα ζητήματα που υπάρχουν στο πλαίσιο Γκουτέρες», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «το ΑΚΕΛ έχει διαχρονικές, ιστορικές σχέσεις με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, τις οποίες σχέσεις αξιοποιούμε έτσι ώστε να δημιουργήσουμε καλύτερες σχέσεις εμπιστοσύνης με την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε μια συλλογική προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί να διαρρηχθεί το αδιέξοδο, να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις και να ολοκληρωθεί η προσπάθεια που θα οδηγήσει στη συνολική λύση του Κυπριακού».
«Νομίζω αυτό το χρωστούμε στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και για αυτό εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε», κατέληξε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «θετικό πρώτο βήμα» την άτυπη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ersin Tatar, με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres.
Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας αποτελεί η ανάγκη εξεύρεσης μιας «δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, με τη μορφή διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, στο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιά σε αίθουσα - Νέοι βανδαλισμοί σε Γυμνάσιο στη Λευκωσία
• Αναβλητικότητα: Τι σημαίνει και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις