«Αυστραλιανή» γρίπη: Τι είναι ο ιός Η3Ν2 – Σε τι διαφέρει από την εποχική και ποια τα συμπτώματα

«Αυστραλιανή» γρίπη: Τι είναι ο ιός Η3Ν2 – Σε τι διαφέρει από την εποχική και ποια τα συμπτώματα

Στην Ιταλία καταγράφηκε η πρώτη εισαγωγή ασθενή με την λεγόμενη «Αυστραλιανή γρίπη», για την οποία ευθύνεται ο ιός H3N2. Πρόκειται για έναν άνδρα 76 ετών, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο Σαν Μαρτίνο της Γένοβας.

Για τον ιο αυτό και την «αυστραλιανή γρίπη» μίλησε στον alpha στην εκπομπή «Alpha Ενημέρωση», η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και επιδημιολογίας στην Ιατρική σχολή UNIC, Ζωή Πανά  αναφέροντας ότι «ανήκει στην εποχική γρίπη ενώ αποτελεί υποστέλεγχος της γρίπης Α»

«Ήταν αναμενόμενο φέτος να έχουμε κρούσματα του στελέγχους Η3Ν2, συμπεριλαμβάνεται μάλιστα και στα στελέχη που έχουμε στα εμβόλιά μας», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων τόνισε πώς «είναι καλό να το σχολιάζουμε από τώρα για να υπάρχει ευαισθητοποίηση για να έχουμε έγκαιρο εμβολιασμό αλλά και για να δούμε τι έχουμε διαθέσιμο έτσι ώστε σε περίπτωση που εμφανιστεί σοβαρή νόσηση, να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Υπάρχει και αντιικό φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει σε σοβαρές περιπτώσεις»

Ονομασία της γρίπης

«Συνήθως δίνουμε τέτοια ονόματα που ανιχνεύονται αρχικά σε συγκεκριμένες περιοχές. Όμως επειδή αυτή τη στιγμή έχουμε παγκόσμια διασπορά της εποχικής γρίπης και των συγκεκριμένων στελεχών, προφανώς δεν είναι και επιστημονικά δόκιμο», σημείωσε.

Συμπτώματα

Όσο αφορά τα συμπτώματα, εξήγησε πώς «στην συντριπτική πλειοψηφία αφορούν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Συνήθως έχουμε τα κλασσικά συμπτώματα του πυρετού, του βήχα, της κόπωσης και της μυαλγίας»

«Σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί να υπάρξουν και επιπλοκές όπως πνευμονία ή έξαρση άσθματος αν πάσχει από άσθμα ο ασθενής ή επιδείνωση  της υποκείμενης νόσου αν πρόκειται για ένα άτομο με διαβήτη ή με σοβαρή καρδιοπάθεια», συμπλήρωσε.

Θεραπεία

«Ανάλογα με την περίπτωση και το άτομο, υπάρχει η συμπτωματική αγωγή. Δηλαδή σε ένα εμπύρετο χρειάζεται κάποιο αντιφλεγμονώδες παυσίπονο, σίγουρα πρέπει να προσέχουμε και τη διατροφή μας κατά τη διάρκεια μίας οξείας λοίμωξης αλλά και να ξεκουραζόμαστε»

Κορωνοϊός

Καταλήγοντας, η κυρία Πανά, αναφορά έκανε και στον κορωνοϊό επισημαίνοντας ότι «δεν είμαστε σε ανησυχητική φάση. Σίγουρα όμως υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα και σοβαρές λοιμώξεις ιδιαίτερα σε ευπαθή άτομα»

Η επιτήρηση αυτών των λοιμώξεων δεν γίνεται όπως γινόταν παλαιότερα άρα και τα δεδομένα που έχουμε είναι περιορισμένα. Συνήθως βλέπουμε τις περιπτώσεις που καταλήγουνε στο νοσοκομείο οπότε βγαίνει εκεί και η τελική διάγνωση», κατέληξε.

Δείτε το απόσπασμα:

 

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Ουδέν νεότερο για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης - Στον αναπνευστήρα τα ΜΟΕ ενόψει Γενεύης -Άγνωστες οι επιδιώξεις Γκουτέρες

Ουδέν νεότερο για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης - Στον αναπνευστήρα τα ΜΟΕ ενόψει Γενεύης -Άγνωστες οι επιδιώξεις Γκουτέρες

Ακόμα μια συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα για τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, είχαν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ, ενόψει της διευρυμένης συνάντησης για το κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, στη Γενεύη.

BEST OF TOTHEMAONLINE