ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Γενικό Εισαγγελέα στέλλει η Θεσμών το email Ορφανίδη

Στο Γενικό Εισαγγελέα στέλλει η Θεσμών το email Ορφανίδη

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών αποφάσισε ότι δεν θα μπει στη διαδικασία εξέτασης θεμάτων με τηλεδιάσκεψη και οδηγεί το θέμα στη σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των Κομμάτων μετά το email Ορφανίδη για συμμετοχή σε συνεδρία με τηλεδιάσκεψη και το ίδιο το email στο Γενικό Εισαγγελέα.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Νίκος Νικολαΐδης, που έθεσε το θέμα που εγείρει εκ νέου ο κ. Ορφανίδης στα μέλη της Επιτροπής, την Τρίτη με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, το ηλεκτρονικό μήνυμα του κ. Ορφανίδη απεστάλη στη Γενική Εισαγγελία, θεωρώντας ότι υπάρχουν σε αυτό στοιχεία που ενδεχομένως να είναι χρήσιμα στις έρευνες αναφορικά με το τραπεζικό σκάνδαλο.

“Επισυνάψαμε την επιστολή με μια δική μας επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα για δική του χρήση μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του”, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι δεν είναι συνήθης πρακτική, δεν είναι καν πρακτική της Βουλής και των Επιτροπών να μπαίνει στη διαδικασία τηλεδιασκέψεων ή οποιωνδήποτε άλλων μέσων γι` αυτές τις συνεδρίες.

«Η κατ` αρχήν απόφαση της Βουλής είναι ότι θα σταθεί στην ίδια απάντηση που έδωσε στον κ. Ορφανίδη το 2013 όταν του στάλθηκε και τότε επιστολή για να συμμετάσχει σε μια συνεδρία της Επιτροπής και είπε ότι ήταν διατεθειμένος νοουμένου ότι θα αξιοποιηθούν στοιχεία με τηλεδιάσκεψη και άλλης τεχνολογίας που μπορεί να προσφέρεται. Θα απασχολήσει με εισήγηση της Επιτροπής και τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη Πέμπτη, το θέμα της διαχείρισης του θέματος της παρουσίας του κ. Ορφανίδη στις συνεδρίες της Επιτροπής Θεσμών. Ήδη η απόφαση της Επιτροπής Θεσμών είναι ότι δεν θα μπει στη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι διαχρονική θέση του κόμματος του είναι ότι θέματα που εξετάζονται από τις ανακριτικές αρχές ή τη νομική υπηρεσία θα πρέπει να συζητούνται στη Βουλή πάρα πολύ προσεκτικά, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής.

Πρόσθεσε ότι απορρέοντα θέματα που δυνατό Βουλευτές να θέλουν να συζητήσουν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου θα πρέπει να εξετάζονται εντός των προβλεπομένων από τον κανονισμό της Βουλής χωρίς να επηρεάζουν την εν εξελίξει ανακριτική εργασία.

“Με βάση αυτό το δεδομένο και το γεγονός ότι έχει σταλεί επιστολή από τον Αθανάσιο Ορφανίδη ο ΔΗΣΥ συμφώνησε ότι η επιστολή πρέπει να διαβιβαστεί άμεσα στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ο οποίος θα τη χειριστεί αρμοδίως”, πρόσθεσε αναφέροντας ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών συζήτησε την εξέλιξη σε σχέση με την έκθεση εσωτερικού ελέγχου της Κεντρική Τράπεζας, που αφορά στον ουσιώδη χρόνο εμπλοκής του κ. Ορφανίδη.

“Τα εξόχως αυτά σοβαρά θέματα που έχουν να κάνουν με την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας, αν συζητηθούν στην Επιτροπή Θεσμών η συζήτηση θα πρέπει να διεξαχθεί κατά τρόπο που να αφήνει αλώβητη τη νομική διαδικασία”, συνέχισε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η έκθεση εσωτερικού έλεγχου της Κεντρικής Τράπεζας είναι από τα θέματα που θα συζητηθεί στις επόμενες συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.

Περαιτέρω διευκρίνισε ότι η έκθεση εσωτερικού ελέγχου είναι νέο θέμα που προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της Έκθεσης της Επιτροπής Θεσμών όπως νέο θέμα είναι η πώληση της Uniastrum και το θέμα των φορολογικών ελέγχων στις εκροές κεφαλαίων.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ελπίδα όπως η δικαιοσύνη προλάβει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και κλείσουν τα θέματα αυτά με προσαγωγές των ενόχων στα Δικαστήρια.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού σε δηλώσεις του αναφορικά με την επιστολή Ορφανίδη, είπε ότι σε σχέση με τον κ. Ορφανίδη καταγράφεται μια κατ` εμάς άρνηση τον ουσιώδη χρόνο πριν καταρτίσουμε την έκθεση μας, να παρευρεθεί όπως όλοι οι άνθρωποι και να ακουστεί και να ερωτηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

«Ο κανονισμός της Βουλής και το σύνταγμα δεν είναι αλά καρτ. Και αν υιοθετηθεί μια νέα σύγχρονη μέθοδος άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου για την οποία προσωπικά έχω σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσο εξυπηρετεί την δημοκρατία. Αυτό αν θα γίνει, δεν μπορεί να γίνει για ένα πρόσωπο είτε γιατί δεν μπορεί είτε γιατί δεν θέλει να παρευρεθεί σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή. Απ` εκεί και πέρα, αυτό που έχουμε αποφασίσει ομόφωνα σήμερα είναι ότι από τη στιγμή που ο κ. Ορφανίδης λέει στην επιστολή του ότι γνωρίζει πολύ σημαντικά πράγματα που αφορούν το τραπεζικό σκάνδαλο, εμείς καθηκόντως και από τη στιγμή που διεξάγεται μια ποινική έρευνα από τη νομική υπηρεσία και τις διωκτικές αρχές, ενημερώσαμε αρμοδίως τον Γενικό Εισαγγελέα με ομόφωνη επιστολή που υπογράφει ο Πρόεδρος της Επιτροπής και τον παρακαλούμε να επιληφθεί της επιστολής όπως ο ίδιος κρίνει αναγκαίο και σωστό με βάση της δικές του αρμοδιότητες. Επομένως, για μας το ζήτημα του κ. Ορφανίδη είναι τετελεσμένο γεγονός», πρόσθεσε.

Όπως είπε, για κανένα, μα κανένα, δεν έχει γίνει αποδεκτό να γίνεται on line, εξ αποστάσεως ή με Skype ή με τηλεδιάσκεψη άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, σε δηλώσεις του είπε ότι η Επιτροπή Θεσμών μελέτησε την επιστολή του κ. Ορφανίδη και αποφάσισε να την αποστείλει στον Γενικό Εισαγγελέα με την παράκληση να λάβει υπόψη το περιεχόμενό της ότι δηλαδή κατέχει στοιχεία τα οποία ενδεχομένως να είναι χρήσιμα για τις έρευνες αναφορικά με το τραπεζικό σκάνδαλο.

«Αν υπάρχουν πράγματα τα οποία θεωρεί ότι είναι χρήσιμα για τη διερεύνηση του σκανδάλου να τον καλέσει ο Γενικός Εισαγγελέας και βλέπουμε. Αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή Θεσμών δεν θα μετατραπεί σε πλατφόρμα επιλεκτικής προβολής απόψεων κατά το δοκούν και σε διαδικασίες που κρίνουν αυτοί οι οποίοι έπρεπε να κρίνονται. Επίσης σημαίνει ότι η Επιτροπή Θεσμών κάνει αυτή τη δουλειά σε αυτό το στάδιο με κύριο στόχο να προχωρήσει η υπόθεση της απονομής δικαιοσύνης από τους συντεταγμένους θεσμούς της δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Είπε εξάλλου πως η Επιτροπή δεν είναι διαμετακομιστικός θεσμός

«Οι ευθύνες των εποπτικών αρχών είναι πολύ συγκεκριμένα καταγεγραμμένες στην έκθεση πριν ένα χρόνο και θεωρούμε ότι όσοι δηλώνουν ότι έχουν στοιχεία θα έπρεπε να τους καλούν άμεσα οι αρχές που ασχολούνται με το σκάνδαλο», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι συμφωνεί με τη θέση ότι ο κ. Ορφανίδης θα πρέπει να παραστεί αυτοπροσώπως σε συνεδρίαση της Επιτροπής για να καταθέσει, να εξεταστεί και να απαντήσει σε ερωτήσεις, ωστόσο διατύπωσε τη θέση η Επιτροπή να ακούσει τον κ. Ορφανίδη έστω και άτυπα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τέτοιες συναντήσεις γίνονται και δεν είναι πρωτοφανείς, πρόσθεσε, παρατηρώντας πως αν η Επιτροπή Θεσμών αρνηθεί την πρόταση του κ. Ορφανίδη για τηλεδιάσκεψη, ο κ. Ορφανίδης, θα έχει το πρόσχημα να κατηγορήσει την Επιτροπή Θεσμών ότι αδιαφόρησε.

“Η Επιτροπή Θεσμών έχει καθήκον να αναζητά στοιχεία και να τα διερευνά πλήρως”, συμπλήρωσε.

Είπε ακόμα ότι ο κ. Ορφανίδης πρέπει να δώσει τα στοιχεία στη Γενική Εισαγγελία.

Περαιτέρω ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι ζήτησε την εγγραφή θέματος όσον αφορά τις ευθύνες του κ. Δημητριάδη και άλλων σε σχέση με την έρευνα της Επιτροπής Ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας, και η Επιτροπή ενέκρινε την εγγραφή του θέματος.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Δημητριάδης δεν θα απαντήσει ότι είναι έτοιμος να επικοινωνήσει με την Επιτροπή με τηλεδιάσκεψη, όπως τον κ. Ορφανίδη.

Ανέφερε όμως ότι δεν πρέπει η τηλεδιάσκεψη να είναι το πρόσχημα σε όσους δεν θέλουν να παραστούν στην Επιτροπή, επαναλαμβάνοντας ότι μπορεί να γίνει τηλεδιάσκεψη χωρίς να δημιουργείται προηγούμενο και χωρίς να υπεκφεύγει των βασικών του υποχρεώσεων ο εγκαλούμενος.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top