ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κριτική: 2+1 τρόποι για να την χρησιμοποιούμε ως εργαλείο ανάπτυξης - Πώς μας βοηθά να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας

Κριτική: 2+1 τρόποι για να την χρησιμοποιούμε ως εργαλείο ανάπτυξης - Πώς μας βοηθά να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας

Πολλοί από εμάς αισθανόμαστε ότι η κριτική είναι κάτι αρνητικό ή ότι εκφράζεται για να μας βλάψει ή να αμφισβητήσει τις ικανότητες μας και ίσως έχει τύχει να νιώσουμε άβολα ή ακόμη και να αντιδρούμε αμυντικά.

Η κλινική υπνοθεραπεύτρια Βάσω Παναγή, μίλησε στο ThemaOnline και εξηγεί πως θα μάθουμε να αντιμετωπίζουμε την κριτική διαφορετικά και να μπορούμε να την κάνουμε να αποτελέσει έναν από τους πιο ισχυρούς καταλύτες για την προσωπική μας ανάπτυξη και να ενισχύσει τις σχέσεις μας.

Τρεις τρόποι για να δούμε την κριτική ως εργαλείο βελτίωσης και ουσιαστικής σύνδεσης, αντί για λόγο απόρριψης

1. Αντί να αμυνθείς, δείξε εκτίμηση

Η φυσική μας αντίδραση στην κριτική είναι πολλές φορές η άμυνα. Ειδικά όταν το σχόλιο του άλλου μας φέρνει σε αμηχανία ή αναδεικνύει αδυναμίες μας, το ένστικτο μας μπορεί να είναι να αμυνθούμε και να απορρίψουμε την παρατήρηση. Ωστόσο, δοκίμασε να απαντήσεις με κάτι πιο θετικό, όπως ‘Εκτιμώ που το επισημαίνεις.’ Αυτόματα αλλάζει ολόκληρη η δυναμική της συζήτησης. Ο συνομιλητής σου αισθάνεται πως τον σέβεσαι και είσαι ανοιχτός να ακούσεις, κάτι που κάνει τη συζήτηση πιο ομαλή και γόνιμη. Παράλληλα, δείχνεις αυτοπεποίθηση, που είναι η βάση για να χτίσουμε καλύτερες σχέσεις και να αξιοποιήσουμε τη γνώμη των άλλων.

2. Ζήτα συγκεκριμένα παραδείγματα

Όταν η κριτική που δεχόμαστε είναι γενική ή ασαφής, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πλήρως τι εννοεί ο άλλος και οδηγεί σε παρεξηγήσεις. Αντί λοιπόν να δεχτείς την κριτική ως έχει ή να την αγνοήσεις, ρώτησε με ευγένεια για περισσότερες λεπτομέρειες, όπως ‘Μπορείς να μου δώσεις ένα παράδειγμα για το τι εννοείς;’ Με αυτό τον τρόπο δείχνεις ότι σε ενδιαφέρει να μάθεις και ότι έχεις την ωριμότητα να εξετάσεις πτυχές του εαυτού σου που ίσως να μην είχες αναγνωρίσει. Η συγκεκριμενοποίηση βοηθά στη δημιουργία ενός εποικοδομητικού διαλόγου και σου δίνει την ευκαιρία να κατανοήσεις καλύτερα το πώς θα μπορούσες να προχωρήσεις μπροστά.

3. Δες την κριτική ως ευκαιρία εξέλιξης, όχι επίθεση

Πολλές φορές, όταν κάποιος μας κάνει μια αρνητική παρατήρηση, η πρώτη μας σκέψη είναι να το πάρουμε προσωπικά. Σκεφτόμαστε ότι ίσως μας αμφισβητούν ή δεν αναγνωρίζουν την αξία μας. Ωστόσο, μια θετική νοητική αναπλαισίωση της κριτικής μπορεί να είναι πραγματικά αποκαλυπτική: Τι θα γινόταν αν βλέπαμε την κριτική ως μια πληροφορία που έχει να μας διδάξει κάτι για τις δυνατότητες μας και το πώς αντιλαμβάνονται οι άλλοι τις πράξεις μας; Αν καταφέρουμε να σκεφτούμε την κριτική ως μια ευκαιρία για μάθηση και όχι ως επίθεση, τότε μπορούμε να εξελιχθούμε πιο συνειδητά, ενισχύοντας παράλληλα τις δεξιότητες μας και την αυτογνωσία μας.

Το Κλειδί για την Αξιοποίηση της Κριτικής

Η αποδοχή της κριτικής με αυτό τον τρόπο δεν είναι αδυναμία. Αντίθετα, είναι ένδειξη δύναμης, αυτογνωσίας και διάθεσης για εξέλιξη. Με το να δείχνουμε σεβασμό στις απόψεις των άλλων, ακόμα και όταν είναι δύσκολες, ενισχύουμε την εμπιστοσύνη και χτίζουμε μια θετική κουλτούρα επικοινωνίας. Θυμήσου, η κριτική δεν σε καθορίζει, αλλά μπορεί να σου δώσει εργαλεία για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και να βελτιώσεις τις σχέσεις σου με τους άλλους.

Αν μάθουμε να δεχόμαστε και να επεξεργαζόμαστε την κριτική, θα δούμε τη ζωή μας να αλλάζει – οι σχέσεις μας θα γίνουν πιο ουσιαστικές και η προσωπική μας πορεία πιο στοχευμένη.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Ανήλικος από την Κύπρο έστελνε μηνύματα για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας

• Κλάδος σκυροδέματος: Δεν βγήκε άσπρος καπνός από τη συνάντηση με τον Υπ. Εργασίας - Ποια τα επόμενα βήματα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top