ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλία Τραμπ-Πούτιν - «Αποφύγετε την κλιμάκωση στην Ουκρανία»

Συνομιλία Τραμπ-Πούτιν - «Αποφύγετε την κλιμάκωση στην Ουκρανία»

Το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ήταν ένα από πιο καυτά θέματα στην κορυφή της ατζέντας της νέας διακυβέρνησης των ΗΠΑ ήταν κοινό μυστικό. Από την πρώτη μέρα της επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία ξεκίνησε η σεναριολογία περί αλλαγής της στάσης των ΗΠΑ όσον αφορά στη στήριξη στο Κίεβο, από τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικανοί εγκαλούσαν τον Μπάιντεν για χορήγηση υπερβολικών κονδυλίων για στρατιωτική βοήθεια κι από την άλλη ήταν γνωστή η φιλία του νεοεκλεγέντα προέδρου με τον Πούτιν.

Λίγες ημέρες μετά την εκλογή Τραμπ, έγινε - σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ - η συνομιλία με τον Πούτιν, με τον πρώτο να φέρεται να ζητεί από τον Ρώσο πρέοδρο να μην προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση στα ουκρανικά εδάφη.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πηγές της Washington Post, ο Τραμπ ενημέρωσε τον Πούτιν για την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Εξέτασαν δε την προοπτική μίας νέας συνομιλίας σε σύντομο χρονικό διάστημα, με το βλέμμα στην κατάπαυση του πυρός.

Την Παρασκευή έγινε πάντως γνωστό ότι το Κρεμλίνο είπε πως ο Πούτιν είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τον Τραμπ για την Ουκρανία, ωστόσο αυτό δεν σήμαινε πως προτίθετο να προχωρήσει η ρωσική πλευρά σε υποχώρηση των διεκδικήσεών της.

Σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν θα συζητήσει τις κορυφαίες προτεραιότητες της αμερικανικής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο όταν συναντηθούν οι δυο τους την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν. Αυτό σημαίνει ότι το ουκρανικό ζήτημα θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των διμερών συνομιλιών.

Οι φόβοι του Ζελένσκι

Υπενθυμίζεται, την ίδια στιγμή, ότι πριν από λίγες ημέρες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο Τραμπ θέλει ένα γρήγορο τέλος στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί απαραίτητα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες ή σχέδιο για τον σύντομο τερματισμό του πολέμου και δεν έχει συζητήσει προτάσεις με τον Τραμπ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βουδαπέστη, ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι η συζήτηση για κατάπαυση του πυρός χωρίς πρώτα να συμφωνηθούν εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία είναι «πολύ επικίνδυνη».

«Μια κατάπαυση του πυρός όταν δεν υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας... είναι μια προετοιμασία για τη συνέχιση της κατοχής», είπε.

Αγκάθι η Ουκρανία ανάμεσα σε ΗΠΑ-Βρυξέλλες

Λίγες ώρες αφότου σύμβουλος του Τραμπ είπε ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία και όχι στο να επιτρέψει στη χώρα να ανακτήσει εδάφη που κατέχει η Ρωσία, ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ διαβεβαίωσε το Κίεβο για την «αμέριστη υποστήριξη» των Βρυξελλών.

Ειδικότερα, ο Μπράιαν Λάνζα, στρατηγικός σύμβουλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ζητήσει από τον Ουκρανό πρόεδρο τη δική του πρόταση επί ενός «ρεαλιστικού οράματος για την ειρήνη».

«Και αν ο πρόεδρος Ζελένσκι έρθει στο τραπέζι και πει, λοιπόν, μπορούμε να έχουμε ειρήνη μόνο αν έχουμε την Κριμαία, μας δείχνει ότι δεν είναι σοβαρός», υπογράμμισε.

«Η Κριμαία έχει χαθεί» συμπλήρωσε ο σύμβουλος του Τραμπ.

Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014. Οκτώ χρόνια αργότερα, εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και έχει καταλάβει εδάφη στα ανατολικά της χώρας.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εστιάσει στο γεγονός ότι προτεραιότητά του είναι να τερματίσει τον πόλεμο και να ανακόψει αυτό που χαρακτηρίζει ως αφαίμαξη των αμερικανικών πόρων, με τη μορφή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη αποκαλύψει πώς σκοπεύει να το κάνει αυτό.

«Ο ξεκάθαρος στόχος αυτής της επίσκεψης είναι να εκφράσουμε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία - η υποστήριξη αυτή παραμένει αμέριστη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπορέλ, η θητεία του οποίου λήγει τον ερχόμενο μήνα.

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί ανησυχίες στην Ουκρανία και στην Ευρώπη, οι οποίες φοβούνται ότι θα σταματήσει τη ζωτικής σημασίας στρατιωτική και χρηματοοικονομική υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο στη μάχη του εναντίον της ρωσικής εισβολής.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Νέες καταγγελίες - «Ασθενείς κοιμήθηκαν σε καναπέδες λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών»

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top