Θα αφαιρείται το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας από όσους κατόχους του διαπράττουν ποινικά αδικήματα, είπε ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, Νικόλας Ιωαννίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, την Πέμπτη, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης ανέφερε, ακόμη, ότι μέχρι αύριο θα υπάρξουν εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις συνεννοήσεις που γίνονται με τρίτες χώρες για τον επαναπατρισμό πολιτών τους.
Σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον Περί Προσφύγων Νόμο, είπε ο Υφυπουργός και ευχαρίστησε την Επίτροπο Νομοθεσίας και τη Νομική Υπηρεσία για τη συνδρομή που παρείχαν για την κατάρτιση του τροποποιητικού νομοσχεδίου.
«Πέραν από τις αλλαγές σε σχέση με κάποιους τεχνικούς όρους που προέκυψαν, λόγω της ίδρυσης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, βασικός σκοπός αυτού του νομοσχεδίου είναι η ενσωμάτωση της ενωσιακής πρόνοιας που αναφέρει ότι, σε περίπτωση που κάτοχοι συμπληρωματικής προστασίας διαπράξουν σοβαρά ποινικά αδικήματα, τότε μπορούμε να τους αφαιρέσουμε αυτή τη συμπληρωματική προστασία», εξήγησε.
«Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και συμβατό με την ενωσιακή νομοθεσία γιατί καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την παραβατικότητα των αλλοδαπών», τόνισε ο Υφυπουργός Μετανάστευσης. «Παρέχουμε φιλοξενία και διεθνή προστασία σύμφωνα με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, ωστόσο, όταν αυτή η φιλοξενία τυγχάνει κατάχρησης, τότε πέραν από τις ποινικές κυρώσεις υπάρχει και η συνέπεια της αφαίρεσης της συμπληρωματικής προστασίας», συμπλήρωσε.
Σημείωσε ακόμη ότι «η συμπληρωματική προστασία αποδίδεται σε όσα άτομα δεν πληρούν τα κριτήρια για να πάρουν καθεστώς πρόσφυγα, ακριβώς γιατί έχουν εκδιωχθεί από τη χώρα τους για διάφορους άλλους λόγους».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης διευκρίνισε ότι το τροποποιητικό νομοσχέδιο αφορά ποινικά αδικήματα που διαπράττονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι οι κάτοχοι καθεστώτος πρόσφυγα και συμπληρωματικής προστασίας υπόκεινται στους ίδιους νόμους, όπως και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Άρα λοιπόν, σε περίπτωση που διαπράξουν σοβαρά ποινικά αδικήματα, τότε ανακαλείται το καθεστώς τους. Παύουν να έχουν διεθνή προστασία», εξήγησε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο επαναπατρισμού αυτών των ανθρώπων, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι συνήθως αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται από χώρες όπου διατρέχουν κίνδυνο. «Άρα λοιπόν, δεν μπορούμε να τους επαναπατρίσουμε, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα, κατόπιν συμφωνίας με τρίτα κράτη, να τους δεχθούν ή, αν έχουν διαφοροποιηθεί οι συνθήκες στη χώρα καταγωγής τους, τότε να τους επαναπατρίσουμε, εφόσον δεν θα διατρέχουν κίνδυνο», ανέφερε.
«Δεν υπάρχουν συμφωνίες (Σ.Σ. με τρίτα κράτη), ωστόσο υπάρχει πρακτική και γι’ αυτό βλέπουμε μεγάλους αριθμούς επιστροφών κάθε μήνα, γιατί υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία με κράτη τα οποία δέχονται τον επαναπατρισμό των πολιτών τους», είπε ο Νικόλας Ιωαννίδης. «Έχουμε έρθει σε συνεννόηση με κάποιες χώρες και μέχρι αύριο θα έχουμε εξελίξεις, θα έχει κλείσει το ζήτημα», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Πόσα κοστίζει μια απόδραση στα ορεινά; - Ανάρπαστες οι κρατήσεις για Σαββατοκύριακο
• Λουκάς Φουρλάς: Αποχαιρέτησε με συγκινητικά λόγια την Ρέα Παπαγεωργίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις