ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχολική Παραβατικότητα: Τι είναι η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης και πότε καλείται από το σχολείο

Σχολική Παραβατικότητα: Τι είναι η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης και πότε καλείται από το σχολείο

Το φαινόμενο της σχολικής παραβατικότητας είναι συχνό και ολοένα αυξανόμενο, κάτι το οποίο προβληματίζει τους αρμόδιους φορείς.

Για αυτό και τα τελευταία χρόνια τα σχολεία καλούνται να ετοιμάσουν σχετικό Σχέδιο Δράσης κάθε χρονιά, σύμφωνα με τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ΥΠΑΝ για την αντιμετώπιση και διαχείριση σοβαρών περιστατικών ή φαινομένων ενδοσχολικής βίας και παραβατικότητας στο σχολικό χώρο.

Έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες των σχολείων, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αποκλίνουσας συμπεριφοράς, είναι η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ), η οποία μπορεί να παρέμβει για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των πιο πάνω φαινομένων.

Σκοπός της ΟΑΠ

Σκοπός της ΟΑΠ, είναι η αντιμετώπιση και η καταστολή έξαρσης ακραίων παραβατικών συμπεριφορών στο χώρο της σχολικής μονάδας. Η ΟΑΠ, παρεμβαίνει έπειτα από γραπτό αίτημα του σχολείου και εργάζεται για την ενίσχυση της σχολικής μονάδας, στην ανάπτυξη, προώθηση και υλοποίηση συγκεκριμένου Σχεδίου Δράσης. Αυτό, περιλαμβάνει εκπαιδευτικές και διοικητικές δράσεις, που στοχεύουν τόσο στην επί μέρους, όσο και στην ολιστική επίλυση προβλημάτων σχολικής βίας και παραβατικότητας.

Πότε καλείται η ΟΑΠ και το Σχέδιο Δράσης

Η ΟΑΠ, ως μέλος της Ομάδας Ασφαλούς Σχολείου (ΟΑΣ) του ΥΠΑΝ, καλείται να στηρίξει τις σχολικές μονάδες, όταν αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά, περιστατικά ενδοσχολικής βίας ή άλλης παραβατικής συμπεριφοράς, που εκδηλώνονται κατ’ επανάληψη και με συστηματικότητα από μαθητή ή ομάδα μαθητών στον χώρο του σχολείου, τα οποία κρίνονται ως πολύ σοβαρά (βανδαλισμοί, βιαιοπραγίες, επιθετικότητα, συγκρούσεις, ομαδοποίηση και συμπλοκές με ή χωρίς τη χρήση αιχμηρών αντικειμένων κ.λπ.), αφού προηγηθούν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες από μέρους της σχολικής μονάδας.

Οι πάνω ενέργειες ή παρεμβάσεις είναι: ο σχεδιασμός και υλοποίηση σχεδίου δράσης της Επιτροπής Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της Ενδοσχολικής Βίας, η ολιστική συμβουλευτική διαχείριση της περίπτωσης από τον Καθηγητή ΣΕΑ, η γραπτή παραπομπή στην Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (ΥΕΨ) (απαραίτητη προϋπόθεση), αξιολόγηση από την ΥΕΨ και επικοινωνία και συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες.

Το σχολείο, υποβάλλει αίτημα συνεργασίας-παρέμβασης προς την ΟΑΠ, αφού εξάντλησε όλους τους δικούς του διαθέσιμους μηχανισμούς και αξιοποίησε υφιστάμενες δομές και υπηρεσίες.

Όταν η ΟΑΠ κρίνει ότι η φύση του σοβαρού περιστατικού ή και φαινομένου ακραίας παραβατικότητας εμπίπτει στις αρμοδιότητές της, συγκαλεί Πολυθεματική Ομάδα στο σχολείο με όλους τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς ή φορείς και καταρτίζεται Σχέδιο Δράσης, το οποίο αφορά σε δράσεις εντός αλλά και εκτός σχολείου. Απώτερος σκοπός είναι η παροχή της ολιστικά ενδεδειγμένης προσέγγισης στη διαχείριση του περιστατικού, με απώτερο στόχο τη βελτίωση.

Το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει περιγραφή του προβλήματος, συγκεκριμένες δράσεις, σαφείς ρόλους και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης με τη δέσμευση όλων των εμπλεκομένων.

Η ΟΑΠ έχει συντονιστικό και υποστηρικτικό ρόλο στην οργάνωση και εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης, γι’ αυτό παρακολουθεί και στηρίζει την υλοποίησή του και συμβάλλει στην αναπροσαρμογή του, όπου κριθεί αναγκαίο. Η παρέμβαση της ΟΑΠ θα πρέπει να είναι σύντομης διάρκειας. Μαθητές που χρήζουν μόνιμης ή και μακροχρόνιας ή πολύχρονης στήριξης δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΟΑΠ.

 

Δομή της ΟΑΠ

Η Ομάδα αποτελείται από ειδικούς, οι οποίοι έχουν αποσπαστεί από άλλες υπηρεσίες ή τμήματα του ΥΠΠ. Συγκεκριμένα από: την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, τη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική Εκπαίδευση και τη Δημοτική Εκπαίδευση. Όλοι οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί διαθέτουν ειδικά προσόντα σχετικά με τον τομέα της σχολικής βίας και παραβατικότητας.

 

 Παροχή διευκολύνσεων για εφαρμογή Σχεδίου Δράσης

Η ΟΑΠ, εξασφαλίζει επιπρόσθετες υπηρεσίες, οι οποίες είναι αναγκαίες, και αναπτύσσει παρεμβατικά προγράμματα, καθώς και στηρίζει το προσωπικό στην υλοποίησή τους και παρέχει εκπαιδεύσεις επιτόπια (π.χ. Σχολική Βία, Διαχείριση Θυμού/Εντάσεων, Σχολική Διαμεσολάβηση, Σχολικός Εκφοβισμός και Ενδυνάμωση Εκπαιδευτικών).

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Άναψαν τα φλας»: Πέρασαν με κόκκινο μετά από υπόδειξη αστυνομικού – Τι ισχύει με τα εξώδικα

• Netflix: Αυτό είναι το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Ιανουάριο – Δείτε βαθμολογίες και trailer

• Πύρινος εφιάλτης στο Λος Άντζελες: Αυξήθηκαν οι νεκροί - Τρομάζουν οι εικόνες καταστροφής

• Ετοιμαστείτε για βροχές: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν - Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 11 Ιανουαρίου 2025



Σοβαρό τροχαίο: Δίνει μάχη για την ζωή 58χρονος μοτοσικλετιστής - Νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο ΓΝ Λεμεσού

Σοβαρό τροχαίο: Δίνει μάχη για την ζωή 58χρονος μοτοσικλετιστής - Νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο ΓΝ Λεμεσού

Γύρω στις δύο τα ξημερώματα σήμερα, ενώ 58χρονος οδηγούσε τη μοτοσικλέτα του στον παρακαμπτήριο Λεμεσού προς τον κυκλικό κόμβο Μακαρίου Γ’, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του, η οποία ανέβηκε σε κτιστή νησίδα και ακολούθως, προσέκρουσε σε πάσσαλο της ΑΗΚ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top