Διαφορές βλέπουμε στις τιμές των ακινήτων ανά πόλη, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ThemaOnline o Πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Κύπρου, Χρίστος Νικολάου.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε τόσο στη διαθεσιμότητα των ακινήτων στην κάθε επαρχία όσο και στις προβλέψεις για το 2025.
«Έχουμε τιμές ακινήτων «διαφορετικών ταχυτήτων» ανά πόλη. Οι τιμές που είναι στη Λεμεσό για παράδειγμα δεν έχουν καμία σχέση με αυτές της Λευκωσίας, ενώ στην πρωτεύουσα υπάρχει και περισσότερη διαθεσιμότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Η εικόνα ανά επαρχία
Λεμεσός
«Η Λεμεσός είναι η επαρχία με τις ψηλότερες τιμές και επηρεάζεται πολύ από τον μεγάλο αριθμό ξένων υπηκόων που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο», τόνισε.
Όσο αφορά τη διαθεσιμότητα, «αυτή αλλάζει ανά τύπο ακινήτου. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε οικιστικά ακίνητα αυτή τη στιγμή, υπάρχει έλλειψη στα βιομηχανικά ακίνητα καθώς και έλλειψη οικοπέδων. Παράλληλα αρχίζει να υπάρχει υπερπροσφορά στα εμπορικά ακίνητα, δηλαδή στους γραφειακούς χώρους, ενώ το 2025, θα φανεί ακόμα πιο έντονα. Ο τομέας με τα οικιστικά είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα ειδικά στη Λεμεσό και κυρίως για τον ντόπιο πληθυσμό. Τα νεαρά ζευγάρια που θέλουν να αγοράσουν την πρώτη τους κατοικία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα διότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη. Υπάρχουν ακίνητα τα οποία απευθύνονται στους ξένους αγοραστές που έχουν μεγαλύτερα budget για να τα αγοράσουν. Παρόλα αυτά και εκεί παρατηρούμε μία επιβράδυνση της ροής»
Ξένοι αγοραστές
«Είχαμε πολλούς Ουκρανούς και Ρώσους αγοραστές οι οποίοι περιορίστηκαν με τη νέα πολιτική του κράτους μας και της ΕΕ. Τώρα, βλέπουμε να έρχονται άλλοι, όπως για παράδειγμα Ισραηλινοί, όπου και εκεί είχαμε μία μείωση λόγω των εχθροπραξιών στη χώρα τους. Η πρόβλεψη μου είναι ότι με το τέλος του πολέμου θα έχουμε μία τεράστια ροή ξένων αγοραστών από το Ισραήλ στη Λεμεσό αλλά και στις άλλες πόλεις. Το προφίλ των Ισραηλινών αγοραστών είναι πολύ διαφορετικό από το προφίλ των Ρώσων και των Ουκρανών ή ακόμα και των Κινέζων κι έτσι θα πρέπει να προσφέρουμε ένα προϊόν που να απευθύνεται στο προφίλ των Ισραηλινών», εξήγησε ο κύριος Νικολάου.
Λευκωσία
«Η ίδια η αγορά έχει πολύ μεγαλύτερη διαθεσιμότητα στη Λευκωσία τόσο για οικιστικά όσο και για εμπορικά ακίνητα. Ειδικά στα εμπορικά ακίνητα υπάρχει υπερπροσφορά, βλέπουμε, δηλαδή, πολλά άδεια γραφεία προς ενοικίαση και προς πώληση καθώς και καταστήματα», σημείωσε.
«Όσο αφορά τα οικιστικά υπάρχει μία κανονική ροή και οι τιμές των ακινήτων είναι πολύ πιο συγκαταβατικές από τις τιμές που βλέπουμε στη Λεμεσό», πρόσθεσε.
Λάρνακα
Στην Λάρνακα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου Κτηματομεσιτών Κύπρου, «υπάρχει το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων από ξένους αγοραστές κυρίως από Ισραηλινούς και Λιβανέζους, γι’ αυτό και έχουν ανεβεί κάπως οι τιμές σε σύγκριση με τις τιμές που υπήρχαν πριν 2-3 χρόνια. Παρατηρούμε ότι τώρα οι τιμές στη Λάρνακα έχουν ξεπεράσει ελαφρώς τις τιμές της Λευκωσίας σε παρόμοιους τύπους ακινήτων»
Πάφος
Αναφορικά με την Πάφο, ο κύριος Νικολάου τόνισε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον από Ισραηλινούς, Λιβανέζους, Πολωνούς και Άγγλους οι οποίοι σίγα σιγά ξεκίνησαν να μπαίνουν και αυτοί στην αγορά των ακινήτων. Ειδικά στην Πάφο προβλέπουμε ότι θα έχουμε σημαντική αύξηση από Άγγλους αγοραστές γιατί άλλαξαν κάποιες νομοθεσίες στην Αγγλία. Οι αλλαγές νομοθεσιών θα είναι κίνητρο για αυτούς για να έρθουν να αγοράσουν στην Κύπρο. Για παράδειγμα, υπάρχει μεγάλη αύξηση του φόρου κληρονομιάς η οποία είναι σοβαρό θέμα για τους Άγγλους, ειδικά τους ηλικιωμένους. Προβλέπουμε, λοιπόν, ότι θα υπάρξει μία διαφοροποίηση της αγοράς στην Πάφο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στις περιοχές Αγίας Νάπας, Παραλίμνιου και Λάρνακας»
Τιμές μέχρι το τέλος του χρόνου
Ερωτηθείς για το πώς θα κινηθούν οι τιμές των ακινήτων μέχρι το τέλος του χρόνου, ο κύριος Νικολάου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή μέχρι το τέλος του χρόνου»
«Ο κόσμος από την 1η του Δεκέμβρη μπαίνει σε εορταστικό κλίμα. Θεωρούμε πώς τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν και δεν θα επηρεαστεί η αγορά ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω. Παράλληλα, το Κτηματολόγιο συνήθως κλείνει 15-20 μέρες πριν το τέλος του μήνα και έτσι δεν δέχεται άλλες καταθέσεις συμβολαίων ή μεταβιβάσεις. Θα υπάρξει μία περίοδος ησυχίας», συμπλήρωσε.
Προβλέψεις για το 2025
Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στις προβλέψεις για το 2025, επισημαίνοντας ότι «η Κύπρος συγκριτικά με όλα τα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, φαίνεται ότι θα έχει αυξημένους καλούς ρυθμούς ανάπτυξης με τον νέο χρόνο. Άρα η Κύπρος προβλέπεται ότι θα έχει μία καλή οικονομία. Το ότι είχαμε πρόσφατες αναβαθμίσεις από κάποιους οίκους αξιολόγησης της οικονομίας, αυτό θα αποτελέσει λόγους για προσέλκυση ξένων επενδυτών και εταιρειών που ασχολούνται με διάφορους τομείς. Θα μας δουν πιο θετικά και ειδικά στον τομέα των ακινήτων»
«Αναμένεται μία μικρή αύξηση των τιμών αλλά δεν προβλέπω δραματικές αυξήσεις. Αυτό που προβλέπουμε είναι ότι θα έχουμε σοβαρό κύμα ξένων αγοραστών από Ισραήλ», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις