ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρό μπρα ντε φερ ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ για την φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Στην Ολομέλεια σήμερα η πρόταση ΑΚΕΛ

Σκληρό μπρα ντε φερ ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ για την φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Στην Ολομέλεια σήμερα η πρόταση ΑΚΕΛ

Σκληρή κόντρα ανάμεσα σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα από τα έδρανα της ολομέλειας της βουλής, με αφορμή την πρόταση νόμου του κόμματος της αριστεράς για τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.

Ο ΔΗΣΥ ξεκαθάρισε δια μέσου της Αννίτας Δημητρίου πως η πρόταση του ΑΚΕΛ για έκτακτη φορολογία στις τράπεζες, θα έχει αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε. Σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ, το ζητούμενο είναι η σύγκλιση των επιτοκίων στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η συνέχεια δόθηκε από τη Σάβια Ορφανίδου, η οποία σημειώνει πως η πρόταση του ΑΚΕΛ θα δώσει άλλοθι στις τράπεζες έτσι ώστε η μείωση της ψαλίδας μεταξύ δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων, να καθυστερήσει.

Ο Εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς τονίζει ότι στη βουλή, οι δρόμοι είναι δύο: « Ή με την κοινωνία ή με τις τράπεζες». Για αυτό, η σημερινή συνεδρία είναι κρίσιμη. Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο κ. Κουκουμάς, με τη φορολόγηση των υπερκερδών, το κράτος θα μπορέσει να επιδοτήσει το επιτόκιο στις δόσεις στεγαστικών δανείων για χιλιάδες οικογένειες.

Τι προβλέπει η πρόταση του ΑΚΕΛ

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, προβλέπεται ένα έκτακτο τέλος ύψους 5% για τη διετία 2024-2025 ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών την περασμένη Δευτέρα, εισηγήθηκε να δοθεί το ποσό που θα προκύψει και που υπολογίζεται στα 100 εκ. ευρώ( 50 εκ για κάθε χρόνο) για την επιχορήγηση σχεδίων στεγαστικής πολιτικής για σχέδια επιδότησης επιτοκίου, καθώς και σε σχέδια για άλλους κοινωνικούς σκοπούς.

Τι θα πράξουν τα υπόλοιπα κόμματα

Κλειστά τα χαρτιά τους κρατούν μέχρι αυτή τη στιγμή κυρίως τα μικρά κόμματα, αλλά και οι Ανεξάρτητοι βουλευτές, με την πρόταση του ΑΚΕΛ να κρέμεται από μια κλωστή, αφού για να περάσει από την ολομέλεια χρειάζονται 29 θετικές ψήφοι. Μέχρι στιγμής υπέρ της πρότασης τάσσονται οι 15 βουλευτές του ΑΚΕΛ και οι 2 βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων.

Το Κίνημα Οικολόγων τάχθηκε υπέρ της πρότασης του ΑΚΕΛ. Ο βουλευτής του Κινήματος Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε πως «επί της αρχής μπορεί να μην συμφωνούμε 100% με την πρόταση, αλλά αφού οι άλλοι θεσμοί έχουν αποτύχει ή δεν μπορούν να κάνουν το παραμικρό, ας γίνει κάτι μέσω του Κοινοβουλίου».

Το ΔΗΚΟ αναμένεται να τοποθετηθεί ενώπιον της ολομέλειας της βουλής, ωστόσο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Χρύσης Παντελίδης εκφράζοντας τη δική του προσωπική άποψη, τάχθηκε κατά της συγκεκριμένης πρότασης νόμου.

Η ΕΔΕΚ θεωρεί πως η πρόταση του ΑΚΕΛ χρήζει βελτιώσεων, έτσι ώστε να ξεπεραστεί το θέμα της αντισυνταγματικότητας, ενώ το ΕΛΑΜ αξιολογεί όλα τα δεδομένα.

Η στάση της ΔΗΠΑ-Συνεργασία αν και παραμένει ανοιχτή ενόψει της σημερινής συζήτησης στην ολομέλεια της βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι η ΔΗΠΑ επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς στόχους: Μείωση δανειστικών επιτοκίων για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής δανείων, αλλά και αύξηση των καταθετικών δανείων, παροχή φθηνότερων στεγαστικών σχεδίων για νέους και μείωση τραπεζικών χρεώσεων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Δρ. Καραγιάννης στο «Τ»: Πρέπει να ανησυχούμε για τη νέα μυστηριώδες ασθένεια που σήμανε παγκόσμιο συναγερμό; - Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

• ΜΚΟ: Πώς ελέγχονται και πότε γίνονται διαγραφές – Έτσι έφτασαν στα χνάρια της 66χρονης

• Συναγερμός στις Αρχές: Διπλή απόδραση από το Νοσοκομείο Αθαλάσσας - Τρόφιμοι έγιναν «καπνός»

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 12 Δεκεμβρίου

• Καιρός: Που και πότε αναμένεται να βρέχει - Έρχεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας - Αναλυτική πρόγνωση



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top