Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με τη Συρία, άρα, ο ρόλος που οφείλουμε να έχουμε και αυτό διεκδικούμε είναι πρωταγωνιστικός, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την τελετή αποκαλυπτηρίων Μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων στη Λακατάμεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς ποιο ρόλο επιδιώκουμε εντός της ΕΕ σε σχέση με τις εξελίξεις στο Συριακό, είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με τη Συρία. Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι ο ρόλος που οφείλουμε να έχουμε και αυτό διεκδικούμε είναι πρωταγωνιστικός. Η Κυπριακή Δημοκρατία επηρεάζεται σαφώς περισσότερο από οποιοδήποτε κράτος μέλος από τις εξελίξεις στη Συρία. Άρα, θέλουμε να διασφαλίσουμε κάποια δεδομένα, θέλουμε να μεταφέρουμε, και αυτό μεταφέρεται και μέσα από το σχετικό έγγραφο που έχουμε υποβάλει, τις θέσεις, την κοινή προσέγγιση της περιοχής. Να σας θυμίσω ΄τοι είμαστε σε συνεχή επαφή με όλα τα κράτη της περιοχής, να σας θυμίσω ότι πριν δύο μέρες είχα τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σήμερα το απόγευμα θα έχω τηλεφωνική επικοινωνία και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της Συρίας, αλλά και με αφορμή επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία. Άρα, θέλουμε να διασφαλίσουμε κάποια δεδομένα σε σχέση με τη Συρία και αυτή η θέση – αυτό είναι το πιο σημαντικό – δεν είναι απλώς η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι οι θέσεις όλων των κρατών της περιοχής. Να σας θυμίσω ότι χθες έγινε και μια συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των αραβικών χωρών και είμαστε στην ίδια γραμμή, στην ίδια προσέγγιση, έχουμε κοινές επιθυμίες, έχουμε κοινές ανησυχίες και όλα αυτά ως κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη προσέγγιση της ΕΕ έναντι της Συρίας».
Ερωτηθείς αν έχουμε συγκεκριμένη εισήγηση για το τι μπορούμε να κάνουμε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «φυσικά. Έχουμε συγκεκριμένες εισηγήσεις σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, σε σχέση με γειτονικές χώρες που επιχειρούν να διαδραματίσουν ένα ρόλο που αμφισβητεί την ανεξαρτησία της χώρας, υπάρχει το θέμα των μεταναστών, υπάρχει το θέμα της ενίσχυσης της χώρας, υπάρχουν πολλά δεδομένα και πάμε με συγκεκριμένες θέσεις».
Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια εξέλιξη για το Κυπριακό σε σχέση με σύγκληση πολυμερούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «όχι, δεν έχουμε εξέλιξη για συγκεκριμένη ημερομηνία. Φαίνεται ότι θα είναι μετά τα τέλη Ιανουαρίου, ενδεχομένως Φεβρουάριο ή Μάρτιο. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι σε συνέχεια της σύντομης συνομιλίας που είχα με τον κ. Τατάρ κατά τη διάρκεια της δεξίωσης των ΗΕ, χθες μεταφέραμε και συγκεκριμένες ημερομηνίες για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης, της συνάντησης σε σχέση με τα οδοφράγματα, δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση, αλλά θεωρούμε σημαντικό να συναντηθούμε, να δούμε πού βρισκόμαστε, πού είναι οι διαφορές και πώς προχωρούμε. Άρα, μεταφέραμε χθες μέσω των ΗΕ συγκεκριμένες ημερομηνίες και αναμένουμε να υπάρξει θετική ανταπόκριση».
Ερωτηθείς είπε εξάλλου ότι οι ημερομηνίες που δόθηκαν είναι για εντός Ιανουαρίου.
Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα της πλωτής μονάδας «Προμηθέας», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι θετική εξέλιξη το ότι έχει ξεκινήσει, παράλληλα είναι το ένα από τα τρία σκέλη που αφορούν το Βασιλικό, υπάρχουν άλλα δύο. Και εκεί προχωρούν όλες οι διεργασίες, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και να μπορεί να αξιοποιηθεί πάντα προς όφελος του κυπριακού λαού. Αντιλαμβάνεστε ότι το φυσικό αέριο αποτελεί ένα από τους τρεις πυλώνες της ενεργειακής μας στρατηγικής και το συντομότερο που θα μπορούμε να το αξιοποιήσουμε θα είναι προς όφελος του κυπριακού λαού».
Σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο πρώτος σταθμός του «Προμηθέα» είναι η Σιγκαπούρη, προσθέτοντάς ότι «συζητούμε με συγκεκριμένο κράτος, έτσι ώστε να κάνει τον σχετικό έλεγχο για την ετοιμότητα του πλοίου, τι άλλο χρειάζεται να γίνει έτσι ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί μόλις τα άλλα δύο σκέλη που αφορούν τα χερσαία έργα είναι έτοιμα. Άρα, αυτή τη στιγμή βλέπουμε που θα καταλήξει, είμαστε κοντά, είμαστε κοντά σε συμφωνία δεν θέλω να αναφέρω τη χώρα πριν είμαστε στο τελικό στάδιο και από κει και πέρα πώς θα αξιοποιηθεί μέχρι να είναι έτοιμη η υποδομή στην Κύπρο για να το αξιοποιήσουμε εμείς, πού θα ενοικιαστεί εννοώ».
Κληθείς να σχολιάσει τα περιστατικά καταστροφών πριν από δύο βραδιά από ομάδες εφήβων σε διάφορες Επαρχίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «είναι απαράδεκτα αυτά που έχουν γίνει. Ο καθένας μας έχει ευθύνη για τα παιδιά του, πρέπει να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη. Φυσικά η πολιτεία έχει την υποχρέωση να προστατεύσει, να δημιουργήσει το αίσθημα ασφάλειας στην πράξη για όλο τον κυπριακό λαό, αλλά την ίδια στιγμή ως γονείς έχουμε ευθύνη για τα παιδιά μας. Μιλάμε για παιδιά ηλικίας 13,14,15 ετών. Άρα, πρέπει ο καθένας μας να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες. Και αυτό που είδαμε ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα επίθεση σε διανομέα φαγητού στη Λεμεσό: Έκλεψαν 21χρονο και το έβαλαν στα πόδια
• Σε εξέλιξη οι διεργασίες στο ΣΑ για ψήφισμα ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Στήριξη για άτυπες συνομιλίες στο Κυπριακό
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις