Με 37 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2025.
Υπέρ ψήφισαν τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, το οποίο διευκρίνισε ότι καταψηφίζει όλα τα κονδύλια για διαχείριση του μεταναστευτικού, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και ο ανεξάρτητος Ανδρέας Θεμιστοκλέους.
Εναντίον ψήφισαν το ΑΚΕΛ, οι Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών, η ανεξάρτητη Αλεξάνδρα Ατταλίδου και ο μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου.
Η Βουλή ενέκρινε και πέραν των 38 τροπολογιών από τις συνολικά 86, που κατατέθηκαν. Οι περισσότερες αφορούν ένθεση σημείωσης για ενημέρωση ή και γραπτή συγκατάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών πριν από τη διενέργεια δαπανών για διάφορα έργα.
Μια τροπολογία αφορά την αποκοπή 5% στις λειτουργικές δαπάνες του κράτους, εξαιρουμένων δαπανών για αγορά ύδατος, φαρμάκων, ιατρικών προμηθειών, καταβολή ενοικίων, φωτισμού, θέρμανσης, καύσιμα μη γραφειακών χώρων, τον εθνικό μηχανισμό για τα δικαιώματα της γυναίκας και το πλαίσιο προώθησης εφαρμογής του ΓεΣΥ.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Με 37 ψήφους υπέρ πέρασε από την Ολομέλεια ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2025
Η ψήφισε έγινε παρουσία του Υπουργού Οικονομικών και άλλων Υπουργών και Υφυπουργών της Κυβέρνησης.
Στον προϋπολογισμό ενσωματώθηκαν 36 τροποποιήσεις από το ΥΠΟΙΚ.
Το συνολικό ύψος των δαπανών του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3,25% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2024, ενώ τα συνολικά προβλεπόμενα έσοδα φθάνουν τα 11,75 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 4,1%.
Οι συνολικές δαπάνες ανέρχονται σε 12,93 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει και τις δαπάνες του Πάγιου Ταμείου, ύψους 3,53 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται ότι οι δαπάνες αυτές δεν απαιτούν νομοθετική έγκριση, καθώς καλύπτουν πάγια έξοδα του κράτους.
Οι άμεσοι φόροι αναμένεται να αυξηθούν κατά 4,9%, φτάνοντας τα 3,92 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι έμμεσοι φόροι προβλέπεται να ανέλθουν στα 4,56 δισεκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 5,6%. Τα μη φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, της τάξης του 10,3%, αγγίζοντας τα 1,83 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τροπολογίες με στόχο τη διαφάνεια και ενημέρωση της Βουλής
Η πλειοψηφία των τροπολογιών στοχεύει στη μεγαλύτερη διαφάνεια και ενημέρωση της Βουλής για μεγάλα έργα και κυβερνητικά σχέδια.
Σε σχέση με δαπάνες για την αξιοποίηση της Κρατικής Έκθεσης, πλέον απαιτείται η γραπτή έγκριση της Επιτροπής Οικονομικών πριν από την οποιαδήποτε δαπάνη για συμβουλευτικές και νομικές υπηρεσίες. Παρόμοιοι περιορισμοί επιβάλλονται και σε έργα ανακαίνισης κτιρίων στο εξωτερικό, όπως η Πρεσβεία της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη και η δημιουργία 14 δομών για φιλοξενία παιδιών υπό τη νομική φροντίδα της Δημοκρατίας.
Ένθεση σημείωσης για έγκριση από την Επιτροπή μπαίνει και για τις δαπάνες που αφορούν τον δρόμο Πρωταρχικής Σημασίας από την Αγλαντζιά μέχρι τη Διεθνή Έκθεση στην Έγκωμη και τη νότια επέκταση Λεωφόρου Ακαδημίας στην Αγλαντζιά. Επίσης, για τη βελτίωση των Λεωφόρων Λουκή Ακρίτα, Ναυαρίνου και Γρηγόρη Αυξεντίου στη Λευκωσία και Άγιο Δομέτιο και τη βελτίωση της Λεωφόρου Ι. Χατζηιωσήφ στον Στρόβολο, από τη Λεωφόρο Αθαλάσσης μέχρι τη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού και της Λεωφόρου Βικέλα μέχρι το Νέο ΓΣΠ.
Επίσης, το μέρος που αφορά εκστρατείες διαφώτισης για προβολή κυβερνητικών πολιτικών από το ΓΤΠ δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς προηγούμενη έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής.
Επιπλέον, εισάγεται υποχρέωση εξαμηνιαίας γραπτής ενημέρωσης της Επιτροπής Οικονομικών για δαπάνες, που σχετίζονται με το Υπουργείο Υγείας, όπως οι χορηγίες προς συνδέσμους που επιτελούν εθελοντική εργασία. Αντίστοιχη ρύθμιση ισχύει για κοινωνικά και στεγαστικά σχέδια, συμπεριλαμβανομένων έργων στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, με συνολικό προϋπολογισμό δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Μεταξύ αυτών τα σχέδια για την υποστήριξη νεαρών ζευγαριών το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Μειονεκτικών και Ακριτικών Περιοχών και Σχέδιο Αναζωογόνησης εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας η οικονομική βοήθεια προς κατοίκους κοινοτήτων ορεινών περιοχών και κατοίκους απομακρυσμένων από αστικά κέντρα περιοχών, δαπάνες για κοινωνικές ανάγκες φορέων, δυσπραγούντων πολιτών, δαπάνες για διαχωρισμό οικοπέδων, για παροχές στέγασης για υλοποίηση από τον ΚΟΑΓ του νέου Στεγαστικού Σχεδίου με τίτλο Ανακαινίζω-Ενοικιάζω και δαπάνες που συμβάλλουν στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έμφαση δίνεται επίσης σε μεγάλα οικιστικά και περιβαλλοντικά έργα, όπου απαιτείται τακτική αναφορά για την πρόοδο των δαπανών στην Επιτροπή Οικονομικών.
Επίσης η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού θα ενημερώνεται γραπτώς ανά εξάμηνο για δαπάνες που αφορούν εισηγήσεις της Ad Hoc Επιτροπής για ανθρωπιστικά ζητήματα, χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, έκτακτες χορηγίες και ειδική Άδεια Φροντίδας Παιδιών.
Επίσης θα γίνεται τακτική ενημέρωση της Επιτροπής για το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ και το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού θα ενημερώνεται γραπτώς και για δαπάνες στην επιβατική διακίνηση – «Park and Ride».
Δείτε βίντεο από τη συνεδρία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ώρα μηδέν για Κρατικό Προϋπολογισμό - Πέραν των 80 οι τροπολογίες - Ποιες οι κυριότερες
• Έφτασε η τεχνητή νοημοσύνη στην Δημόσια Υπηρεσία – Τι είναι ο «Ψηφιακός Βοηθός»
• Σοκαριστικό βίντεο: Νεαρός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ κατέρρευσε την ώρα που μιλούσε
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις