ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνική κυβέρνηση: Αναγκαίοι οι χώροι υποδοχής των προσφύγων

Ελληνική κυβέρνηση: Αναγκαίοι οι χώροι υποδοχής των προσφύγων

Αναγκαίους θεωρεί τους χώρους υποδοχής και ταυτοποίησης (hot spots) των προσφύγων η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η δημιουργία  χώρων προσωρινής υποδοχής και ταυτοποίησης, σε Αττική και Βόρειο Ελλάδα, απορρέει από την συνεργασία της Ελλάδας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
 
Η δημιουργία των κέντρων αυτών, που θα χρηματοδοτηθεί με κοινοτικούς πόρους και είναι επιβεβλημένη για να διεξάγεται ομαλά η διαδικασία της ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης των Προσφύγων στις χώρες υποδοχής και για ανθρωπιστικούς λόγους, εν όψει και του επερχόμενου χειμώνα.
 
Με τη διαδικασία μετεγκατάστασης συνδέεται και το πρόγραμμα φιλοξενίας άλλων 20.000 προσφύγων με επιδότηση ενοικίου.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι κάθε σχεδιασμός για την διαχείριση του ζητήματος μπορεί να είναι αποτελεσματικός μόνο στον βαθμό που εμπλέκει αποτελεσματικά την Τουρκία ως πύλη εισόδου των προσφυγικών ροών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης προσφύγων από την γειτονική χώρα, καθώς και να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων της Τουρκίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό την περασμένη Κυριακή ασκήθηκαν πιέσεις στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ώστε να δεχθεί την παραμονή μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων σε ελληνικό έδαφος.
 
Η Αθήνα συναίνεσε, σύμφωνα με την παράγραφο 5 της Δήλωσης των Ηγετών, να αυξήσει τη δυναμικότητα υποδοχής σε 30.000 θέσεις μέχρι το τέλος του 2015. Παράλληλα, η Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), θα αναλάβουν να παράσχουν επιδότηση ενοικίου και προγράμματα οικογενειακής φιλοξενίας σε άλλους 20.000 πρόσφυγες.
 
Ο αριθμός των προσφύγων που έφθασαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης το 2015, ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο (502.000 μέχρι της 20 Οκτωβρίου), σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top