Πατατάκια, κρουασάν και κάθε λογής συσκευασμένα τρόφιμα -και δη υπερεπεξεργασμένα– διαπιστώνεται ερευνητικά ότι μπορούν να βλάψουν ποικιλοτρόπως την υγεία μας, επηρεάζοντας από το σάκχαρο στο αίμα μέχρι το βάρος. Μια νεότερη μελέτη, ωστόσο, ρίχνει φως σε μια μέχρι πρότινος άγνωστη βλάβη που δε σχετίζεται άμεσα με τα βλαβερά συστατικά τους. Συγκεκριμένα, Ισπανοί επιστήμονες, που παρακολούθησαν δεκάδες μικρά παιδιά, παρατήρησαν ότι η κατανάλωση μιας διατροφής που αποτελείται κυρίως από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζει την ανάπτυξη της γνάθου, προκαλώντας ορθοδοντικά προβλήματα στα παιδιά.
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες, τις οδοντικές δομές και το σχήμα του κρανίου 25 παιδιών ηλικίας τριών έως πέντε ετών. Διαπίστωσαν ότι εκείνα που κατανάλωναν πιο μαλακές τροφές είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν προγναθισμό άνω γνάθου και δόντια χωρίς φυσικά κενά, τα οποία απαιτούνται μεταξύ των δοντιών στην πρώιμη παιδική ηλικία, για να επιτρέψουν την εμφάνιση των μεγαλύτερων δοντιών αργότερα.
Η δρ Laura Marques Martinez, ειδικός στην παιδοδοντιατρική στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Βαλένθια και συν-συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί αυτή τη συσχέτιση, που εντοπίζεται στην υφή των συγκεκριμένων προϊόντων: «Η μάσηση παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη της γνάθου, καθώς προάγει την ανάπτυξη των οστών, ενισχύει τους μύες του προσώπου και προάγει τη σωστή ευθυγράμμιση των δοντιών. Η μάσηση στερεών και φυτικών τροφών, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά ή οι φυσικές πρωτεΐνες, γυμνάζει τις γνάθους, βοηθώντας στην πρόληψη θεμάτων όπως η κακή ευθυγράμμιση των δοντιών και οι ελλείψεις στο μέγεθος και το σχήμα των οδοντικών τόξων. Από την άλλη, μια μη ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα απαιτεί ελάχιστη προσπάθεια στη μάσηση, επηρεάζοντας αρνητικά την ανάπτυξη των γνάθων. Αυτό συμβαίνει γιατί οι συγκεκριμένες τροφές δε διεγείρουν αρκετά τους μύες και τα οστά του προσώπου. Ως αποτέλεσμα, θα μπορούσαν να διαταράξουν την ομαλή ανάπτυξη των οστών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για δυσκαμψία και αναπνευστικά προβλήματα».
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι προϊόντα που έχουν υποστεί εκτεταμένη βιομηχανική επεξεργασία και περιέχουν συχνά πρόσθετα, όπως συντηρητικά, γλυκαντικά, αρωματικές ύλες, χρωστικές και ενισχυτές γεύσης. Συνήθως περιέχουν μικρή ποσότητα φυσικών συστατικών και μεγάλη ποσότητα επεξεργασμένων ή συνθετικών συστατικών, τα οποία βελτιώνουν τη γεύση, την υφή και τη διάρκεια ζωής.
Ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες διατροφής του Ηνωμένου Βασιλείου, ο καθηγητής Γενετικής Δρ. Tim Spector, δήλωσε επίσης στην Telegraph: «Διανύουμε αυτή την επιδημία συρρίκνωσης των γνάθων εδώ και μερικές εκατοντάδες χρόνια, αλλά έχει πραγματικά επιταχυνθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε μια τεράστια αύξηση των ορθοδοντικών προβλημάτων στα παιδιά, που μεταφράζεται σε μαζική τοποθέτηση σε σιδεράκια και πολύ περισσότερα στραβά δόντια».
Πώς, όμως, ευθύνονται οι τροφές για τα συγκεκριμένα προβλήματα; «Η ισχυρότερη τρέχουσα θεωρία σχετικά με το γιατί η γνάθος έχει συρρικνωθεί τόσο γρήγορα είναι ότι ταΐζουμε τα παιδιά μας ”παιδικές τροφές” για όλη τους τη ζωή. Ως αποτέλεσμα, δεν αναπτύσσουν τους μυς της γνάθου ή το μέγεθος της γνάθου, με αποτέλεσμα να μην είναι πραγματικά προσαρμοσμένες για μάσηση» τονίζει.
Ο ίδιος, μάλιστα, προειδοποιεί ότι «αυτό είναι απλώς ένα ακόμη σημάδι του πώς οι δυτικές χώρες έχουν υποκύψει σε αυτό το κύμα μαλακών, εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων που αποτελεί πλέον την κύρια διατροφή των παιδιών, οπότε πολλά από αυτά δε θα μασήσουν ποτέ σκληρές και φυσικές τροφές». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες δεν έχουν δώσει αρκετή προσοχή στις βλαβερές επιπτώσεις των τροφίμων μαλακής υφής όσο έχουν δώσει στα χημικά συστατικά τους.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανείπωτη τραγωδία: Πρώτος θάνατος βρέφους από RSV - Κατέληξε στο Μακάρειο
• Γρίπη: Αυξήθηκαν στους δέκα οι θάνατοι στην Κύπρο
• Θάνατος 24χρονου: Δηλώνουν «στοχοποιημένοι» από την Αστυνομία οι τουρκοκύπριοι καταζητούμενοι
• Επαναπροκηρύσσεται με βελτιώσεις το στεγαστικό σχέδιο για νέα ζευγάρια - Δείτε τα ποσά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις