«Η συμφωνία της Γάζας θα τεθεί σε εφαρμογή την Κυριακή», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ

«Η συμφωνία της Γάζας θα τεθεί σε εφαρμογή την Κυριακή», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ Θάνι, επιβεβαίωσε απόψε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντόχα, ότι 33 όμηροι θα απελευθερωθούν κατά την πρώτη φάση εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία θα διαρκέσει 42 ημέρες.

Η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή την Κυριακή, σύμφωνα με τον Αλ Θάνι.

«Η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 Ισραηλινούς αιχμαλώτους, μεταξύ των οποίων γυναίκες (…) παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς και τραυματίες, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση πολλών κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές. Οι λεπτομέρειες της δεύτερης και της τρίτης φάσης θα οριστικοποιηθούν κατά τη διάρκεια εφαρμογής της πρώτης φάσης», διευκρίνισε.

Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ θα παρακολουθούν την εφαρμογή της συμφωνίας, μέσω ενός μηχανισμού που θα εδρεύει στο Κάιρο, πρόσθεσε. Στον μηχανισμό αυτόν θα μετέχει μια ομάδα αποτελούμενη από εκπροσώπους και των τριών χωρών, οι οποίες μεσολάβησαν για την επίτευξη συμφωνίας.

Από το Κάιρο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι χαιρέτισε τη συμφωνία, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ και τόνισε ότι πλέον είναι σημαντικό να παραδοθεί γρήγορα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Πριν από την άφιξη του Αντόνιο Γκουτέρες: Η κρίσιμη ενημέρωση Ολγκίν στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και το νέο διπλωματικό τεστ για το Κυπριακό

Πριν από την άφιξη του Αντόνιο Γκουτέρες: Η κρίσιμη ενημέρωση Ολγκίν στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και το νέο διπλωματικό τεστ για το Κυπριακό

Λίγες μόλις ώρες πριν από την άφιξη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στην Κύπρο, η σημερινή συνάντηση της προσωπικής του απεσταλμένης, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, αποκτά βαρύνουσα πολιτική και διπλωματική σημασία. Δεν πρόκειται για μια τυπική ενημέρωση μετά από έναν ακόμη κύκλο επαφών. Είναι η τελευταία ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, πριν ο επικεφαλής του ΟΗΕ αναλάβει προσωπικά την προσπάθεια να διαπιστώσει αν υπάρχουν οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να διατηρηθεί ζωντανή η προοπτική μιας νέας διαδικασίας στο Κυπριακό.