Ο κ.Βαφεάδης προέβη στην εξής δήλωση:«Εκδίδονται σήμερα, σύμφωνα με τα όσα προνοεί η Νομοθεσία, τα διατάγματα που ρυθμίζουν θέματα ανακλήσεων οχημάτων. Οι ανακλήσεις ρυθμίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και η διαχείριση τους περιλήφθηκε σεεθνική νομοθεσία το 2010, όταν εναρμονίστηκε με την ευρωπαϊκή.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Δύο τα διατάγματα για ανακλήσεις οχημάτων - Τι προνοούν - Πόσα οχήματα ακινητοποιούνται
Από τότε έγιναν κάποιες προσπάθειες, μέσω εγκυκλίων του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, να ρυθμιστεί η διαδικασία και να εφαρμοσθούν κανόνες υλοποίησης των ανακλήσεων.Σε όλη αυτήν την περίοδο, από το 2010 μέχρι σήμερα, δεν ρυθμίστηκαν ποτέ οι ανακλήσεις των αυτοκινήτων που εισάγονται από τρίτες χώρες χωρίς ευρωπαϊκή έγκριση τύπου.
Στην Κύπρο είναι εγγεγραμμένα σήμερα περίπου 810.000 αυτοκίνητα, εκ των οποίων ταμεταχειρισμένα είναι περίπου 442.000. Παρ’ όλο που κάποιοι διανομείς παρακολουθούν τιςανακλήσεις και των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων (χωρίς Ευρωπαϊκή έγκριση τύπου), είναι λογικάπαραδεκτό ότι για μεγάλο αριθμό οι ιδιοκτήτες δεν τυγχάνουν ενημέρωσης για ανακλήσεις.
Από το σύνολο των οχημάτων, περίπου 80.000 έχουν ανάκληση για αερόσακους Takata. Τατελευταία χρόνια, πολλά οχήματα έχουν ανάκληση για άλλα θέματα, κάποια επικίνδυνα καικάποια λιγότερο επικίνδυνα.Κατά συνέπεια, καλούμαστε σήμερα όλοι μαζί, ως κοινωνία και ως πολιτεία, να δώσουμελύσεις σε ένα διαχρονικό πρόβλημα.Μέσα από τις δράσεις που θα αναλάβει και μέσα από τις εξουσίες που η νομοθεσία έχει δώσειστο Τμήμα Οδικών Μεταφορών, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους θα λύσουμε τοπρόβλημα.Σύμφωνα με τον Κανονισμό 2018/858 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ευθύνη για την αποτίμησητου κινδύνου και τις ανακλήσεις έχουν οι κατασκευαστές, ενώ το ΤΟΜ έχει την ευθύνη της εποπτείας. Οι ευθύνες αυτές δεν διαφοροποιούνται στην νομοθεσία ή στα διατάγματα».