ΠτΔ: Άγνωστες πτυχές του '74 φωτίζει το νέο βιβλίο του Κ. Βενιζέλου

ΠτΔ: Άγνωστες πτυχές του '74 φωτίζει το νέο βιβλίο του Κ. Βενιζέλου

Στην κατάμεστη αίθουσα της Δημοσιογραφικής Εστίας στη Λευκωσία παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Κώστα Βενιζέλου, με τίτλο «1974 Μυστικά και Αλήθειες», για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας την παρουσίασή του, ανέφερε ότι φωτίζει διαφορετικές και άγνωστες πτυχές του κυπριακού δράματος.

Την παρουσίαση του βιβλίου, στην οποία παρευρέθηκαν αξιωματούχοι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, αλλά και δεκάδες κόσμου, χαιρέτισαν επίσης η Γενική Γραμματέας της ΠΟΓΟ, Σκεύη Κουκουμά, και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξήρε το έργο του συγγραφέα και δημοσιογράφου, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος ήταν παρών σε πολλές καθοριστικές συναντήσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό και σε πολλές άλλες δραστηριότητες που αφορούν στο Κυπριακό. Μίλησε, ακόμη, για την εγκυρότητα των κειμένων του.

Αναφερόμενος στο συγγραφικό έργο του Κώστα Βενιζέλου, ανέφερε ότι «μέσα από την εμπεριστατωμένη έρευνα, το πλούσιο αρχείο του, τη συσσωρευμένη γνώση αλλά, κυρίως, τις σημαντικές πηγές ενημέρωσης που διαθέτει, ο Κώστας Βενιζέλος δεν περιορίζεται στη διαχείριση πληροφοριών αλλά προχωρεί ένα βήμα περισσότερο, αναλύοντας τα δεδομένα και διεισδύοντας στον πυρήνα των ζητημάτων που πραγματεύεται».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι το νέο βιβλίο του Κώστα Βενιζέλου «προσθέτει σημαντικές ψηφίδες στο σύνθετο μωσαϊκό της σύγχρονης Ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και φωτίζει διαφορετικές και άγνωστες πτυχές του κυπριακού δράματος», εμπλουτίζοντας έτσι τη βιβλιογραφία γύρω από τα γεγονότα του 1974, «τα οποία οφείλουμε να μελετούμε, να γνωρίζουμε και να λαμβάνουμε υπόψιν στις αποφάσεις μας», όπως είπε.

Επιπλέον, ανέδειξε τρία σημαντικά θέματα με τα οποία καταπιάνεται το βιβλίο, λέγοντας ότι αυτά είναι άγνωστα για τους περισσότερους. Αναφέρθηκε στην αποκάλυψη του Κώστα Βενιζέλου που σχετίζεται με τα σχέδια για διενέργεια ανταρτοπολέμου για απώθηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και πλήρη εξάρθρωση των ένοπλων ομάδων του πραξικοπήματος.

Ακόμα, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του δεύτερου κεφαλαίου, που πραγματεύεται τους βιασμούς γυναικών από Τούρκους στρατιωτικούς κατά τη διάρκεια του 1974, καθώς και στο κεφάλαιο που αποτυπώνει την έρευνα του συγγραφέα για τον τρόπο με τον οποίο οι βασικές εφημερίδες της εποχής, διαφορετικών πολιτικών και ιδεολογικών προσεγγίσεων, κάλυψαν τα γεγονότα του 1974.

«Ως ιστορικός, αλλά κυρίως ως πολιτικός, και ειδικότερα ως ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας της μεταπολεμικής εποχής, που γεννήθηκε εκείνη την περίοδο, θέλω να σημειώσω ότι το Κυπριακό δεν είναι μια εκκρεμότητα της Ιστορίας με κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και άλλες προεκτάσεις», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι το Κυπριακό «ήταν και παραμένει ένα υπαρξιακό πρόβλημα για τη χώρα μας και τον λαό μας».

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «το status quo δεν ήταν ποτέ και δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο της λύσης, της απελευθέρωσης, της επανένωσης, διότι, ανάμεσα σε πολλά άλλα, όπως προκύπτει και από τα όσα βλέπουμε συνεχώς και εδώ στη γειτονιά μας, δεν υπάρχουν παγιωμένες διενέξεις».

Στον δικό της χαιρετισμό, η Σκεύη Κουκουμά σημείωσε ότι το βιβλίο του Κώστα Βενιζέλου εντάσσεται σε ένα νέο ερευνητικό κύμα γύρω από πτυχές των γεγονότων του 1974, αξιοποιώντας προσωπικές μαρτυρίες, βιβλιογραφία και δημοσιεύματα. «Το μέλλον αυτής της χώρας, που θέλουμε να είναι μέλλον της ειρήνης και συμφιλίωσης, πρέπει να οικοδομείται πάνω στις αλήθειες, και όχι πάνω στη λήθη και τα ψέματα», είπε η κ. Κουμουμά, συγχαίροντας ιδιαίτερα τον συγγραφέα για το κεφάλαιο που αφορά στους βιασμούς γυναικών, επισημαίνοντας τις διαχρονικές συνέπειες που υπέστησαν οι γυναίκες αυτές, τον στιγματισμό και την παντελή έλλειψη στήριξης.

Αναφέρθηκε, ακόμα, στις μαρτυρίες του βιβλίου για τον ρόλο του Τάσου Μάρκου στην οργάνωση δημοκρατικής αντίστασης για την ανατροπή των πραξικοπηματιών. Στο κεφάλαιο για τις εφημερίδες της εποχής, η κ. Κουκουμά αναφέρει ότι αποτυπώνεται «ποιες εφημερίδες και ουσιαστικά ποιες πολιτικές δυνάμεις ήταν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Με τη σειρά του, ο ιστορικός Πέτρος Παπαπολυβίου ανέφερε ότι το βιβλίο «αποτελεί μία σημαντική συμβολή στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και ειδικότερα για μία από τις πιο τραγικές περιόδους της». Υπενθύμισε, την ίδια ώρα, ότι το βιβλίο έρχεται να συμπληρώσει τη συνεισφορά του Κώστα Βενιζέλου στην ιστοριογραφία, η οποία μετρά ήδη αρκετές μονογραφίες και άρθρα. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «συνεχίζει μία μεγάλη παράδοση, που έδωσε σημαντικά έργα στις κυπριακές σπουδές από δημοσιογράφους».

«Ο Βενιζέλος είναι δεινός και ικανός ιστορικός ερευνητής, που τηρεί τις αρχές της επιστημονικής δεοντολογίας, αποφεύγοντας, όπως και στην καθημερινή δημοσιογραφική του παρουσία, την σκανδαλοθηρία, τον λαϊκισμό και την καλλιέργεια εύκολων εντυπώσεων και της μισαλλοδοξίας», σημείωσε εξαίροντας τον συγγραφέα και εξέφρασε τη χαρά του που το βιβλίο εκδόθηκε από τη σειρά Ιστορία της Κύπρου, που ο ίδιος διευθύνει, στις εκδόσεις «Ρίζες».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΠτΔ: «Κανένα σχόλιο» για το απειλητικό μήνυμα - Επιβεβαίωσε ότι στις 10 Φεβρουαρίου έρχεται η ντι Κάρλο στην Κύπρο

ΠτΔ: «Κανένα σχόλιο» για το απειλητικό μήνυμα - Επιβεβαίωσε ότι στις 10 Φεβρουαρίου έρχεται η ντι Κάρλο στην Κύπρο

Ό,τι κρίνει η Βοηθός ΓΓ των ΗΕ κα Ρόζμαρι ντι Κάρλο ότι μπορεί να βοηθήσει, η ανταπόκριση από δικής μας πλευράς είναι θετική, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι η κα ντι Κάρλο θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 10 Φεβρουαρίου.