Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, στοχοποιείται ο ιδιωτικός τομέας με ισχυρισμούς ότι εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα, με αποτέλεσμα το ρεύμα να παραμένει σε τόσο υψηλά επίπεδα.
Είναι εμφανές πως η συγκεκριμένη συζήτηση στόχο έχει την αποποίηση των ευθυνών των πραγματικών υπαίτιων για τις παθογένειες του ενεργειακού συστήματος της Κύπρου. Τη στιγμή που οι καταναλωτές καλούνται σήμερα να πληρώνουν αυξημένο κόστος, το οποίο όπως μάλιστα διατείνονται πως δεν πρόκειται να μειωθεί για τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια.
Οι λόγοι που έχουμε οδηγηθεί στην τωρινή κατάσταση είναι κυρίως η εξάρτηση της χώρας μας από τη συμβατική παραγωγή, η αποτυχία αναβάθμισης του δικτύου, η τεράστια καθυστέρηση στην εισαγωγή φυσικού αερίου, η καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων αποθήκευσης και η καθυστέρηση στο άνοιγμα της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΑΑΗ).
Ως εκ τούτου, ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού που έχει ως διαχρονικό στόχο τη λειτουργία μιας υγιούς Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού και τη διαμόρφωση ενός μακροπρόθεσμου ενεργειακού στρατηγικού σχεδιασμού προς όφελος όλων, επισημαίνει τα ακόλουθα:
• Η λειτουργία μιας πραγματικά Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΑΑΗ) εντός του 2025, αποτελεί το πιο αποδοτικό εργαλείο για τη διασφάλιση δίκαιων και κοστοστρεφών τιμών. Το άνοιγμα της ΑΑΗ θα εξαλείψει τις στρεβλώσεις που προκαλούνται από τη συνέχιση της Μεταβατικής Ρύθμισης της Αγοράς και θα δώσει τη δυνατότητα στους Κύπριους καταναλωτές να επιλέγουν ελεύθερα τον προμηθευτή της αρεσκείας τους. Επιπρόσθετα, θα προάγει τη χρήση των ΑΠΕ και θα μειώσει τις περικοπές πράσινης ενέργειας.
• Η έλευση του φυσικού αερίου αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για τη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού και την ενίσχυση της ενεργειακής ανταγωνιστικότητας της χώρας μας. Η ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρισμού οφείλει να είναι ευθυγραμμισμένη με την άφιξη του φυσικού αερίου, εξασφαλίζοντας την ισότιμη ανάπτυξη των υποδομών κα την πρόσβαση όλων των παραγωγών, διασφαλίζοντας τον δίκαιο ανταγωνισμό και ενισχύοντας τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού προς όφελος των καταναλωτών.
• Η ενίσχυση του Συστήματος Μεταφοράς και Διανομής μέσω στοχευμένων έργων προσαρμογής, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των Δικτύων, οφείλει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Διότι όλοι βιώνουμε την αδυναμία του Συστήματος να απορροφήσει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμισή του, θα έχει ως αποτέλεσμα να αρθούν τα τεχνικά εμπόδια και την περαιτέρω διείσδυση της διεσπαρμένης ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ.
• Η αποθήκευση ενέργειας θα συντείνει σημαντικά στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση του κόστους της ενέργειας. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητη η επιτάχυνση εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, χωρίς να ξεκινούμε καινούργια μονοπώλια και να ενισχύουμε την υπέρ-δεσπόζουσα ΑΗΚ. Η υφιστάμενη διαδικασία αδειοδότησης για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας είναι πολύ χρονοβόρα και επιβάλλεται τάχιστα να ελαχιστοποιηθεί η γραφειοκρατία. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την άμεση ενσωμάτωση των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, θα επιτευχθούν και οι στόχοι για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, συντελώντας στη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι πολιτικές που ενισχύουν τον ανταγωνισμό, αποφεύγοντας την άμεση ή έμμεση υποστήριξη μονοπωλιακών δομών είναι αναγκαίες και επιβεβλημένες για την αντιμετώπιση των ενεργειακών προκλήσεων. Κατά αυτόν τον τρόπο, θα προαχθεί μια βιώσιμη αγορά ηλεκτρισμού προς όφελος του συνόλου της κυπριακής κοινωνίας.