Eξι καθημερινές συνήθειες που τσακίζουν τα πόδια μας - Θα τις μετανιώσουμε πικρά μεγαλώνοντας

Eξι καθημερινές συνήθειες που τσακίζουν τα πόδια μας - Θα τις μετανιώσουμε πικρά μεγαλώνοντας

Όταν σκεφτόμαστε την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, κανενός μας το μυαλό δεν πηγαίνει στα πόδια. Και δεν εννοούμε σώνει και ντε ότι πρέπει να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας κάποια εξειδικευμένη προπόνηση. Εννοούμε απλά να μην «παραβιάζουμε» τα πόδια μας.

Και δυστυχώς, για να φτάσουμε να σκεφτούμε τι κάνουμε λάθος και επηρεάζει τα πόδια μας, πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να πονέσουμε. Και πολλές φορές αμελούμε το πρόβλημα, σε βαθμό που να μην επιδέχεται θεραπεία.

Αλλά εμείς δεν θα κάνουμε ό,τι και οι άλλοι. Με τη βοήθεια των ειδικών θα ανιχνεύσουμε τι από όλα όσα κάνουμε κάθε μέρα απειλεί να προκαλέσει πόνο. στα πόδια ή προβλήματα στα δάχτυλα των ποδιών και θα το πετάξουμε οριστικά έξω από τη ζωή μας.

Κυκλοφορούμε διαρκώς ξυπόλητοι ή περπατάμε με ακατάλληλα παπούτσια

Το να περνάμε υπερβολικά πολύ χρόνο περπατώντας ξυπόλητοι ή με ψηλοτάκουνα και άλλα άβολα παπούτσια ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσει φλεγμονές και τραυματισμούς στα πέλματα και τις καμάρες των ποδιών μας. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά η Κέιτλιν Λομπ, πιστοποιημένη χειρουργός ποδιών και αστραγάλων. Κι αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για όσους έχουμε πλατυποδία.

Οπότε, φοράμε τακούνια μόνο εφόσον το απαιτεί η δουλειά μας και τα ξεφορτωνόμαστε όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Παράλληλα, όταν είμαστε στο σπίτι, αντί να περπατάμε ξυπόλητοι ή με κάλτσες προτιμάμε ένα ζευγάρι ορθοπεδικές παντόφλες. Κοστίζουν πολύ λίγα χρήματα και είναι μια επένδυση που θα μας κρατήσει ασφαλείς από πόνους και τραυματισμούς για πολλά χρόνια.

Φοράμε στο τρέξιμο υπερβολικά φθαρμένα παπούτσια ή υποδήματα που δεν εφαρμόζουν στα πόδια μας 100%

Όπως ισχύει για τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, έτσι και τα παπούτσια που έχουμε για το τρέξιμο δεν διαρκούν για πάντα. Στην πραγματικότητα αν τρέχουμε 5-10 χιλιόμετρα την εβδομάδα, θα πρέπει να αλλάζουμε αθλητικά κάθε 12 μήνες. Γιατί όσο περισσότερο τρέχουμε, η σόλα με την πάροδο του χρόνου ισιώνει εκφορτώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των κραδασμών στα πόδια μας και συγκεκριμένα, στα πέλματά μας. Κι αν τραυματίσουμε τα πέλματά μας η προπόνηση θα μας γίνει τρομερά επώδυνη.

Εκτός αυτού, μήνα τον μήνα τα παπούτσια σιγά-σιγά ξεχειλώνουν και δεν εφαρμόζουν καλά στα πόδια μας. Κι αυτό εκτοξεύει τον κίνδυνο να γλιστρήσουμε ή να γεμίσουμε κάλους και φουσκάλες.

Επομένως, αντικαθιστούμε τα παπούτσια του τρεξίματος μια φορά τον χρόνο ή και πιο συχνά αν παρατηρήσουμε ότι πλέον δεν μας φαίνονται εξίσου βολικά. Υπάρχουν πολλές οικονομικές και αξιόπιστες επωνυμίες αθλητικών. Ας βρούμε ποια βολεύει εμάς, προκειμένου να μην θέτουμε την υγεία των ποδιών μας σε κίνδυνο. Είναι κρίμα να αθλούμαστε για να ευεργετήσουμε τον οργανισμό και τελικά απλώς να τον καταπονούμε.

Ξεθάβουμε τις γωνίες των νυχιών που έχουν μπει προς τα μέσα μόνοι μας με βρώμικα χέρια

Είναι δελεαστικό και πολλές φορές το κάνουμε από νευρικότητα. Όμως αν δεν θέλουμε να πονέσουμε ανεπανόρθωτα ή και να πάθουμε καμία μόλυνση, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό που θα το κάνει με αποστειρωμένα εργαλεία και υλικά που μουδιάζουν τον πόνο. Ένας ποδίατρος είναι ο ιδανικός επαγγελματίας για το νύχι μας που έχει τρυπώσει κάτω από το δέρμα. Αν το αναλάβει ένας ποδίατρος θα ανακουφιστούμε χωρίς να διακινδυνεύσουμε μια δευτερογενή μόλυνση. Κέρδος από κάθε άποψη.

Προπονούμαστε χωρίς κάλτσες ή με κάλτσες κακής ποιότητας

Τα γυμνά πόδια καθώς ιδρώνουν και τρίβονται με το παπούτσι εμφανίζουν φουσκάλες, κάλους και μελανιές. Η γυμναστική χωρίς κάλτσες ενισχύει επίσης τον κίνδυνο να αναπτύξουμε μυκητιασική λοίμωξη. Διότι στους μύκητες αρέσουν τα ζεστά, υγρά και σκοτεινά περιβάλλοντα.

Επιπλέον, δεν πρέπει να φοράμε δυο και τρεις μέρες τις ίδιες κάλτσες και πριν φορέσουμε καθαρές κάλτσες φροντίζουμε τα πόδια μας να είναι εντελώς στεγνά. Επιπλέον οι κάλτσες μας δεν πρέπει να έχουν τρύπες και φθαρμένα σημεία και ιδανικά θα πρέπει να είναι από μαλλί, βαμβάκι ή πολυεστέρα. Διότι αλλιώς, το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με το να μην φοράμε καν κάλτσες.

Οπότε, τα πράγματα είναι απλά: Σε κάθε μας προπόνηση φοράμε ένα καθαρό, στεγνό ζευγάρι κάλτσες από ύφασμα που να «αναπνέει». Και εάν φοράμε κάλτσες αμέσως μετά το ντους, στεγνώνουμε πλήρως τα δάχτυλα των ποδιών μας και τα κενά ανάμεσά τους.

Ατμίζουμε και καπνίζουμε προϊόντα με νικοτίνη

Οποιαδήποτε μορφή έκθεσης στη νικοτίνη βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία και επιβραδύνει την κυκλοφορία του αίματος. Και αυτό σημαίνει ότι το αίμα αργεί να φτάσει στα πόδια, αφού είναι το σημείο του σώματος που απέχει από την καρδιά περισσότερο από όλα τα άλλα. Και αυτή η πτώση στην παροχή του αίματος θα πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο για το σύνδρομο Raynaud, μια κατάσταση κατά την οποία τα μικροσκοπικά αγγεία στα δάχτυλα των ποδιών σπάνε και συρρικνώνονται. Και τότε προκύπτει συχνά μούδιασμα των δαχτύλων και πόνοι. Και η μειωμένη ροή αίματος πέρα από τον κίνδυνο του Raynaud, δεν βοηθά τις πληγές στα πόδια μας να κλείσουν, ενισχύοντας τον κίνδυνο μολύνσεων.

Σε αυτό το ζήτημα η προφανής απάντηση είναι να αποφύγουμε εντελώς τα προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη. Αλλά φυσικά αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να το λέμε παρά να το κάνουμε. Όμως δεν πρέπει να είμαστε ή του ύψους ή του βάθους. Ακόμα και ένας μικρός περιορισμός των τσιγάρων που καπνίζουμε κάθε μέρα μπορεί να επιφέρει ουσιαστική βελτίωση στην κυκλοφορία του αίματος.

Αγνοούμε τους πόνους ή τους τραυματισμούς στα πόδια και κάνουμε σαν να μην τρέχει τίποτα

Τα πόδια είναι το μέρος του σώματος που σηκώνει όλο μας το βάρος. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι φυσιολογικό να πονάμε. Γιατί αν απλά περπατάμε πολύ, αλλά το κάνουμε με τον σωστό τρόπο αποκλείεται να υποφέρουμε. Αν πονάμε σημαίνει πως έχουμε τραυματιστεί. Κι αν έχουμε τραυματιστεί έχει σημασία να δούμε έναν ειδικό, προτού του πρόβλημα επιδεινωθεί.

Οπότε, αξιολογούμε αν ο πόνος στα πόδια μας οφείλεται στην κούραση ή αν είναι κάτι πιο σοβαρό και δρούμε ανάλογα. Αν υποφέρουμε σταματάμε την προπόνηση και κλείνουμε άμεσα ραντεβού με έναν ποδίατρο, με τον ορθοπεδικό και στη συνέχεια με τον φυσιοθεραπευτή. Το να ανεχόμαστε τον πόνο δεν μαρτυρά αντοχή και δυναμισμό. Μαρτυρά αμέλεια και θα το βρούμε μπροστά μας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: Αύριο η συνάντηση με τον Τατάρ - Θα συζητήθούν τα περιβόητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

ΠτΔ: Αύριο η συνάντηση με τον Τατάρ - Θα συζητήθούν τα περιβόητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Κατά την αυριανή συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη θα συζητηθούν ΜΟΕ, όπως συμφωνήθηκε κατά τη διάσκεψη της Γενεύης, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.