Τραγωδία στην Πάφο: Νεκρός 17χρονος σε αυλή σχολείου
Τραγωδία στην Πάφο με νεκρό 17χρονο ο οποίος το απόγευμα της Κυριακής ενώ ήταν με φίλους του στο προαύλιο τεχνικής σχολής, έχασε τις αισθήσεις του.
Οι τοξικοί ή ναρκισσιστές συγγενείς έχουν διογκωμένη αίσθηση του εαυτού τους, δυσκολεύονται να εκδηλώσουν συμπάθεια προς τους άλλους, είναι ανταγωνιστικοί και γίνονται εντόνως κατηγορητικοί όταν σταματούμε να κάνουμε ότι τους συμφέρει, όπως συνοψίζει η Δρ. Cortney Warren, κλινική ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Harvard. Ανεπίγνωστα πολλές φορές, οι ελεγκτικοί άνθρωποι έχουν αυξημένο δείκτη ευαισθησίας στην κριτική και τις προσβολές, όταν αυτές απευθύνονται στην πιο ολοκληρωμένη οντότητα…τον εαυτό τους. Πως εκτυλίσσεται η χειραγώγηση και ποια είναι τα ψυχολογικά εργαλεία για να τους βγάλουμε νοκ άουτ στο ίδιο τους το γήπεδο;
Τα αγαπημένα λόγια κάθε τοξικού ατόμου
Πίσω από «δηλητηριώδεις» ρήσεις και κρίσεις, σύμφωνα με την καθηγήτρια, ξεπροβάλλει ο ναρκισσιστικός οδηγός επιβίωσης, ο οποίος ωθεί το άτομο να χρησιμοποιεί λόγια όπως:
-«Είσαι άξιος λύπησης»
* Η τοξική αυτή φράση δεν είναι αποτέλεσμα τωρινής αξιολόγησης ενός προσώπου, αλλά χρόνιας συσσώρευσης απογοήτευσης λόγω προσωπικών πληγών ή χειριστικής αδυναμίας του άλλου ατόμου.
– «Αρπάζεσαι εύκολα ή είσαι πολύ ευαίσθητος»
* Μετατόπιση ευθύνης και θυματοποίηση στο «έγκλημα» που έχει στήσει το ίδιο άτομο.
– «Κανείς δεν θα σε θέλει»
*Επιχείρηση: Ενδυνάμωση συναισθηματικής δέσμευσης και εξάρτησης του ατόμου από το «θύτη» ή πυροδότησης άγχους λόγω αθέτησης των ναρκισσιστικών κανόνων.
– «Γιατί συναναστρέφεσαι αυτόν/η, δεν σου ταιριάζει»
*Υπόγεια απόπειρα διάλυσης μιας σχέσης και επισήμανσης της υπεροχής ενός άλλου ατόμου, διατεθειμένου να αναπαράγει τα ναρκισσιστικά πρότυπα.
– «Δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με το θέμα»
* Η καλλιέργεια της «σιωπηλής» τιμωρίας, μέσω περιστασιακής no contact (διακοπής επαφής) τεχνικής αποσκοπεί στη σπορά αμφιβολίας στο «συγγενόπληκτο» πρόσωπο, έτσι ώστε να πιεστεί και να αλλάξει τη συμπεριφορά του προς όφελος του κακοποιητικού ατόμου. Ουσιαστικά το άτομο με τη ναρκισσιστική δομή προσωπικότητας ή τα ναρκισσιστικά στοιχεία, σας παρέχει λίγο χρόνο να σκεφτείτε… τι θέλει να πείτε.
– «Δεν θυμάσαι καλά πως έγινε»
*Σε αυτή την περίπτωση ο «θύτης» τονίζει τα κενά μνήμης σας για να σας μπερδέψει και να φέρει τη συζήτηση ή την έκβαση μιας υπόθεσης στο επιθυμητό για αυτόν σημείο.
Τεχνικές ελέγχου που παγιδεύουν και τους πιο έξυπνους
1.Τριγωνοποίηση (triangulation): Η εμπλοκή ενός τρίτου προσώπου στη συνθήκη αντιπαράθεσής μας με το τοξικό άτομο, το οποίο φέρει την ίδια γνώμη με τον «θύτη», ισχυροποιεί το επιχείρημα του και μας εξαναγκάζει να σκεφτούμε τη διάδοση κακόβουλων φημών για εμάς, αν συμπεριφερθούμε αξιόμεμπτα. Φράσεις που δεσπόζουν σε «τριγωνισμένες» στιχομυθίες, είναι: «Δεν το λέω μόνο εγώ, όλοι συμφωνούν, τι θα λένε για εσένα αν…».
Οι τεχνικές και ο αντίλογος που αποστομώνουν τους νάρκισσους
Στην επιστημονική κοινότητα, κυριαρχεί η διάχυτη άποψη ότι οι προκλητικές και ανθυγιεινές για την ψυχή μας, στάσεις των άλλων μειώνονται σε συχνότητα και ένταση, όταν αγνοούνται. Ωστόσο, όταν αντιλαμβανόμαστε ότι τα επίπεδα ψυχολογικής βίας είναι ενοχλητικά υψηλά, παραιτούμαστε από την προσπάθεια αντεπίθεσης στο κακοποιητικό πρόσωπο και απομακρυνόμαστε.
–φράσεις που αποδυναμώνουν με το «γάντι» τους κακοήθεις:
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις