Ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, με σημείωμά του προς την Επιτροπή, ανέφερε ότι υπάρχουν πέραν των 400 σημείων για cash-back σε όλη την Κύπρο, ενώ υπενθύμισε το σχέδιο για εγκατάσταση ΑΤΜ σε 11 κοινότητες -Αργάκα, Σαλαμιού, Πισσούρι, Επταγώνια, Παρεκκλησιά, Πελένδρι, Λυθροδόντα, Αστρομερίτη, Ξυλοτύμπου, Αυγόρου και Φρέναρος - αναφέροντας ότι ο Μάιος του 2025 είναι το χρονικό ορόσημο που τέθηκε για την τοποθέτηση, τον τεχνικό έλεγχο και τη λειτουργία των πλείστων νέων ΑΤΜ.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Χατζηγιάννη ανέφερε ότι διαπιστώθηκε πως ακόμα και οι ελάχιστες αυτόματες μηχανές που υπάρχουν, στις πλείστες των περιπτώσεων και ωρών του 24ωρου είναι χαλασμένες, κάνοντας λόγο για «κατάντια» του τραπεζικού συστήματος.
Σημείωσε ότι, ενώ η πολιτεία διοχετεύει μέσω τραπεζικών λογαριασμών τις πληρωμές προς το κοινό και ενώ οι τράπεζες αντλούν τα ανάλογα τέλη, δεν ξοδεύουν το ελάχιστο για να εξυπηρετούν το κοινό.
Αν και χαιρέτισε την εφαρμογή του μηχανισμού του cash-back, για λήψη μετρητών μέσω πληρωμής σε επιλεγμένα καταστήματα και επιχειρήσεις, σημείωσε ότι αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. «Σε κάθε κοινότητα θέλουμε να υπάρχουν ΑΤΜ και να λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως και η διάρκεια της βλάβης τους να μην ξεπερνά το μισάωρο ή την μίαν ώρα», είπε, εκφράζοντας την ευχή να υπάρξει η δέουσα ευαισθησία.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μιχάλης Γιακουμή, είπε ότι είναι απαράδεκτο να πρέπει να μετακινούνται άτομα από κοινότητα σε κοινότητα για να πάρουν χρήματα από ATM, παραθέτοντας παράδειγμα ατόμου που κατά την μετακίνησή του έχασε τη ζωή του.
«Αφού η πολιτεία δίνει εξουσία στις τράπεζες να χρησιμοποιούνται ως πλατφόρμα για διάφορες χορηγίες, πρέπει και οι τράπεζες με την κοινωνική τους προσφορά να μπορούν να εξυπηρετούν όταν υπάρχει ανάγκη», είπε, θέτοντας το ερώτημα τι το παράλογο υπάρχει στο να βρίσκεται μια ΑΤΜ σε χωριό με 4000 κατοίκους, όταν μάλιστα το κόστος για κάθε ΑΤΜ είναι 12.000 ευρώ, μπροστά στα εκατομμύρια κερδών, όπως είπε.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, έκανε λόγο, στις δηλώσεις του, για «εγκληματική συμπεριφορά των τραπεζικών ιδρυμάτων», σημειώνοντας ότι «ολόκληρα συμπλέγματα κοινοτήτων δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και αναγκάζονται πολίτες να μεταβούν δεκάδες χιλιόμετρα μακριά για να μπορούν να κάνουν ανάληψη του μισθού, της σύνταξής τους, του επιδόματός τους».
Πρόσθεσε ότι έτσι περιορίζεται η πρόσβαση σε μετρητά και ότι αυτό οδηγεί στην «επιβολή της αχρήματης κοινωνίας». Είπε ότι αυτό είναι «έγκλημα» εις βάρος των ηλικιωμένων, γιατί «με αυτόν τον τρόπον ουσιαστικά έχουν αποξενώσει, απομονώσει και αδικήσει τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία που δεν μπορούν να οδηγήσουν αυτοκίνητο για μετακίνησή τους».
«Από τη μεριά μας έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε αυτή η κατάφωρη αδικία να αποκατασταθεί και να στηρίξουμε όσο περισσότερο είναι δυνατόν τους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτήν την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ