VIDEO: Επιστήμονες δημιούργησαν ποντίκια με δύο πατεράδες: Τι σημαίνει αυτό για τα ομόφυλα ζευγάρια

VIDEO: Επιστήμονες δημιούργησαν ποντίκια με δύο πατεράδες: Τι σημαίνει αυτό για τα ομόφυλα ζευγάρια

Για πρώτη φορά στον κόσμο, επιστήμονες δημιούργησαν ποντίκια με δύο πατεράδες που απέκτησαν απογόνους. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει νέους δρόμους στη μελέτη της αναπαραγωγής των θηλαστικών.

Σε μια παγκόσμια πρωτιά, επιστήμονες δημιούργησαν ποντίκια με δύο πατεράδες που ήταν ικανά να αναπαραχθούν και να αποκτήσουν δικούς τους απογόνους. Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα στην κατανόηση της αναπαραγωγής των θηλαστικών, που θεωρητικά μπορεί να έχει προεκτάσεις και για τον άνθρωπο - αν και κάτι τέτοιο απέχει ακόμη πολύ από την πραγματικότητα.

Υπό την καθοδήγηση του Yanchang Wei από το Πανεπιστήμιο της Σαγκάης, η ομάδα εισήγαγε δύο σπερματοζωάρια σε ένα άδειο ωάριο και στη συνέχεια χρησιμοποίησε τεχνικές επιγενετικής για να επαναπρογραμματίσει το DNA των σπερματοζωαρίων. Από περισσότερα από 250 έμβρυα που εμφυτεύτηκαν σε θηλυκά ποντίκια, μόνο δύο αρσενικά επέζησαν μέχρι την ενηλικίωση - και τα δύο ήταν γόνιμα και απέκτησαν απογόνους.

Η αποτυχία των προηγούμενων προσπαθειών και η τεχνολογία CRISPR που ανοίγει τον δρόμο

Στο παρελθόν, είχαν δημιουργηθεί ποντίκια με δύο μητέρες, αλλά οι προσπάθειες για απογόνους με δύο πατέρες ήταν αποτυχημένες. Τα έμβρυα αναπτύσσονταν έως ένα σημείο, αλλά σταματούσαν λόγω του λεγόμενου γονιδιακού αποτυπώματος - δηλαδή της σίγασης συγκεκριμένων γονιδίων ανάλογα με την προέλευσή τους (μητρική ή πατρική), κάτι που αποτελεί εμπόδιο για την αναπαραγωγή από γονείς του ίδιου φύλου.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος κατάφερε να ξεπεράσει μερικά από αυτά τα εμπόδια, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία CRISPR/Cas9 για να στοχεύσει γονίδια που σχετίζονται με το αποτύπωμα. Το αποτέλεσμα ήταν τα πρώτα ποντίκια με δύο πατεράδες που επέζησαν έως την ενηλικίωση - αν και ήταν στείρα, με μικρότερο μέγεθος και μειωμένο προσδόκιμο ζωής.

Τι άλλαξε τώρα: Το αποτέλεσμα δικαίωσε τους πάντες

Σε αντίθεση με τις γενετικές τροποποιήσεις, η ομάδα του Wei βασίστηκε στην επιγενετική. Συνδύασε, δηλαδή, δύο σπερματοζωάρια με ένα ωάριο από το οποίο είχε αφαιρεθεί το πυρηνικό υλικό και αναδιαμόρφωσε επτά περιοχές ελέγχου του γονιδιακού αποτυπώματος στο DNA των σπερματοζωαρίων.

Αντί να αλλάξουν τη γενετική αλληλουχία, πρόσθεσαν ή αφαίρεσαν επιγενετικούς δείκτες (όπως ομάδες μεθυλίου), οι οποίοι ελέγχουν την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση των γονιδίων.

Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, τα έμβρυα εμφυτεύτηκαν σε θηλυκά ποντίκια. Από αυτά γεννήθηκαν δύο αρσενικά ποντίκια, φυσιολογικά σε μέγεθος και εμφάνιση, που μεγάλωσαν και έγιναν γόνιμα – πρωτοφανές στην επιστημονική βιβλιογραφία.

Οι ερευνητές έγραψαν: «Τα ευρήματά μας, μαζί με προηγούμενα επιτεύγματα, ενισχύουν την άποψη ότι το γονιδιακό αποτύπωμα αποτελεί το βασικό εμπόδιο στην πλήρη ανάπτυξη μονογονεϊκών εμβρύων στα θηλαστικά».

Τι σημαίνει για τον άνθρωπο

Η παράκαμψη της γενετικής τροποποίησης μέσω επιγενετικής μπορεί θεωρητικά να φέρει πιο κοντά τη δυνατότητα να αποκτούν παιδιά γενετικά ομοφυλόφιλα ζευγάρια – αλλά αυτό παραμένει μακρινό και αβέβαιο.

Ο Christophe Galichet από το Sainsbury Wellcome Centre στο Ηνωμένο Βασίλειο τονίζει: «Παρότι η έρευνα αυτή είναι ενθαρρυντική, είναι αδιανόητο να εφαρμοστεί στους ανθρώπους λόγω του τεράστιου αριθμού ωαρίων και παρεμβατικών κυήσεων που θα απαιτούνταν».

ΠΗΓΗ: Gazzetta.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ερσίν Τατάρ: Οχι σε επίσημες διαπραγματεύσεις χωρίς αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας

Ερσίν Τατάρ: Οχι σε επίσημες διαπραγματεύσεις χωρίς αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας

Δεν θα εισέλθουμε σε καμία επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης "χωρίς να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων" δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα από την Νέα Υόρκη.