Ο κ. Τατάρ ζητά την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα για να σταματήσει αυτό που αποκαλεί «ελληνοκυπριακή επιθετικότητα», η οποία, όπως ισχυρίζεται, θυμίζει την περίοδο 1963-1974.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του, στην επιστολή που φέρει ημερομηνία 10 Ιουνίου 2025, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εκφράζει βαθιά ανησυχία για τις «άδικες και παράνομες συλλήψεις Τουρκοκυπρίων και ξένων υπηκόων που προβαίνουν σε συναλλαγές με ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα».
Ο κ. Τατάρ υποστηρίζει ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία εφαρμόζει μια «σχεδιασμένη πολιτική» που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με στόχο τη διάδοση του φόβου σε όσους αξιοποιούν περιουσίες βάσει της «νομοθεσίας» του ψευδοκράτους.
Στην επιστολή του, ο Τ/κ ηγέτης αναφέρεται σε συγκεκριμένα περιστατικά, ξεκινώντας από τη σύλληψη Τουρκοκύπριου δικηγόρου στην Ιταλία τον Δεκέμβριο του 2023, κατόπιν αιτήματος των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της Interpol. Επίσης, κάνει αναφορά στη σύλληψη του επιχειρηματία Σιμόν Αϊκούτ τον Ιούνιο του 2024, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και σε πέντε ακόμη συλλήψεις ατόμων διαφόρων εθνικοτήτων μεταξύ Σεπτεμβρίου 2024 και Μαρτίου 2025.
Ο κ. Τατάρ υπερασπίζεται τη λειτουργία της «επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας (ΕΑΙ)» στα κατεχόμενα, υπενθυμίζοντας ότι λειτουργεί από το 2005 υπό την καθοδήγηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και αποτελεί, κατά τον ισχυρισμό του, έναν αποτελεσματικό μηχανισμό για την εξέταση των προσφυγών Ελληνοκυπρίων, τον οποίο το ΕΔΑΔ έχει αναγνωρίσει ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο.
Παράλληλα, κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία ότι «καταχράται το διεθνώς αναγνωρισμένο καθεστώς της» για να χρησιμοποιεί μηχανισμούς όπως η Interpol με σκοπό την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος Τουρκοκυπρίων και ξένων πολιτών.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προειδοποιεί ότι η «νέα ατμόσφαιρα» που, όπως λέει, χαρακτήρισε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας μετά τη συνάντηση της Γενεύης, κινδυνεύει να καταρρεύσει. Ισχυρίζεται ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» αισθάνεται «ανήσυχος, υπό απειλή και γεμάτος ανησυχία», με αποτέλεσμα πολλοί Τουρκοκύπριοι να αποφεύγουν να μεταβούν στις ελεύθερες περιοχές ή να ταξιδέψουν στο εξωτερικό από φόβο σύλληψης.
Παρότι δέχεται εισηγήσεις από την κοινή γνώμη για αντίποινα, αναφέρει, ο ίδιος έχει επιδείξει μέχρι στιγμής αυτοσυγκράτηση. Ο κ. Τατάρ καταλήγει στην επιστολή του με έκκληση προς τον Αντόνιο Γκουτέρες: «Κύριε Γενικέ Γραμματέα, απαιτείται η ισχυρή και αποφασιστική ηγεσία σας για να σταματήσουν άμεσα αυτές οι συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ελληνοκυπριακή διοίκηση, προτού προκαλέσουν περαιτέρω ζημιά στη νέα ατμόσφαιρα και φτάσουν σε μη αναστρέψιμο σημείο».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ