Οι διακοπές του Πάπα: «Δεν είναι αμαρτία να κολυμπάς»
07.07.2025 - 12:31
Με θέα στη λίμνη Αλμπάνο σε έναν λόφο νότια της Ρώμης, το Καστέλ Γκαντόλφο ήταν για αιώνες αγαπημένο παπικό θερινό καταφύγιο - μέχρι που ο Πάπας Φραγκίσκος απαρνήθηκε τόσο το κτήμα όσο και τις καλοκαιρινές διακοπές. Τώρα η μικροσκοπική πόλη ανακτά την περίφημη ιδιότητά της ως προκεχωρημένο φυλάκιο του Βατικανού, καθώς ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ επαναφέρει το συνηθισμένο θερινό καταφύγιο και άλλα συμβολικά προνόμια που είχαν απορριφθεί από τον προκάτοχό του.
Ο πρώτος Αμερικανός που ηγείται των 1,4 δισεκατομμυρίων Καθολικών στον κόσμο, ο Λέων έφτασε στο παπικό κτήμα των 550 στρεμμάτων την Κυριακή για μια διαμονή δύο εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο λάτρης των σπορ και της γυμναστικής αναμένεται να αναλογιστεί τον νέο του ρόλο, αξιοποιώντας παράλληλα το γήπεδο τένις και ίσως ακόμη και την παραμελημένη πισίνα που είχε χτίσει ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β'.
Τοπικοί αξιωματούχοι, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και κάτοικοι — πολλοί από τους οποίους θυμούνται τις προηγούμενες παπικές επισκέψεις προετοιμάζονται για μια εισροή προσκυνητών, προσωπικού ασφαλείας και προσωπικού υποστήριξης. «Ο Άγιος Πατέρας είναι μέρος της καρδιάς της πόλης», δήλωσε ο δήμαρχος Αλμπέρτο ντε Άντζελις, ο οποίος προέτρεψε τον Ποντίφικα να εγκατασταθεί εκεί μετά την ανάληψη της θητείας του τον Μάιο. «Είπαμε ότι τον περιμέναμε με ανοιχτές αγκάλες να έρθει εδώ για να κάνει τη δουλειά του... Η επιστροφή του θα διαδώσει το όνομα του Κάστρο Γκαντόλφο σε όλο τον κόσμο».
Ο Ντε Άντζελις είπε ότι η προετοιμασία για μια παπική παραμονή και η αναμενόμενη προσέλευση επισκεπτών μετά από ένα 12ετές διάλειμμα ήταν μια υλικοτεχνική πρόκληση, «όπως ένας σκηνοθέτης προετοιμάζεται για μια σπουδαία ταινία». Η ανάπαυλα του Λέοντος ΙΔ στο Καστέλ Γκαντόλφο έρχεται καθώς βάζει προσεκτικά τη δική του σφραγίδα στην παπική εξουσία μετά την εποχή του Φραγκίσκου, ο οποίος απέρριψε ορατά σύμβολα της παπικής εξουσίας, ενώ παράλληλα εκσυγχρόνισε την εκκλησία.
«Ο Φραγκίσκος ήταν προφητικός, αλλά προκάλεσε σεισμό μέσα στην Καθολική εκκλησία», δήλωσε ο Ιάκοπο Σκαραμούτσι, συγγραφέας αρκετών βιβλίων για το Βατικανό. «Τα πράγματα πρέπει να μπουν σε τάξη τώρα... Ο Λέων παρατηρεί, κινείται πολύ ήρεμα με πολύ συνετό τρόπο».
Μέχρι στιγμής, η υιοθέτηση από τον Λέοντα της περίτεχνης παπικής ενδυμασίας και των συνθηκών διαβίωσης έχει επιδοκιμαστεί από τους παραδοσιακούς, οι οποίοι είχαν απογοητευτεί από την απόρριψη της μεγαλοπρέπειας από τον Φραγκίσκο. Ενώ ο Φραγκίσκος φορούσε λιτά λευκά ράσα και ζούσε σε έναν απλό ξενώνα στο Βατικανό, ο Λέων φοράει πιο παραδοσιακά άμφια και μετακομίζει στο παλιό παπικό διαμέρισμα, του οποίου το παράθυρο του υπνοδωματίου έχει θέα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. «Προσπαθεί να χτίσει γέφυρες με εκείνους που ένιωθαν ότι ο Πάπας Φραγκίσκος το παράκανε με το θέμα της φτώχειας και της λιτότητας», δήλωσε ο Μάσιμο Φατζόλι, καθηγητής θεολογίας στο Trinity College του Δουβλίνου.
O Πάπας Ιωάννης Παύλος στη λίμνη Αλμπάνο το 2001 με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους
Ο Λέων έχει απευθύνει έκκληση για ενότητα σε μια εκκλησία που είχε γνωρίσει ταραγμένες ημέρες υπό τον προκάτοχό του. Ήταν επίσης ασυνήθιστα άμεσος στην έκκληση για δωρεές για το Βατικανό που έχει περιοριστεί σε οικονομικά προβλήματα. «Έχει δώσει πολύ έντονα μηνύματα στις καθολικές ελίτ στο Βατικανό - τους επισκόπους, τους καρδινάλιους - ότι θέλει να συνεργαστεί μαζί τους και δεν πρόκειται να τους επικρίνει δημόσια κάθε φορά», δήλωσε ο Φατζόλι. «Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τον Φραγκίσκο».
Αλλά ο Λέων συμμερίζεται την προοδευτική στάση του προκατόχου του σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο γεννημένος στο Σικάγο Πάπας έχει ενθαρρύνει τους Αμερικανούς επισκόπους να μιλήσουν ενάντια στην αυστηρή καταστολή των μεταναστών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Αντρέα Γκαγιαρντούτσι, ειδικός στο Βατικανό στο Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε ότι ο νέος Πάπας πιθανότατα θα χρησιμοποιούσε το διάλειμμά του στο Καστέλ Γκαντόλφο για να σχεδιάσει τη δική του παπική ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της προσέγγισής του σε αμφιλεγόμενα ζητήματα όπως ο ρόλος των γυναικών και η αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης. «Είναι ένα τέλειο μέρος για να ηρεμήσεις - να καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις», είπε.
Το κτήμα στο Καστέλ Γκαντόλφο κατασχέθηκε αρχικά από τον Πάπα Κλήμη Η΄ το 1596, ως εγγύηση για ένα ανεξόφλητο χρέος. Μέχρι το 1626, ο Πάπας Ουρβανός Η΄ είχε εγκαινιάσει μια νεόκτιστη βίλα εκεί για να ξεφύγει από την καυτή καλοκαιρινή ζέστη της Ρώμης. Διαδοχικοί πάπες έχουν χρησιμοποιήσει το καταφύγιο από τότε. Το κτήμα δεν ήταν πάντα ένας τόπος ηρεμίας. Κατά τη διάρκεια του΄Β Παγκοσμίου Πολέμου, περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες κατέφυγαν εκεί, κατασκηνώνοντας στους κήπους και τους διαδρόμους για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς από τις συμμαχικές δυνάμεις που κατευθύνονταν προς τη Ρώμη.
Η παπική κατοικία στο Καστέλ Γκαντόλφο
AP
Το 1981, ο Ιωάννης Παύλος Β', ο οποίος το αποκαλούσε με αγάπη «Βατικανό νούμερο δύο», ανάρρωνε από μια απόπειρα δολοφονίας εκεί, ενώ ο Πάπας Βενέδικτος παρέμεινε μήνες μετά την αιφνιδιαστική συνταξιοδότησή του το 2013. Ο Φραγκίσκος το επισκέφθηκε για λίγο τρεις φορές, αλλά δεν πέρασε ποτέ ούτε μια νύχτα, και το 2016 μετέτρεψε το Αποστολικό Παλάτι σε μουσείο, το οποίο προσέλκυσε περίπου 200.000 επισκέπτες πέρυσι. Θα παραμείνει ανοιχτό, ενώ ο Λέων θα μείνει σε μια άλλη βίλα.
Ο Αλεσάντρο Καρόζι, του οποίου η οικογένεια διατηρεί ένα μπαρ στην κεντρική πλατεία εδώ και γενιές, δήλωσε ότι οι ντόπιοι «αιφνιδιάστηκαν» από την προγραμματισμένη επιστροφή του Λέοντα, αφού προσαρμόστηκαν στο... σοκ της λιποταξίας του Φραγκίσκου.
Αν και ενθουσιασμένοι, πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι ανήσυχοι λόγω των αυστηρών πρωτοκόλλων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών σε τραπέζια και καρέκλες εξωτερικού χώρου. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιστρέφει για το κύρος και τη δημοσιότητα που μας δίνει αυτό» είπε, «αλλά δεν ξέρουμε πραγματικά τι θα συμβεί».
Ο ιερέας της ενορίας, πατέρας Tαντέους Ρόζμους- ένας φανατικός αθλητής που κολυμπάει τακτικά στη λίμνη πανηγυρίζει. «Οι Πάπες χρειάζονται αυτό το μέρος για να εργάζονται σε ένα πιο φρέσκο πλαίσιο, που ευνοεί τη σκέψη και την προσευχή, για να εμπνέονται ιδέες και να επενδύουν στην υγεία τους», είπε ο ιδιος, ένας λάτρης της μοτοσικλέτας, ο οποίος πρόσφατα έφερε εκατοντάδες μοτοσικλετιστές να δουν τον Λέοντα.
Είπε ότι η καλοκαιρινή εκδρομή του Πάπα θα πρέπει να υπενθυμίζει στους Καθολικούς τη σημασία της άσκησης, όχι ως πολυτέλειας αλλά ως αναγκαιότητας. «Δεν είναι αμαρτία να κολυμπάς», είπε ο Ρόζμους «Λαμβάνουμε από τον Θεό ένα μεγάλο δώρο: το σώμα μας, και εξαρτάται από εμάς πώς το φροντίζουμε. Λένε ότι η τακτική κίνηση είναι ο καλύτερος γιατρός. Κολύμπι, σκι - όλα αυτά αξίζει να τα κάνουμε.»
Η νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) στο Pegasus-1 στο Οικόπεδο 10 επιβεβαιώνει το ενεργειακό δυναμικό της Κύπρου, αναφέρει σε ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε το απόγευμα της Δευτέρας με στελέχη της ExxonMobil.