Στην Κύπρο βρίσκεται από την περασμένη Δευτέρα, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, η οποία επικεντρώνεται στην «ατζέντα» της διάνοιξης νέων οδοφραγμάτων, για αυτό και η αυτοψία την Τρίτη, στην Αθηένου και Πυρόι για να δει από κοντά, το θέμα της διάνοιξης σημείου διέλευσης στην περιοχή. Η κα Ολγκίν είχε την ευκαιρία να ακούσει από τον Δήμαρχο του ακριτικού Δήμου Κυριάκο Καρεκλά, γιατί το συγκεκριμένο σημείο, είναι άκρως απαραίτητο για τους κατοίκους της περιοχής. Χθες, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ επισκέφθηκε τη νεκρή ζώνη στη Λεύκα, συνοδευόμενη από τον Ανώτερο Σύμβουλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Aderemi Adekoya, μαζί με ειρηνευτικές δυνάμεις και προσωπικό της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών.
Στόχος της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, είναι η κατάληξη σε μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, κυρίως στο ζήτημα των οδοφραγμάτων, αλλά και στο θέμα της αποναρκοθέτησης, τα οποία συζήτησε και με τους δύο διαπραγματευτές, με τους οποίους η κα Ολγκίν, έχει συνεχή επαφή.
Για τα ΗΕ, η συμφωνία σε ότι αφορά τα ΜΟΕ, είναι απαραίτητη, διότι μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει παράταση στο κυπριακό, μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, όπου θα πραγματοποιηθούν οι λεγόμενες «προεδρικές» εκλογές, στα κατεχόμενα.
Το θέμα της διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης, εξακολουθεί να βρίσκει αντίθετο τον Τατάρ, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να συγκαταθέσει σε «διάδρομο», κατά την έκφρασή του. «Θέλετε να περνάτε από τα εδάφη μου. Δεν είναι δυνατόν να δώσουμε άδεια σε διάδρομο». Μπορεί, πρόσθεσε, να κάνει οποιαδήποτε συζήτηση για σημεία διέλευσης/οδοφράγματα, όχι όμως για «διαδρόμους/διελεύσεις» κι επανέλαβε ότι η πρότασή του αφορά οδοφράγματα στη Μια Μηλιά και στη Λουρουτζίνα.
Το αφήγημα Τατάρ
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε διαδικτυακή εκπομπή της Κίπρις ποστασί, ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους για να παρακαθίσει σε συνομιλίες αλλά τα «3 Α» (απευθείας εμπόριο, πτήσεις, επαφές) θα βοηθήσουν όπως είπε, στην άρση της απομόνωσης, Υποστήριξε μάλιστα, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ομοσπονδία γιατί αυτή, δεν παρέχει την βάση της ισότητας.
Ο Τατάρ υποστηρίζοντας ότι ο τέως ΠτΔ, Νίκος Αναστασιάδης είχε πει στον τέως Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως «μπορούμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα μόνο με μια λύση δύο κρατών», ανέφερε: «Ο Αναστασιάδης είχε εκφράσει την ιδέα μιας λύσης δύο κρατών πριν από εμάς».
Τι επιδιώκει η Ολγκιν
Οι δηλώσεις της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» ότι τέσσερα χρόνια μετά την άτυπη συνάντηση 5+1 του 2021, οι θέσεις των δύο πλευρών παραμένουν πολύ μακριά μεταξύ τους και πως αυτή η πραγματικότητα πρέπει να ληφθεί υπόψη, αφού ως γνωστόν χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό, βάζει στο κάδρο, αυτό που η ε/κ πλευρά θα πρέπει να ξεκαθαρίσει, ότι δηλαδή, δεν υπάρχει περίπτωση αποδοχής, μιας «μέσης λύσης».