Ανέφερε ότι σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη στη συνάντηση στη Γενεύη τον Μάρτιο, "μέχρι να επιτευχθεί κοινό έδαφος στην Κύπρο μέσω της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, μέχρι να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις, πρέπει να επιτευχθεί συνεργασία σε διάφορα θέματα που θα ωφελήσουν και τους δύο λαούς και τις δύο πλευρές, και ως εκ τούτου έχουν τεθεί στην ημερήσια διάταξη διάφορα ζητήματα προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών και να διασφαλιστεί ότι οι δύο λαοί μπορούν να ζουν δίπλα-δίπλα".
Δίνοντας πληροφορίες για την εργασία που γίνεται σε έξι ζητήματα, ο Τατάρ είπε ότι στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ ήθελε να υπάρξει πρόοδος, ειδικά στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων και υποστήριξε " παρά τις ειλικρινείς προσπάθειες του Γκουτέρες, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έκανε κανένα βήμα" και ότι η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Ανχελα Ολγκίν θα εργαστεί πάνω στο θέμα.
Ανέφερε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει καλή θέληση και στοχεύει να διευκολύνει τη διέλευση τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και των Ελληνοκυπρίων.
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ τους κάλεσε στην Νέα Υόρκη και πήγαν εκεί ούτως ώστε να μπορέσουν να γίνουν δυνατές ορισμένες ενέργειες που να στοχεύουν στη συνεργασία "μεταξύ των δύο κρατών".
«Ποτέ δεν ήμασταν μακριά από τη διπλωματία, την επαφή και τον διάλογο. Πάντα προτιμούσαμε να συμμετέχουμε σε διάλογο προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού», είπε και υποστήριξε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ γνωρίζει πολύ καλά τις λεπτομέρειες του θέματος και κατανοεί την τουρκική πλευρά.
Πρόσθεσε ότι δεν θα εισέλθουν σε καμία επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης "χωρίς να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων", και είπε ότι όλες οι προσπάθειες για μια ομοσπονδία τα τελευταία 50 χρόνια έχουν αποτύχει και ότι "η πολιτική των δύο κρατών είναι ισχυρή και η Τουρκία έδωσε την στήριξή της σε αυτήν".
Είπε ότι στις 16 του μήνα, ο ΓΓ του ΟΗΕ παρέθεσε δείπνο για αυτούς και πρόσθεσε ότι ο ίδιος καθόταν δίπλα στον Τούρκο ΥΠΕΞ αλλά όταν σηκώθηκε για κάποιο λόγο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κάθισε δίπλα στον Φιντάν για αρκετή ώρα.
Ο Τατάρ είπε ότι ενώ μιλούσε με άλλες αντιπροσωπείες έξω από την αίθουσα, Φιντάν και Χριστοδουλίδης έμειναν μέσα και ότι "είχαν μια συνομιλία, αλλά όχι μια ωριαία συνάντηση".
«Ήμασταν οι πρωταγωνιστές εκεί, εγώ ως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων και ο Χριστοδουλίδης ως ηγέτης των Ελληνοκυπρίων. Κάναμε ομιλίες, οι μητέρες πατρίδες μας άκουσαν και συνέβαλαν», είπε.
Λέγοντας ότι έθεσε το ζήτημα των περιουσιών, είπε ότι από το 1974, η 'τδβκ' "με το δικό της σύνταγμα και τους κανονισμούς του κτηματολογίου, εργάζεται για να διασφαλίσει τη συνέχεια της οικονομίας και τα μέσα διαβίωσης του τουρκοκυπριακού λαού".
Ισχυρίστηκε ότι οι ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς για το θέμα είναι αντίθετες με τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας είναι η λύση, όχι οι συλλήψεις.
Όσον αφορά τα παιδιά από μικτούς γάμους, ο Τατάρ είπε ότι μετά το 1974, "οικογένειες από την Τουρκία μετακόμισαν στην Κύπρο και τα παιδιά τους που γεννήθηκαν εδώ δεν μπορούν να πάνε στη νότια Κύπρο".
«Αυτό είναι αντίθετο με την ευρωπαϊκή σκέψη. Είναι διάκριση μεταξύ ανθρώπων, είπα, και ο Χριστοδουλίδης απάντησε ότι η ΕΕ ήταν αντίθετη. Όταν ρώτησα τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος είναι καθηγητής Νομικής, πώς θα μπορούσε η ΕΕ να συμφωνεί με αυτό και να κάνει διακρίσεις, δεν μπόρεσε να δώσει απάντηση», ισχυρίστηκε ο Τ/κ ηγέτης.