ΥΠΑΜ: Στρατηγικός σχεδιασμός και πολλές δράσεις για ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας

ΥΠΑΜ: Στρατηγικός σχεδιασμός και πολλές δράσεις για ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας

Στρατηγικό σχεδιασμό και πολλές δράσεις διαθέτει το Υπουργείο Άμυνας για να μπορέσει να υποστηρίξει την ανάπτυξη της κυπριακής αμυντικής βιομηχανίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Διεύθυνσης Γενικών Προμηθειών και Ανάπτυξης Αμυντικών Δυνατοτήτων του ΥΠΑΜ Παναγιώτης Χατζηπαυλής.

Ταυτόχρονα, ο κ. Χατζηπαυλής ανέφερε σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ότι το Υπουργείο Άμυνας τρέχει περίπου 45 προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης αμυντικής βιομηχανίας, ενώ οι κυπριακές εταιρείες του τομέα θα λάβουν, από το 2022 μέχρι το 2027, συνολικά 40 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι η Κύπρος θα έχει σύντομα στρατηγική για την ανάπτυξη της αμυντικής της βιομηχανίας και λεπτομερές σχέδιο δράσης που θα ετοιμάσουν ξένοι εμπειρογνώμονες.

Επίσης, αναφέρθηκε στη δράση «Αθηνά», μέσω της οποίας ολοκληρώθηκαν δύο έργα, το «Drone Eye» που αφορά σύστημα κατά ντρόουν, και ο «Θησέας» που αφορά επίγνωση κατάστασης, ενώ ανακοίνωσε νέες δράσεις όπως το «Αθηνά 2» και το «Αθηνά plus», αλλά και περαιτέρω ανάπτυξη ώριμων τεχνολογιών.

Συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας

Συγκεκριμένα, στην συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηπαυλής είπε ότι στο ΥΠΑΜ δόθηκε μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και αυτό φαίνεται με την αναδιοργάνωση του Υπουργείου Άμυνας.

Ανέφερε ότι δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2023 μία νέα διεύθυνση κάτω από την οποία εντάχθηκαν ο νέος τομέας που δημιουργήθηκε τότε, ο τομέας ανάπτυξης αμυντικής βιομηχανίας, ο τομέας έρευνας και καινοτομίας και ο τομέας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.

Αναφερόμενος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, ο οποίος εδρεύει στις Βρυξέλλες, είπε ότι αυτός εστιάζει στην ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων των κρατών μελών και είναι ο μόνος οργανισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει βαθιά τεχνογνωσία των αμυντικών θεμάτων και στον οποίο η Κύπρος είναι μέλος από την ένταξή της στην ΕΕ, το 2004.

Ο κ. Χατζηπαυλής είπε ότι η Κύπρος έχει δύο αξιωματικούς στον οργανισμό, οι οποίοι ασχολούνται με τις εξελίξεις στο τομέα αυτό αλλά και στη διαμόρφωση των κανονισμών για υποστήριξη της αμυντικής βιομηχανίας.  

«Η Κύπρος συμμετέχει ενεργά και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, αλλά παράλληλα και στην διαμόρφωση των ευρωπαϊκών κανονισμών που αφορούν χρηματοδοτήσεις για την αμυντική βιομηχανία, όπως είναι το SAFE», υπογράμμισε.

Όπως είπε, για να προστατεύσουμε τα συμφέρον της Κύπρου όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία, εστιάζουμε περισσότερο στο να δοθούν χρήματα τόσο για τους τεχνολογικούς άξονες για τους οποίους ενδιαφέρεται η Κύπρος, όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν την αμυντική βιομηχανία της Κύπρου.

Αρχικό στάδιο διαμόρφωσης αμυντικού οικοσυστήματος

Ο κ. Χατζηπαυλής είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται «στο αρχικό στάδιο της διαμόρφωσης του αμυντικού οικοσυστήματος της και πρόσθεσε πως «δεν είμαστε στο ώριμο στάδιο όπως μεγάλες χώρες».

«Τώρα το δημιουργούμε και το αναπτύσσουμε. Πρέπει όλοι να έχουμε υπομονή και επιμονή, γιατί δεν μπορούν να γίνουν όλα από τη μία μέρα στην άλλη, ειδικά στον τομέα της άμυνας που θέλει χρόνια για να αναπτυχθεί μία έρευνα», υπογράμμισε και σημείωσε ότι χρειάζεται «υπομονή και επιμονή».

Στρατηγική από εμπειρογνώμονες για ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας

Ο κ. Χατζηπαυλής αναφέρθηκε στην θεσμοθέτηση του Κυπριακού Συμβουλίου Αμυντικής Βιομηχανίας με Πρόεδρο τον Υπουργό Άμυνας, που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον περασμένο Ιανουάριο και πρόσθεσε ότι ο ρόλος του Συμβουλίου είναι συμβουλευτικός, δηλαδή βλέπει τις εξελίξεις και εισηγείται προς τον Πρόεδρο κάποιες προτάσεις για να προχωρήσει προς τη σωστή κατεύθυνση η αμυντική βιομηχανία.

Ανέφερε επίσης ότι παρά την ύπαρξη και τη συνδρομή του Συμβουλίου, το Υπουργείο Άμυνας διαθέτει στρατηγικό προγραμματισμό βάσει του οποίου προχωρά και πρόσθεσε πως «η συμβολή του Συμβουλίου είναι να εμβολιάσει με νέες εισηγήσεις τον στρατηγικό σχεδιασμό».  

Επιπλέον, ανέφερε ότι ένα σοβαρό εγχείρημα που γίνεται πάλι από τη Διεύθυνση και τρέχει παράλληλα με όλα αυτά είναι ότι «έχουμε λάβει μισό εκατομμύριο ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως χρηματοδότηση, για να μπορέσουμε να ετοιμάσουμε ένα πακέτο/εργαλείο που να μας βοηθήσει στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας, το οποίο περιλαμβάνει τη στρατηγική αμυντικής βιομηχανίας».

Ο κ. Χατζηπαυλής είπε ότι η Κύπρος, για πρώτη φορά, θα έχει σύντομα στρατηγική για την ανάπτυξη της αμυντικής μας βιομηχανίας που θα ετοιμάσουν εμπειρογνώμονες.

«Αν και δεν έχουμε στρατηγική, έχουμε ως ΥΠΑΜ το σχεδιασμό μας τον οποίο ακολουθούμε», πρόσθεσε.  

Ανέφερε ότι οι εμπειρογνώμονες «θα συνοδεύσουν αυτή την στρατηγική με ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης (action plan), στο οποίο θα καταγράφουν τις δράσεις που χρειάζονται, ποιοι θα τις εφαρμόσουν και πως τις εφαρμόσουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της στρατηγικής μας».

Σημείωσε ότι η στρατηγική θα ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με τις εξελίξεις στο ευρύτερο περιβάλλον.

Ανέφερε ότι σε αυτό το πακέτο/εργαλείο θα περιλαμβάνονται νέα νομοθεσία ή τροποποιήσεις της υπάρχουσας νομοθεσίας που θα βοηθήσει να γίνουμε πιο ευέλικτοι, έτσι ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε την εξέλιξη της αμυντικής μας βιομηχανίας.

Επίσης, ο κ. Χατζηπαυλής είπε ότι παράλληλα βρίσκεται στα τελικά του στάδια το μητρώο εταιρειών το οποίο θα θέτει αυστηρά κριτήρια για το ποιες εταιρείες θα μπορούν να εντάσσονται μέσα στον κατάλογο της αμυντικής βιομηχανίας της Κύπρου.

Στα 45 τα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης - Νέες δράσεις σύντομα από ΥΠΑΜ

Εξάλλου, ο κ. Χατζηπαυλής είπε στο ΚΥΠΕ ότι στο παρόν στάδιο το Υπουργείο Άμυνας τρέχει περίπου 45 προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι τα 37 είναι ευρωπαϊκά προγράμματα και τα 8 εθνικά.

Ανέφερε ότι τα 37 προγράμματα προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (European Defence Fund) και κάποια από τον προκάτοχο του Ταμείου, ενώ από τα εθνικά προγράμματα είναι τα δύο «Αθηνά» και τα έξι προγράμματα που τρέχουν σε συνεργασία Υπουργείου Άμυνας και Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), το οποίο χρηματοδοτεί κάποια έργα που είναι διπλής χρήσης και τα οποία «μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για πολιτικούς, αλλά και για αμυντικούς σκοπούς».

Πρόσθεσε ότι τα εθνικά προγράμματα έχουν κόστος γύρω στα 4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα δώσουμε γύρω στα 2,3 εκατομμύρια ευρώ ως υποστήριξη, μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στις κυπριακές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας.

Είπε ότι η απόδοση σήμερα των χρημάτων που δίνει το Υπουργείο Άμυνας για τα ευρωπαϊκά προγράμματα ανέρχεται περίπου στο ένα προς 15 ευρώ, τα οποία επιστρέφουν στην κυπριακή οικονομία.

«Οι κυπριακές εταιρείες, με βάση τα προγράμματα που συμμετείχαν και συμμετέχουν από το 2022 μέχρι το 2027, θα έχουν πάρει συνολικά, γύρω στα 40 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ «θα έχουμε δώσει για τα ευρωπαϊκά προγράμματα γύρω στα 2,5 εκ. ευρώ».

Ανέφερε επίσης ότι αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα αποτελούνται από ομάδες εταιρειών και πρόσθεσε πως «οι δικές μας εταιρείες συμμετέχοντας σε αυτά τα προγράμματα, εκτός από το οικονομικό όφελος που αποκομίζουν, κερδίζουν τεχνογνωσία από μεγάλες εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης, δικτύωση και προβολή».

«Αυτά τα 45 προγράμματα χρόνο με χρόνο πολλαπλασιάζονται γιατί κάθε χρόνο προστίθενται νέα ευρωπαϊκά προγράμματα, στα οποία προκρίνονται οι κυπριακές εταιρείες, συν τα νέα εθνικά προγράμματα»,, πρόσθεσε .

Ο Διευθυντής Διεύθυνσης Γενικών Προμηθειών και Ανάπτυξης Αμυντικών Δυνατοτήτων είπε στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχουν σήμερα 30 κυπριακές εταιρείες που ασχολούνται με την αμυντική βιομηχανία, είτε σε μεγάλο βαθμό είτε σε μέτριο είτε σε μικρό βαθμό.

Πρόσθεσε ότι από τις 30 κυπριακές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, γύρω στις 15 συνεργάζονται με μεγάλες εταιρείες της Ευρώπης, που βρίσκονται σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία.

«Όλες αυτές οι εταιρείες που ασχολούνται και τα κέντρα έρευνας που έχουμε στην Κύπρο, ασχολούνται περισσότερο με τεχνολογία διττής χρήσης, γιατί σίγουρα δεν μπορεί να επιβεβαιώσει μία εταιρεία μόνον για αμυντικούς σκοπούς», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η αμυντική βιομηχανία είναι ιδιαίτερη γιατί «ο μόνος πελάτης αυτής της βιομηχανίας είναι τα κράτη».

Ανέφερε επίσης ότι μέχρι το 2027 το Υπουργείο Άμυνας θα δώσει, περισσότερο από έξι εκατομμύρια ευρώ, με βάση την παρούσα κατάσταση, σε έρευνα και καινοτομία για την αμυντική βιομηχανία και πρόσθεσε ότι «με τις νέες δράσεις που σχεδιάζει το Υπουργείο Άμυνας και εντός λίγων μηνών θα προκηρυχθούν, τα χρήματα θα αυξηθούν».

 Αναφορικά με τους τεχνολογικούς άξονες, στους οποίους. εστιάζεται η Κύπρος, ο κ. Χατζηπαυλής είπε ότι αυτοί είναι οι τεχνολογίες μη επανδρωμένων οχημάτων μαζί με την Τεχνητή Νοημοσύνη, οι αντι-ντρόουνς τεχνολογίες, η κυβερνοάμυνα, τα δίκτυα επικοινωνιών, τα υλικά υψηλής απόδοσης και οι τεχνολογίες διαστήματος.

«Θέλουμε να κατευθύνουμε την έρευνα και την ανάπτυξη προς αυτούς τους άξονες για να καλύψουν αναγκαίες της Εθνικής Φρουράς», υπογράμμισε.  

Σημείωσε ότι οι σύγχρονοι στρατοί έχουν αντιληφθεί ότι αξιοποιώντας το διάστημα, αυξάνουν τις αμυντικές τους δυνατότητες όσον αφορά περισσότερο τις επικοινωνίες, αλλά και την επίγνωση κατάστασης.

Τέλος, επεσήμανε ότι τελευταίος άξονας που προστέθηκε «για πολλούς λόγους είναι η ενέργεια και το περιβάλλον που αγγίζει όλους τους τομείς, τα Υπουργεία και την κοινωνία.

Δίνοντας ένα παράδειγμα, είπε ότι αν μειώσουμε την κατανάλωση καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας στο Υπουργείο Άμυνας, το οποίο ίσως να είναι και ο μεγαλύτερος καταναλωτής από τις κρατικές υπηρεσίες, ηλεκτρικής ενέργειας, αυτά τα χρήματα θα μεταφερθούν στα εξοπλιστικά μας προγράμματα».

Σημείωσε επί τούτου ότι υπάρχει πρόγραμμα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από ευρωπαϊκά κονδύλια σε αρκετά στρατόπεδο και αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των στρατοπέδων, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της ΕΕ.

Ερωτηθείς κατά πόσον η συνεργασία των κυπριακών εταιρειών με τις ξένες εταιρείες έγινε με τη βοήθεια του ΥΠΑΜ, ο κ. Χατζηπαυλής είπε ότι υπήρχαν κάποιες εταιρίες οι οποίες, πολλοί δειλά είχαν αρχίσει να προσπαθούν να συνεργαστούν με κάποιες εταιρείες του εξωτερικού, όμως η μεγάλη προσπάθεια ξεκίνησε από το Υπουργείο Άμυνας από το 2014.

«Το Υπουργείο Άμυνας είναι μοχλός ανάπτυξης τούτου του οικοσυστήματος. Χωρίς την ενεργή και θετική συμβολή του Υπουργείου Άμυνας δεν μπορεί να υπάρξει οικοσύστημα αμυντικής βιομηχανίας στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι από το 2016 το ΥΠΑΜ είχε αρχίσει να κάνει συνέδρια μεταξύ εταιρειών φιλικών χωρών και προσκαλούσαμε εταιρείες, από Ελλάδα, Ισραήλ και Γαλλία, «για να παρουσιάσουν τους τομείς δραστηριότητας τους και αντίστοιχα παρουσίαζαν και οι κυπριακές εταιρείες».

«Οι δράσεις μας είναι πάρα πολλές, ο σχεδιασμός μας είναι στρατηγικός, για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη της αμυντικής μας βιομηχανίας», πρόσθεσε.

Νέες δράσεις

Στη συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χατζηπαυλής είπε ότι στο ΥΠΑΜ προωθούμε κάποιες νέες δράσεις έτσι ώστε να βοηθήσουμε χρηματοδοτηθούν οι κυπριακές εταιρείες.

Αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας αλλά και στα εγχώρια προγράμματα, στα οποία υπάρχει η δράση «Αθηνά», η οποία ξεκίνησε γύρω στο 2021, μέσω της οποίας ολοκληρώθηκαν δύο έργα, το «Drone Eye» και ο «Θησέας».

Αυτά τα δύο έργα έγιναν από δύο διαφορετικές κοινοπραξίες κυπριακών εταιρειών σε συνεργασία με πανεπιστήμια, σημείωσε.

Τόνισε ότι το «Drone Eye» είναι ένα σύστημα κατά ντρόουν, ενώ ο «Θησέας» αφορά επίγνωση κατάστασης, δηλαδή αποτυπώνει σε δισδιάστατο ή τρισδιάστατο χάρτη μια κατάσταση και «επομένως μπορούν κάποιοι να έχουν για παράδειγμα την κατάσταση του πεδίου μάχης για να μπορούν να λάβουν αποφάσεις».

Είπε ακόμη ότι το ΥΠΑΜ υποχρέωσε τις εταιρείες και τα πανεπιστήμια να συνεργαστούν μεταξύ τους «ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε περιβάλλον μεταφοράς γνώσης και τεχνογνωσίας».

«Προγραμματίζουμε μια επίδειξη των δύο προγραμμάτων που έχουν ολοκληρωθεί εντός Οκτωβρίου για να δείξουμε τι κάνουμε στην Κύπρο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε μακριά, από το να αποκτήσει η Εθνική Φρουρά κάποια από αυτά τα συστήματα που παράγει η αμυντική βιομηχανία της Κύπρου», πρόσθεσε.  

Σημείωσε ότι τα έργα «Drone Eye» και «Θησέας» δεν είναι τελικά προϊόντα αλλά πρωτότυπα και «σύμφωνα με τους σχεδιασμούς μας, θα προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση εξέλιξής και ανάπτυξής τους, ώστε ακριβώς να ανταποκριθούν πλήρως στις επιχειρησιακές ανάγκες της Εθνικής Φρουράς».

Επεσήμανε ότι η εξέλιξη αυτών των προτύπων θα ονομαστεί «Αθηνά Plus» και θα επαναχρηματοδοτήσει τις κοινοπραξίες, οι οποίες ετοίμασαν τα πρωτότυπα στο αρχικό «Αθηνά», για να συμπληρώσουν και να αναπτύξουν τα πρωτότυπα, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΦ, και να γίνουν τα δύσκολα τεστ.

Ο κ. Χατζηπαυλής ανακοίνωσε ότι εντός λίγων μηνών θα υπάρξει νέα πρόσκληση από το Υπουργείο Άμυνας για  νέα έργα, κάτω από την δράση «Αθηνά 2».

Σε σχέση με το «Αθηνά 2», παρατήρησε ότι αυτό θα αφορά νέα έργα/προγράμματα και νέο διαγωνισμό «για να έρθουν νέες ιδέες, βασισμένες στους τεχνολογικούς άξονες στους οποίους αναγνωρίσαμε ότι θέλουμε να εστιάσουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην τεχνολογία, τα διδάγματα από τις νέες συγκρούσεις» και τις απόψεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας αλλά και τις ανάγκες της ΕΦ.

Επιπλέον, περιγράφοντας άλλες δράσεις του ΥΠΑΜ που αφορούν ώριμες τεχνολογίες, ο κ. Χατζηπαυλής αναφέρθηκε σε κυπριακές εταιρείες οι οποίες από μόνες τους έχουν αναπτύξει κάποια συστήματα και πρόσθεσε πως το ΥΠΑΜ θα τα αξιολογήσει και «αν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ΕΦ θα τα χρηματοδοτήσουμε για περαιτέρω ανάπτυξη έτσι ώστε να φτάσουν σε τελικό προϊόν ώστε να το αποκτήσουμε».

Ενδεικτικά, είπε, ότι αυτά αφορούν μη επανδρωμένα συστήματα είτε εναέρια, είτε επίγεια είτε θαλάσσια.

Προβολή κυπριακών εταιρειών

Αναφερόμενος σε άλλη δράση, ο κ. Χατζηπαυλής είπε ότι αυτή είναι η προώθηση των κυπριακών εταιρειών του τομέα και η προβολή τους μέσων της συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις.

Υπέδειξε ότι το 2024 συμμετείχαμε, για πρώτη φορά, με εθνικό περίπτερο στην έκθεση Eurosatory στο Παρίσι και στην έκθεση στην Αθήνα DEFEA και «χρηματοδοτήσαμε τις κυπριακές εταιρείες για να μπορέσουν να συμμετάσχουν».

Σημείωσε ότι στην έκθεση του Παρισιού συμμετείχαν επτά εταιρείες και στην Αθήνα 13 εταιρείες και «ήδη αρχίσαμε και προετοιμαζόμαστε για τις επόμενες εκθέσεις «και θα δώσουμε πολλαπλάσια λεφτά» για συμμετοχή κυπριακών εταιρειών.

«Φαίνεται ως πρώτη ένδειξη ότι θα αυξηθούν οι εταιρείες που θα συμμετέχουν στο Παρίσι», πρόσθεσε.

Στα υπόψη είναι και άλλες σοβαρές εκθέσεις αλλά προς το παρόν και λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, περιοριστήκαμε σε αυτές τις δύο και πρόσθεσε ότι η Διεύθυνση συνεχώς ενισχύεται με ανθρώπινο δυναμικό, είπε.

Προγραμματίζονται συνέδρια

Ο κ. Χατζηπαυλής είπε ακόμη ότι προγραμματίζομαι συνέδρια μεταξύ φιλικών χωρών, ώστε «να συνεχίσουμε να φέρνουμε ξένες εταιρείες στην Κύπρο για να γνωρίσουν το δικό μας οικοσύστημα και να βρουν συνεργάτες».

Κατέληξε λέγοντας ότι αυτό θα γίνει στους επόμενους μήνες, ενώ «βρισκόμαστε σε συνομιλίες με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να υπογράψουμε μνημόνια συνεργασίας», θέτοντας ένα θεσμικό πλαίσιο που θα φέρει πιο κοντά τις αμυντικές βιομηχανίες και τα Υπουργεία Άμυνας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Χρίστος Ιακώβου: Χωρίς προοπτική η πενταμερής για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη – Η Άγκυρα παίζει με τον χρόνο

Χρίστος Ιακώβου: Χωρίς προοπτική η πενταμερής για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη – Η Άγκυρα παίζει με τον χρόνο

Η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, επιβεβαίωσε, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή και Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Χρίστο Ιακώβου, τη στασιμότητα και την αδιαλλαξία που χαρακτηρίζουν τη στάση της τουρκικής πλευράς.

BEST OF TOTHEMAONLINE