Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, δύο άτομα εντοπίστηκαν νεκρά μέσα σε όχημα στον δρόμο Λάνιας – Άλασσας. Όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, δύο ακόμη άτομα με σοβαρά εγκαύματα μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Ένα από τα θύματα, ηλικίας 73 ετών, νοσηλεύεται με εκτεταμένα εγκαύματα.
«Πρώτιστο μέλημά μας είναι να μην υπάρξει άλλη ανθρώπινη απώλεια. Εκεί επικεντρώνονται οι προσπάθειες όλων μας», δήλωσε από το Κέντρο Κρίσεων στον Άγιο Αμβρόσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μετέβη το απόγευμα της Τετάρτης, για επίβλεψη της κατάστασης.
Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα, δυνάμεις της Πολιτικής Άμυνας, του Τμήματος Δασών, των Επαρχιακών Διοικήσεων και εθελοντές να επιχειρούν στο έδαφος. Από αέρος, 13 πτητικά μέσα και ένα συντονιστικό έλαβαν μέρος στην προσπάθεια, ενώ, όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Κυπριακή Δημοκρατία απηύθυνε διεθνές αίτημα βοήθειας, το οποίο έτυχε θετικής ανταπόκρισης από την Ιορδανία και την Ισπανία.
«Η Ιορδανία προχωρά στην αποστολή δύο πτητικών μέσων, ενώ και η Ισπανία θα συνδράμει με ακόμη δύο. Οι προσπάθειες για άμεση αναχώρησή τους βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρωί», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα “X” ο κ. Λετυμπιώτης.
Ανεπάρκεια και καθυστερήσεις: Η φωτιά «ξεγύμνωσε» το κράτος
Πέρα από την τραγωδία των απωλειών, η πύρινη λαίλαπα ανέδειξε – για ακόμη μια φορά – τις χρόνιες αδυναμίες της κρατικής μηχανής στην πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών. Οι εικόνες από καμένες εκτάσεις και ξεριζωμένους κατοίκους επαναφέρουν το ερώτημα: ήταν το κράτος έτοιμο;
«Η φωτιά που ξέσπασε δείχνει δυστυχώς τις σοβαρές αδυναμίες της κρατικής μηχανής, παρά τα όσα μέτρα και ανακοινώσεις. Χρειαζόμαστε επιτέλους σοβαρή στρατηγική και όχι απλώς αντιδράσεις εκ των υστέρων», υπογράμμισε με καυστικότητα ο Μιχάλης Ππεκρής, μέλος του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου του ΔΗΣΥ.
Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρίστου Σενέκη:
«Μιλάμε για ερασιτεχνισμούς στα ψηλά δώματα, που ξεσπιτώνουν κόσμο και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Το επιτελικό κράτος απέτυχε ξανά. Όσο οι φλόγες μαίνονται, δίνουμε αγώνα να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί. Όμως, αμέσως μετά, οφείλουμε να συζητήσουμε για τους λόγους που αποτύχαμε. Χωρίς δικαιολογίες και μισόλογα. Αλλιώς, είμαστε καταδικασμένοι να συνεχίσουμε να καιγόμαστε στην ανευθυνότητα μας».
Μνήμες από το παρελθόν
Η τραγωδία ξυπνά μνήμες από προηγούμενες πυρκαγιές που έπληξαν το νησί, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στον μηχανισμό πρόληψης ή ταχύτερης επέμβασης. Οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών κάνουν λόγο για καθυστερήσεις στην άφιξη των πτητικών μέσων, καθώς και για απουσία σχεδιασμού εκκενώσεων, ειδικά σε ορεινές και απομονωμένες κοινότητες.
Η Κύπρος αντιμετωπίζει πλέον μια νέα πραγματικότητα: τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα συχνότερα και πιο επικίνδυνα, με τις υποδομές και τους θεσμούς να μην ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες διαχείρισης κρίσεων.
Το κόστος δεν είναι μόνο υλικό
Πέρα από τις καμένες εκτάσεις και τις ζημιές, αυτό που δεν αποτιμάται εύκολα είναι ο ψυχολογικός αντίκτυπος στους κατοίκους. Ανθρώπινες ζωές χάνονται, οικογένειες είδαν τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη, ενώ η αίσθηση της ανασφάλειας ενισχύεται.
Το στοίχημα της επόμενης ημέρας
Καθώς οι προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζονται και η καταγραφή των ζημιών ξεκινά άμεσα, η πολιτεία καλείται να σκύψει πάνω από τους πληγέντες και να απαντήσει με έργα και όχι με λόγια. Αποζημιώσεις, σχέδια αποκατάστασης, αλλά κυρίως θεσμική αυτοκριτική και αλλαγές, είναι πλέον μονόδρομος.