Κραυγή αγωνίας μετά τις πυρκαγιές: Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία – Απαραίτητες μετρήσεις αέρα και στάχτης

Κραυγή αγωνίας μετά τις πυρκαγιές: Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία – Απαραίτητες μετρήσεις αέρα και στάχτης

Σε περιπτώσεις πυρκαγιών επιβάλλεται οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρούν σε χωρικά επαναλαμβανόμενες περιβαλλοντικές μετρήσεις, αλλά και μετρήσεις ανθρώπινης βιοπαρακολούθησης που θα καταδεικνύουν ανά πάσα στιγμή το μέγεθος των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας στο ΤΕΠΑΚ Κωνσταντίνος Μακρής.

Εξήγησε ότι ιδανικά αυτό θα έπρεπε να περιλαμβάνεται σε ένα σχέδιο διαχείρισης καταστροφών που θα πρέπει να εκπονείται από τις αρχές και να ισχύει όταν ξεσπούν πυρκαγιές και να συνεχίζεται και μετά το σβήσιμο της πυρκαγιάς. Ενδεικτικοί ρύποι για παρακολούθηση είναι οι διοξίνες, βαρέα μέταλλα, πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, όζον, και σωματίδια στάχτης διαφορετικών μεγεθών.

Διαβάστε όλα τα νεότερα για την φονική πυρκαγιά ΕΔΩ.

 

Ο κ. Μακρής εξήγησε ότι αυτές οι επιπτώσεις τέτοιων ρύπων στην ανθρώπινη υγεία μπορεί να διαρκέσουν και μήνες και έφερε ως παράδειγμα τις φωτιές στο Λος Άντζελες όπου ακόμη ο κάτοικοι υποφέρουν. Οι επιπτώσεις αφορούν κυρίως το αναπνευστικό και κυκλοφορικό σύστημα και τα νεφρά. 

"Η στάχτη μπορεί να περιέχει συγκεκριμένα σωματίδια τα οποία όσο πιο μικρά είναι αυτά τόσο πιο επικίνδυνα για την υγεία γιατί πολύ πιο εύκολα εισχωρούν μέσα στις κυψελίδες του αναπνευστικού συστήματος και είναι πολύ δύσκολο να αποβληθούν από το σώμα. Αρχίζει έτσι σιγά σιγά να δημιουργείται και μια χρόνια φλεγμονή και αυτό είναι επικίνδυνο ιδιαίτερα για ευάλωτες ομάδες", εξήγησε.

Συνέστησε επίσης μεγάλη προσοχή στους κατοίκους οι οποίοι θα πρέπει να πάρουν προστατευτικά μέτρα για καθαρισμό από τη στάχτη των οικιών τους και άλλων υποστατικών που επηρεάστηκαν, φορώντας ειδική μάσκα P95 και καθαρίζοντας σχολαστικά έπιπλα και άλλα είδη με την προϋπόθεση ότι ο αέρας έξω έχει καθαρίσει και η εργασία γίνεται απαραίτητα με ανοικτά παράθυρα.

Ο Καθηγητής Μακρής εξήγησε ότι μετρήσεις πρέπει να γίνουν στις πληγείσες περιοχές και κοντά στο σημείο μηδέν αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές έτσι ώστε να μπορούμε να κατανοήσουμε και τη διασπορά διαφόρων δυνητικά επικίνδυνων ουσιών για την υγεία του ανθρώπου και του πληθυσμού.

Εξήγησε ότι ακόμη και αν οι μετρήσεις δείξουν ότι αυτά τα σωματίδια έχουν απομακρυνθεί από την ατμόσφαιρα σημαίνει ότι έχουν κατακαθίσει πλέον κάπου δηλαδή στα εδάφη μας και στα υπόγεια νερά.

"Μετά από μια τέτοια κρίση πραγματικά πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να κατανοήσουμε και τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις αλλά και τις μακροπρόθεσμες. Υπάρχουν σιωπηλά πολλοί κίνδυνοι οι οποίοι σχετίζονται με αυτή την πυρκαγιά και παραμένουν με το σβήσιμο της φωτιάς", ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους επιπρόσθετους κινδύνους αν επιβεβαιωθεί ότι η φωτιά ξεκίνησε από σκυβαλότοπο, ο Καθηγητής εξήγησε στο ΚΥΠΕ ότι σίγουρα η κατάσταση επιβαρύνεται γιατί εκτός από βλάστηση μπορεί να έχουν καεί και διάφορα αντικείμενα, πλαστικά και άλλα τα οποία εκλύουν διοξίνες και άλλα πολύ επικίνδυνα χημικά στην ατμόσφαιρα.

Εξήγησε επίσης ότι οι πυροσβέστες, διασώστες, εθελοντές και άλλοι που βρέθηκαν στο σημείο μηδέν θα πρέπει να τύχουν και ειδικής ιατρικής εξέτασης για να μπορέσουν να βεβαιωθούν ότι δεν έχουνε οποιαδήποτε προβλήματα υγείας που σχετίζεται με τα πολύ επικίνδυνα χημικά και μέταλλα και το πολύ υψηλό θερμικό φορτίο.

"Δεν είναι μόνο η θερμική καταπόνηση είναι και τα χημικά τα οποία εκλύονται τα αέρια, τα σωματίδια τα οποία αναφέραμε προηγουμένως και όλα αυτά δημιουργούν ένα πολύ επικίνδυνο μείγμα για την υγεία των ανθρώπων", ανέφερε.

Εξήγησε πάντως ότι δεν μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι αυτοί που εκτέθηκαν θα έχουν σημαντικά μεγαλύτερο ρίσκο καρκινογένεσης σε σχέση με αυτούς που δεν εκτέθηκαν στη συγκεκριμένη πυρκαγιά. 

Αυτό που μπορούμε να πούμε, σημείωσε, είναι την ανάγκη να μειώσουμε την έκθεση του πληθυσμού στους πιο πάνω ρύπους που είναι πλέον στην ατμόσφαιρα, στο σπίτι μας και σιγά σιγά επιμολύνουν στους ταμιευτήρες νερού. "Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να επιβεβαιώσουμε τα μεγέθη των ρύπων και το εύρος διασποράς τους στις γύρω περιοχές", κατέληξε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

LIVE: Ο εφιάλτης μετά τη φωτιά: Λεηλασίες στα καμένα σπίτια – Ο απολογισμός ...από την πύρινη λαίλαπα

LIVE: Ο εφιάλτης μετά τη φωτιά: Λεηλασίες στα καμένα σπίτια – Ο απολογισμός ...από την πύρινη λαίλαπα

Χωρίς ενεργά μέτωπα φωτιάς ξημέρωσε σήμερα η Λεμεσός, ωστόσο ο φόβος για επικίνδυνες αναζωπυρώσεις παραμένει έντονος. Οι κάτοικοι των πυρόπληκτων κοινοτήτων πέρασαν ακόμη μία νύχτα χωρίς ηλεκτροδότηση και υδροδότηση, την ώρα που καταγράφονται καταγγελίες για πλιάτσικο σε εγκαταλελειμμένα σπίτια και υποστατικά.

BEST OF TOTHEMAONLINE