Πλέον μπορούμε να κάνουμε λόγο για ενορχηστρωμένη προσπάθεια να πληγεί η Ρωσία και η Κύπρος μέσω της υπόθεσης Μαγκνίτσκι.
Του Φάνη Μακρίδη
Μετά το γνωστό αμερικανικό και μεγάλης επισκεψιμότητας blog BuzzFeed (αδερφάκι του Huffington Post), τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την υπόθεση Μαγκνίτσκι, κακίζει και η ιστοσελίδα EUobserver.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μέλος της Ε.Ε. η Κύπρος ή αποικία της Ρωσίας;»-Σαφείς αιχμές σε ένα από τα κορυφαία σκανδαλοθηρικά blog
Το εν λόγω μέσο που είναι από τα πιο γνωστά στον τομέα προβολής θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημοσιοποίησε την Τρίτη (01/12) ένα άρθρο, ο τίτλος του οποίου προϊδεάζει γι΄ αυτό που θα ακολουθήσει…
Υπό τον επικεφαλίδα «Η Κύπρος ενισχύει τον μαφιόζικο νόμο της Ρωσίας» το ρεπορτάζ σημειώνει ότι «η Κύπρος βοηθά Ρώσους αξιωματούχους να αποσιωπήσουν μαφιόζικη απάτη και να κυνηγήσει τους ανθρώπους που την ξεσκέπασαν».
Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου, την περασμένη εβδομάδα, προσκάλεσε ρωσικά λαγωνικά να κάνουν μια επιδρομή με την κυπριακή Αστυνομία στα γραφεία του δικηγόρου Μπιλ Μπράουντερ, στη Λευκωσία
Ο Μπράουντερ είναι ο πρώην εργοδότης του Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ενός Ρώσου ελεγκτή που το 2007, ξεσκέπασε μια τεράστια φορολογική απάτη Ρώσων αξιωματούχων, οι οποίοι ενεργούσαν σε συνεργασία με το οργανωμένο έγκλημα, το Γκρουπ του Κιέβου.
Όταν ο Μαγκνίτσκι δημοσιοποίησε τα όσα ξεσκέπασε, έγινε επιδρομή στο γραφείο του, φυλακίστηκε και αργότερα σκοτώθηκε στη φυλακή. Τα κλεμμένα λεφτά ποτέ δεν ανακτήθηκαν.
Ο Μπράουντερ έκανε εκστρατεία για κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος των φονιάδων με στόχο να ανακτηθούν τα κεφάλαια, μέρος των οποίων ‘ξεπλύθηκε’ σε ευρωπαϊκές τράπεζες.
Το 2012, έδωσε 133 έγγραφα στο Κυπριακό γραφείο κατά της διαφθοράς, την ΜΟΚΑΣ, τα οποία έδειχναν πώς η μαφία του Κιέβου μετέφερε 31 εκατομμύρια δολάρια από τα κλεμμένα λεφτά (σ.σ. συνολικά 230 εκ.) έξω από τη Ρωσία, μέσω κυπριακών τραπεζών όπως η Alpha Bank, η Λαική, η FBME, η Privatbank International και η Komercbanka.
Η ΜΟΚΑΣ ποτέ δεν ανέκτησε τα κεφάλαια.
Αντίθετα, στον απόηχο των όσων έγιναν στην Μόσχα το 2007, η Κυπριακή Αστυνομία, την Παρασκευή (29/11), μαζί με δυο Ρώσους ερευνητές, τον Σεργκέι Πετριάσοφ και τον Αρτέμ Ραντσένκοφ, άρπαξαν τα έγγραφα της Hermitage Fund και ανέκριναν τους δικηγόρους της.
Η EUobserver επικοινώνησε τη Δευτέρα (30/11) με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου για ένα σχόλιο.
Την Τρίτη (01/12) το απόγευμα απάντησαν: ‘Οι ερωτήσεις σας έχουν προωθηθεί στις αρμόδιες αρχές και θα σας προωθήσουμε τις απαντήσεις τους όταν τις έχουμε’».
Στο ρεπορτάζ αφήνονται ξεκάθαρες αιχμές για τον ρόλο της Κύπρου, η οποία –σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται- θα έπρεπε να στηρίζει χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι τη Ρωσία.
Είναι χαρακτηριστικές οι ακόλουθες αναφορές: «Η υπόθεση έχει γελοιοποιηθεί, όχι από οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά λόγω της προσπάθειας να καλυφθεί η αρχική απάτη με τον φόρο. Το Ηνωμένο Βασίλειο, αντίθετα (σ.σ. με την Κύπρο), έχει αρνηθεί παρόμοιες αιτήσεις για νομική βοήθεια. Άλλες χώρες της Ε.Ε. όπως το Λουξεμβούργο επίσης παγώνουν κλεμμένα κεφάλαια».
Στη συνέχεια η Κύπρος… κατηγορείται σαν «φίλη της Ρωσίας». Είναι χαρακτηριστικό το ακόλουθο απόσπασμα: «Η Κύπρος συχνά περιγράφεται από διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως φίλη της Ρωσίας. Επίσης, τον Νοέμβριο, εκδόθηκε στη Ρωσία η Ναταλία Κονοβάλοβα, πρώην υπάλληλος της Yukos Oil, την εταιρεία ενέργειας που κατασχέθηκε από το Κρεμλίνο όταν ο ιδιοκτήτης της Μίκαελ Κοντορκόφσκι, προσπάθησε να εισέλθει στην πολιτική.
Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ήταν ο μοναδικός ηγέτης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρευρέθηκε στην παρέλαση στη Μόσχα που έγινε τον Μάιο για τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποσύρει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και πρόσφατα άφησε τα ρωσικά πολεμικά πλοία να χρησιμοποιήσουν τα κυπριακά λιμάνια.
Στο μεταξύ, η όρεξη της Κύπρου για βρώμικα ρωσικά λεφτά ξεσκεπάστηκε από την γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το πακέτο διάσωσης το 2012.
Η υπηρεσία (BND) ετοίμασε μια έκθεση που διέρρευσε σε γερμανικά Μ.Μ.Ε. και έδειχνε ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες και ομάδες οργανωμένου είχαν καταθέσεις που αξίζουν 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε κυπριακές τράπεζες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις