Σημαντικά στοιχεία για τον ρόλο εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της ΣΠΕ Αγίας Φύλας απεκάλυψαν οι έρευνες του ΤΑΕ Λεμεσού.
Πιο συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε, ο 55χρονος Κώστας Παύλου, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Συνεργατικής, είχε ανοίξει πέραν των 70 λογαριασμών οι δυο εκ των οποίων ήταν στο εξωτερικό!
Του Φάνη Μακρίδη
Μάλιστα, μέσω αυτών των λογαριασμών διακινήθηκαν περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ!
Πρόκειται ασφαλώς για πολύ μεγάλο ποσό, το οποίο εκ πρώτης δεν δικαιολογείται βάσει των εισοδημάτων του.
Θυμίζουμε πως τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει ζητηθεί νομική αρωγή από τρεις συγκεκριμένες χώρες για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε τράπεζες στην Βρετανία, Πολωνία και Ελλαδα, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο διακινήθηκαν χρήματα συνδεδεμένα με την υπόθεση των δανείων από την πρώην Συνεργατική Αγίας Φύλας.
Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου τελούσαν υπό κράτηση γι΄ αυτή την υπόθεση, τρία υψηλόβαθμα πρώην στελέχη της Συνεργατικής. Πρόκειται για τους Κώστα Παύλου, Γιώργο Αριστοτέλους (43 χρονών) και ο Ιωάννη Δημητρίου (40 χρονών). Διατάγματα προσωποκράτησης είχαν εκδοθεί και για τον 54χρονο επιχειρηματία Γιώργο Λοή , τον 42χρονο Ιορδάνη ή Ντένη Κωστέκογλου (ιδιοκτήτης και διευθυντής, αντίστοιχα, εταιρείας ανάπτυξης γης) , τον 65χρονο Παναγιώτη Κορνηλίου και τον 66χρονο Μιχαλάκη Ξενοφώντος (πρώην μέλη της επιτροπής της ΣΠΕ Αγίας Φύλας).
Εναντίον τους διερευνώνται σωρεία ποινικών αδικημάτων που διαπράχθηκαν κατά τη χρονική περίοδο 2006-2009 για 22 συνολικά περιπτώσεις δανείων συνολικού ύψους 9,5 εκατ. ευρώ.
Τα χρήματα αυτά όπως είχε διαπιστωθεί από τις εξετάσεις της Αστυνομίας εξασφαλίστηκαν με πλαστά έγγραφα και βεβαιώσεις χωρίς τη φερεγγυότητα των εγγυητών και χωρίς να έχουν τηρηθεί οι δέουσες διαδικασίες και οι απαιτούμενες εξασφαλίσεις, αφού οι εκτιμήσεις των ακινήτων ήταν πολύ υψηλότερες της πραγματικής τους αξίας.
Κατά τη διαδικασία έκδοσης διαταγμάτων κράτησης των προαναφερθέντων, ο ανακριτής της υπόθεσης είχε δώσει ξεκάθαρη εικόνα για τους τρόπους με τους οποίους εξασφαλίζονταν τα ύποπτα δάνεια από την ΣΠΕ Αγίας Φύλας . Όπως είχε αναφέρει ενώπιον δικαστηρίου, τα ακίνητα ήταν υπερεκτιμημένα και με πλαστά έγγραφα που παρουσιάζονταν στο Κτηματολόγιο, εξασφαλίζονταν πολύ μεγάλα δάνεια. Οι εκτιμήσεις ακινήτων ήταν κατά πολύ υψηλότερες της πραγματικής αξίας τους και τα δάνεια παρέμεναν απλήρωτα, χωρίς να τηρούνται οι όροι τους. Παράλληλα, είχαν εντοπιστεί δάνεια από τα οποία ενώ επωφελήθηκαν οι ίδιοι, παρουσιάζονται ως πρωτοοφειλέτες πρόσωπα που δεν έχουν καμιά σχέση μαζί τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις