Το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι παραμένει η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, καταλαμβάνοντας 114-118 έδρες - Δεύτεροι οι Σοσιαλιστές με 81-85 έδρες, τρίτο κόμμα οι Podemos με 76-80 και τέταρτο οι Ciudadanos με 47-50 έδρες
Έκλεισαν οι κάλπες στην Ισπανία, στις 21.00 ώρα Κύπρου, στις σημαντικότερες εκλογές από την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο καθώς για πρώτη φορά δύο νεοπαγή κόμματα οι αριστεροί Podemos, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τη ριζοσπαστική ρητορική τους μετά το ευρωπαϊκό φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να προσελκύσουν κεντρώους ψηφοφόρος και οι κεντρώοι Ciudadanos αμφισβητούν τα δύο κυρίαρχα κόμματα, τους Συντηρητικούς (PP) και τους Σοσιαλιστές ( PSOE) που κυριαρχούσαν στην πολιτική της χώρας της Ιβηρικής.
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν κατά τι μεγαλύτερη από αυτήν του 2011 αγγίζοντας το 58,3% στις 19.00 ώρα Ελλάδος.
Σύμφωνα με τα exit polls το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα καταλαμβάνοντας 114-118 έδρες, δεύτερη δύναμη έρχονται οι Σοσιαλιστές με 81-85 έδρες, τρίτο κόμμα οι Podemos με 76 -80 και τέταρτο οι Ciudadanos με 47-50. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται στις 11.30 ώρα Ελλάδος.
Τα exit polls δείχνουν πως οι Podemos κατατάσσονται δεύτεροι με βάση τα ποσοστά, αλλά τρίτοι σε εθνικό επίπεδο βάσει των εδρών που θα καταλάβουν. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά. Λαϊκό Κόμμα : 26,8%, Podemos: 21,7%, Σοσιαλιστές: 20,5%, Ciudadanos: 15,2%
Πάντως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι πιθανά τρία σενάρια: μια δεξιά κυβέρνηση συνεργασίας, μια αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας, ή μια κυβέρνηση μειοψηφίας.
Ο Ραχόι είπε την Τετάρτη ότι δεν θα απέκλειε μια πολυκομματική συμφωνία για να εξασφαλιστεί μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, αλλά όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν απορρίψει δημόσια τη συνεργασία με το PP για να σχηματιστεί κυβέρνηση
Αυτό υποδεικνύει ένα πιθανό αδιέξοδο που οι αναλυτές συντείνουν στο ότι θα δημιουργούσε προσκόμματα για το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στο οποίο πιστώνουν την έξοδο της Ισπανίας, της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ΕΕ, από την ύφεση και την ελαφριά μείωση της ακόμη ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας.
Στελέχη των δύο νεοπαγών κομμάτων λένε ότι ο βασικός τους στόχος είναι να αποσπάσουν όσο περισσότερους ψηφοφόρους μπορούν από το PP και τους Σοσιαλιστές, και δεν έχουν καμιά πρόθεση να συναινέσουν σε μια μετεκλογική συμφωνία εάν δεν εξασφαλίσουν μεγάλες παραχωρήσεις.
Το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν ορίζει προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη διεξαγωγή εκλογών. Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση επαρκούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον επόμενο πρωθυπουργό θα διαρκέσουν πολλές εβδομάδες -και σε περίπτωση που αποδειχθούν άκαρπες δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές.
Ενώ η απερχόμενη κυβέρνηση έχει ήδη περάσει τον προϋπολογισμό του 2016 και τα χαμηλά επιτόκια και το φθηνό πετρέλαιο σημαίνουν ότι η ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας θα συνεχιστεί, στοιχεία που θα κατευνάσουν τη νευρικότητα στις αγορές εάν πράγματι υπάρξει πολιτική αστάθεια, το ενδεχόμενο να υπάρξει κενό εξουσίας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από αυτονομιστικά καταλανικά κόμματα για την προώθηση του σκοπού τους.
Το ζήτημα της Καταλονίας θα βρεθεί και πάλι πολύ γρήγορα στην εθνική πολιτική ημερήσια διάταξη, καθώς τα αυτονομιστικά κόμματα καλούνται να αποφασίσουν για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συμμαχίας στην επαρχία έως την 9η Ιανουαρίου. Εάν αποτύχουν, θα προκηρυχθούν νέες τοπικές εκλογές που θα πρέπει να διεξαχθούν μέσα σε δύο μήνες.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Τελευταίος έλεγχος στις 19:30
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις