Σε κατάσταση «συναγερμού» έχει τεθεί η Ευρώπη μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι αλλά και από πληροφορίες που μιλούν για νέο τρομοκρατικό χτύπημα μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Η Βιέννη προειδοποίησε για πιθανό χτύπημα όχι μόνο στην αυστριακή πρωτεύουσα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Την ίδια ώρα δημοσίευμα της Daily Mail αναφέρει πως η Βρετανιά είναι η βασική χώρα προτίμησης ύποπτων για τρομοκρατία.
Οπως σημειώνει, περίπου 300 ύποπτοι για τρομοκρατία, εγκληματίες και παράνομοι μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στη χώρα καθημερινά.
Η εφημερίδα, παρουσιάζοντας σχετική έκθεση, αναφέρει πως ο αυξημένος αριθμός προβληματίζει ιδιαίτερα τις αρχές, με τους αρμόδιους να έχουν σημάνει «κόκκινο» συναγερμό.
Το ποσοστό των ύποπτων επιβατών αγγίζει πλέον το 60% τα τελευταία δύο χρόνια.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο από το παρατηρητήριο Berriew QC, οι έλεγχοι στα σύνορα έχουν εντατικοποιηθεί, με την απειλή να είναι προ των πυλών.
«Δεδομένων των γεγονότων του περασμένου έτους και της αδυναμίας του συστήματος στα ευρωπαϊκά σύνορα, οι αρχές θα ενεργούσαν ανεύθυνα αν δεν σήμαναν συναγερμό», δήλωσε.
Μάλιστα, το Εθνικό Κέντρο Εντοπισμού Συνόρων, αφού λάβει αναλυτικά στοιχεία για τους επιβάτες όλων των αεροπορικών εταιριών πραγματοποιεί ελέγχους.
Η Daily Mail αναφέρει πως αποστέλλονται στην επονομαζόμενη «Στάζι» τα στοιχεία των επιβατών, η ημερομηνία γέννησης, τα στοιχεία του διαβατηρίου του, για να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλές να ταξιδέψει.
Αυτό που εξετάζεται είναι αν υπάρχουν σχέσεις με τρομοκρατικές δράσεις ή αν έχουν κάνει κατάχρηση της βίζας τους. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα ελέγχου προηγούμενων πτήσεων και να δουν αν ο ταξιδιώτης έχει μεταβεί στη Συρία. Αν το όνομα συνάδει με λίστα πιθανών υπόπτων τότε ενημερώνονται οι συνοριοφύλακες. Αξίζει να σημειωθεί, ακόμη, πως το περασμένο έτος έχουν φτάσει τις 100.000. Οι συνοριοφύλακες έχουν προβεί στη σύλληψη 2.200 ανθρώπων από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις