Τι συμβαίνει όταν διακόπτονται τα φάρμακα της παχυσαρκίας - Τα ευρήματα για άγχος και κατάθλιψη

Τι συμβαίνει όταν διακόπτονται τα φάρμακα της παχυσαρκίας - Τα ευρήματα για άγχος και κατάθλιψη

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature Metabolism διερεύνησε την ψυχιατρική ασφάλεια των αγωνιστών του υποδοχέα GLP-1 (GLP-1RA) σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, εστιάζοντας όχι μόνο στη διάρκεια της θεραπείας αλλά και στην περίοδο μετά τη διακοπή της.

Αναλύοντας ηλεκτρονικά αρχεία υγείας μεγάλης κλίμακας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της θεραπείας οι GLP-1RA δεν σχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης ή αγχωδών διαταραχών σε σύγκριση με άλλες αντιδιαβητικές θεραπείες. Ωστόσο, μετά τη διακοπή της αγωγής, παρατηρήθηκε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης αυτών των διαταραχών σε σύγκριση με ασθενείς που διέκοψαν αναστολείς DPP-4 ή SGLT-2.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μεταβολική επιδείνωση μετά τη διακοπή της θεραπείας ενδέχεται να αποτελεί έναν από τους πιθανούς μηχανισμούς. Συγκεκριμένα, η αύξηση των τριγλυκεριδίων φάνηκε να εξηγεί μέρος της συσχέτισης, υποδηλώνοντας ότι οι μεταβολικές αλλαγές μπορεί να επηρεάζουν και την ψυχική υγεία. Παράλληλα, εξετάζονται και άλλες πιθανές εξηγήσεις, όπως η επανάκτηση σωματικού βάρους, η απώλεια του ευεργετικού μεταβολικού αποτελέσματος των GLP-1RAs, η επιδείνωση του γλυκαιμικού ελέγχου, καθώς και πιθανές επιδράσεις στον άξονα εντέρου-εγκεφάλου, ο οποίος φαίνεται να συμμετέχει στη ρύθμιση της διάθεσης.

Οι συγγραφείς υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και όχι για κλινική δοκιμή. Επομένως, τα ευρήματα καταδεικνύουν συσχέτιση και δεν αποδεικνύουν ότι η διακοπή των GLP-1RAs προκαλεί άμεσα άγχος ή κατάθλιψη.

Η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη στενότερης κλινικής παρακολούθησης των ασθενών μετά τη διακοπή της θεραπείας, ιδιαίτερα όσον αφορά την ψυχική τους υγεία. Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη περαιτέρω ερευνών για τη διευκρίνιση των βιολογικών μηχανισμών που συνδέουν τις μεταβολικές μεταβολές με την εμφάνιση ψυχιατρικών διαταραχών.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Γκουτέρες: Η ώρα των αποφάσεων για το Κυπριακό - Τα σενάρια της επόμενης ημέρας και η προσδοκία Χριστοδουλίδη

Γκουτέρες: Η ώρα των αποφάσεων για το Κυπριακό - Τα σενάρια της επόμενης ημέρας και η προσδοκία Χριστοδουλίδη

Η επίσκεψη του Αντόνιο Γκουτέρες, στην Κύπρο μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση της. Μετά τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τουφάν Ερχιουρμάν και το δείπνο που παρέθεσε το βράδυ της Τρίτης  στους δύο ηγέτες, όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην κοινή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10.00 και, κυρίως, στη δημοσιογραφική διάσκεψη που θα παραχωρήσει λίγο πριν αναχωρήσει από την Κύπρο.

BEST OF TOTHEMAONLINE