Με πρώτιστο στόχο την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας στην περιοχή του Ακάμα, αλλά και την αειφόρο ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής, το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε σήμερα την πρόταση της Υπουργικής Επιτροπής που αφορά την περιοχή του Ακάμα, δήλωσε μετά τη συνεδρία του σώματος ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.
`Οπως είπε ο κ. Κουγιάλης, η πρόταση περιλαμβάνει πέντε σημεία, μεταξύ των οποίων η άμεση προώθηση των διαδικασιών για κήρυξη του κρατικού δάσους και ολόκληρης της κρατικής περιουσίας, που εμπίπτουν μέσα στο δίκτυο Natura 2000, σε εθνικό δασικό πάρκο, και η υιοθέτηση και υλοποίηση των μέτρων διατήρησης και προστασίας της φύσης και των μέτρων ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, όπως αυτά καταγράφονται στο δεύτερο προσχέδιο για το Διαχειριστικό Σχέδιο, το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση.
Ο Υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε στις δηλώσεις του πως με την απόφαση που λήφθηκε από το Υπουργικό δεν συρρικνώνονται καθόλου τα όρια του Δικτύου Natura 2000, δεν δίνεται κανένα αναπτυξιακό δικαίωμα σε μεγάλους ή μικρούς ιδιοκτήτες και διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των ιδιοκτητών μικρών και μεγάλων.
“Με αυτή την απόφαση ανοίγει ο δρόμος για αποτελεσματική προστασία της περιοχής. Για πρώτη φορά θα ξεκινήσουν να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα, τα οποία θα ρυθμίζουν τις επιβλαβείς για το περιβάλλον δραστηριότητες”, σημείωσε.
Υπογράμμισε εξάλλου πως αυτή "είναι η πρώτη απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία δεν αναφέρεται ονομαστικά σε μεγαλοϊδιοκτήτη. Ολες οι προηγούμενες αποφάσεις Υπουργικών Συμβουλίων αναφερόντουσαν σε μεγαλοϊδιοκτήτες και μάλιστα έλεγαν και με ποιo τρόπο αυτοί πρέπει να αποζημιωθούν", επεσήμανε.
Δεν υπάρχει σήμερα η δυνατότητα οικονομικής αποζημίωσης και ούτε η δυνατότητα ανταλλαγής περιουσιών. Αυτό υποδεικνύει και με επιστολή του ο Γενικός Ελεγκτής. Τυχόν ανταλλαγή περιουσιών ή καταβολή αποζημιώσεων επιλεκτικά σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες θα δημιουργήσει πρόβλημα ίσης μεταχείρισης των πολιτών, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας.
Ερωτηθείς για την αξία των περιουσιών στην περιοχή αυτή, είπε πως δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας ποια είναι η αξία. "`Εχουν ακουστεί διάφορα νούμερα. Υπολογίζεται ότι είναι μισό δις ευρώ η αξία των ιδιωτικών περιουσιών στην περιοχή εκείνη", ανέφερε.
Τα πέντε σημεία που περιλαμβάνει η πρόταση είναι:
- Υιοθέτηση και υλοποίηση των μέτρων διατήρησης και προστασίας της φύσης και των μέτρων ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, όπως αυτά καταγράφονται στο δεύτερο προσχέδιο για το Διαχειριστικό Σχέδιο, το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση. Αυτά τα μέτρα ισχύουν για ολόκληρη την περιοχή και για τις ιδιωτικές γαίες αλλά και για τις κρατικές
- Την άμεση προώθηση των διαδικασιών για κήρυξη του κρατικού δάσους και ολόκληρης της κρατικής περιουσίας, που εμπίπτουν μέσα στο δίκτυο NATURA 2000, σε εθνικό δασικό πάρκο
- Την πρόσληψη εξειδικευμένου συμβούλου με τη συντομότερη, στα πλαίσια του νόμου, διαδικασία για να σχεδιάσει και εισηγηθεί τρόπους αξιοποίησης του εθνικού δασικού πάρκου, αλλά και να εξετάσει και να εισηγηθεί τρόπους ενιαίας διαχείρισης ολόκληρης της περιοχής, η οποία εμπίπτει μέσα στο Δίκτυο NATURA 2000
- `Οπως το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών επανεξετάσει το υφιστάμενο πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής και ετοιμάσει τοπικό σχέδιο το οποίο πρέπει να ολοκληρώσει σε 18 μήνες και αυτό αφορά ολόκληρη την περιοχή του Ακάμα και
- Την επανεξετάση των προηγούμενων σχετικών αποφάσεων Υπουργικών Συμβουλίων σε σχέση με τα νέα δεδομένα όπως έχουν σήμερα διαμορφωθεί.
“Πιστεύουμε ότι με αυτή την απόφαση ανοίγει ο δρόμος για αποτελεσματική προστασία της περιοχής. Για πρώτη φορά θα ξεκινήσουν να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα, τα οποία θα ρυθμίζουν τις επιβλαβείς για το περιβάλλον δραστηριότητες και μιλώ για ανεξέλεγκτη είσοδο, μιλώ για σαφάρι, μιλώ για υπερβόσκηση και γενικά τις όποιες δραστηριότητες δημιουργούν πρόβλημα στο περιβάλλον και καταστρέφουν τη βιοποικιλότητα”, είπε ο κ. Κουγιάλης.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “με την πιστή εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας που διέπει το Δίκτυο NATURA 2000 και με τα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα μέσα σε ιδιωτικές και κρατικές περιουσίες μπορούμε να προστατέψουμε το περιβάλλον αποτελεσματικά”.
“Με την απόφασή μας αυτή δεν συρρικνώνονται καθόλου τα όρια του Δικτύου NATURA 2000, δεν δίνεται κανένα αναπτυξιακό δικαίωμα σε μεγάλους ή μικρούς ιδιοκτήτες και διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των ιδιοκτητών μικρών και μεγάλων”, επεσήμανε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε πως "το όραμά μας είναι η δημιουργία ενός εθνικού δασικού πάρκου, το οποίο θα προωθεί την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και μια διαχείριση αειφόρο ολόκληρης της περιοχής, με στόχο την αναζωογόνηση των κοινοτήτων".
"Η περιοχή του Ακάμα ήταν μια περιοχή που στο παρελθόν είχε 22-23 χιλιάδες κατοίκους ενώ σήμερα ζουν σε αυτή την περιοχή μόνο τρεις χιλιάδες άτομα. Η περιοχή έχει υποπέσει σε μαρασμό και πιστεύουμε ότι μέσα από αυτή την ορθολογική διαχείριση της περιοχής και την προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να αναζωογονηθεί ολόκληρη η περιοχή", επεσήμανε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι ο ίδιος έχει μιλήσει και με τις κοινότητες και με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. «Εκείνο που θέλω να τονίσω ιδιαίτερα είναι ότι υπάρχει μια πολύ αυστηρή και αποτελεσματική οδηγία που διέπει τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως Natura 2000 . Αυτό είναι γενικώς παραδεκτό, το έχουν παραδεχτεί και όλοι οι βουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος και όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, και έχω πει στις περιβαλλοντικές οργανώσεις ότι αυτή τη στιγμή στην ΕΕ συζητείται το άνοιγμα αυτής της Οδηγίας, ούτως ώστε να γίνει πιο χαλαρή".
"Εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία επειδή πιστεύουμε ότι αυτή η Οδηγία είναι αυστηρή και αποτελεσματική και προστατεύει το περιβάλλον έχουμε ταχθεί με εκείνους που δεν θέλουν το άνοιγμα αυτής της Οδηγίας", ανέφερε, και πρόσθεσε πως "αυτή η Οδηγία παρέχει το κανονιστικό πλαίσιο, ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για να προστατεύσουμε ολόκληρη την περιοχή" και "αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις".
"Τις τελευταίες μέρες έχουν μιλήσει για αποφάσεις που ευνοούν κάποιους. Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι είναι η πρώτη απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία δεν αναφέρεται ονομαστικά σε μεγαλοϊδιοκτήτη. Ολες οι προηγούμενες αποφάσεις Υπουργικών Συμβουλίων αναφερόντουσαν σε μεγαλοϊδιοκτήτες και μάλιστα έλεγαν και με ποιo τρόπο αυτοί πρέπει να αποζημιωθούν", επεσήμανε ο Υπουργός Γεωργίας.
Σημείωσε πως "δεν υπάρχει σήμερα η δυνατότητα οικονομικής αποζημίωσης και ούτε η δυνατότητα ανταλλαγής περιουσιών. Αυτό υποδεικνύει και με επιστολή του ο Γενικός Ελεγκτής. Τυχόν ανταλλαγή περιουσιών ή καταβολή αποζημιώσεων επιλεκτικά σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες θα δημιουργήσει πρόβλημα ίσης μεταχείρισης των πολιτών", ανέφερε.
Ο κ. Κουγιάλης επεσήμανε πως 28% της γης της ελεύθερης Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εντεταγμένη στο Δίκτυο Φύση 2000 και περίπου 14% ανήκει σε ιδιώτες. "`Αρα δεν μπορεί το κράτος επιλεκτικά να αποζημιώσει κάποιους και κάποιους άλλους να μην αποζημιώσει. Για αυτό θεωρώ ότι με αυτήν μας την απόφαση διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των πολιτών", σημείωσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις