ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η «καλπάζουσα» ανεργία σε αριθμούς – Γραφήματα με στατιστικά του 2015

Η «καλπάζουσα» ανεργία σε αριθμούς – Γραφήματα με στατιστικά του 2015

Η ανεργία, είναι ένα από τα «καυτά» θέματα των τελευταίων ετών, άρρηκτα συνδεδεμένο με την οικουμενική οικονομική κρίση και ίσως η ρίζα του κακού για την πλειονότητα των κοινωνικών προβλημάτων που παρουσιάζονται. Αν είναι όμως ανησυχητικά τα ποσοστά της γενικής ανεργίας, αυτά της νεανικής είναι τουλάχιστο τραγικά. του Ανδρέα Χαραλάμπους

Γενική Ανεργία

Τα ποσοστά αυτής, καλπάζουν ανοδικά εδώ και 8 περίπου χρόνια, σε όλη την Ευρώπη, φτάνοντας σε ανησυχητικά επίπεδα σε πολλές χώρες. Πρώτη και ακλόνητη προς το παρόν στην σχετική λίστα, η Ελλάδα. Τα τελευταία 2 περίπου χρόνια όμως, χώρες όπως η Κύπρος, η Ισπανία και η Ιταλία πλησίασαν επικίνδυνα, χωρίς όμως να απειλούν προς το παρόν τον «θρόνο» της.

Ο πίνακας που ακολουθεί (1.1), αφορά τα επίσημα στοιχεία, για την ανεργία σε 9 χώρες της Ευρώπης, κατά το έτος 2015:

 

1.1

Η πιο ενδιαφέρουσα παρατήρηση, που προκύπτει από το πιο πάνω γράφημα, είναι τα σχετικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας σε χώρες με θεωρητικά αδύναμες οικονομίες. Σημειώνουμε: «σχετικά χαμηλά ποσοστά», διότι χαμηλά καθίστανται σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά ακόμη υψηλά σε θέματα υγιούς οικονομίας. Εντωμεταξύ και σε αυτές τις χώρες υπερ-πολλαπλασιάστηκαν τα σχετικά ποσοστά, όπως και σε άλλες χώρες.

Άξιο για να λάβουμε υπόψιν, είναι και το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες χώρες έχουν υψηλά ποσοστά μετανάστευσης και μάλιστα κυρίως σε χώρες που παρουσιάζουν ψηλά ποσοστά ανεργίας. Άρα είναι εύλογο να αναλογιστούμε, ότι ουσιαστικά τα ποσοστά ανεργίας μεταναστεύουν μαζί με το εργατικό δυναμικό.

 

Νεανική Ανεργία

Όσο ψηλά κι αν παρουσιάζονται τα ποσοστά της γενικής ανεργίας, σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζουν την ακραία – τραγική κατάσταση, της νεανικής ανεργίας.

Η γενική ανεργία υπολογίζεται σε μια ακτίνα ηλικιών συνήθως 18-65 ετών, ενώ η νεανική ανάμεσα στις ηλικίες 18-28.

Τα ποσοστά, λοιπόν, της νεανικής ανεργίας θα ξεπερνούσαν τα όρια της φαντασίας προ δεκαετίας, αφού σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις αγγίζουν το διαστημικό 50%! Γενικά, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένας στους τρεις νέους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν εργάζεται!

 

1.2

Εμφανές είναι το γεγονός ότι τα ποσοστά της νεανικής ανεργίας είναι ουσιαστικά ανάλογα της καθολικής ανεργίας σε κάθε χώρα.

Άνιση είναι η διαφορά μεταξύ των δύο δεικτών σε κάθε χώρα, αφού για παράδειγμα στη Λετονία τα ποσοστά νεανικής ανεργίας είναι περίπου διπλάσια της γενικής, ενώ στην Κύπρο σχεδόν τριπλάσια!

Στο επόμενο γράφημα (2.1) καθίσταται ακόμη πιο ξεκάθαρη η παρατήρηση και η σύγκριση μεταξύ των δύο παραγόντων.

 

2.1

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, ενόψει και του τραγικού ορόσημου των 50 χρόνων της τουρκικής κατοχής επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της περιηγητικής έκθεσης φωτογραφίας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με θέμα «20 χρόνια Κύπρος – ΕΕ».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top