Η Μάλτα είναι φορολογικός παράδεισος για πολλές εταιρείες, ενώ τα οικονομικά ρεπορτάζ σε αυτό το νησιωτικό κράτος παρουσιάζουν ενδιαφέρον και τυγχάνουν ευρείας προβολής…
Διόλου περίεργο που οι Times of Malta ασχολούνται με τον τομέα της ενέργειας και δη των πετρελαιοειδών, κάνοντας σύγκριση με τα κυπριακά δεδομένα.
Πιο συγκεκριμένα, σε άρθρο του τη Δευτέρα (01/02) ο Άλφρεντ Φαρούτζια διερωτάται γιατί στη Μάλτα η βενζίνη είναι σχεδόν 19 σεντ ακριβότερη απ΄ ό,τι στην Κύπρο. Ασφαλώς το σχόλιό του έχει βαθύτερο νόημα. Θέλει να τονίσει ότι ο κρατικό μονοπώλιο στα καύσιμα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές…
Το άρθρο του που δημοσιεύεται υπό τον τίτλο «H Esso στην Κύπρο, αλλά όχι στην Μάλτα», αναφέρει:
«Γιατί η Esso και άλλα φημισμένα διεθνή brands πετρελαιοειδών είναι διαθέσιμα στην Κύπρο αλλά όχι στην Μάλτα;
Γιατί η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Κύπρο είναι 1.133 ευρώ το λίτρο, 18.7 σεντς χαμηλότερη από την αντίστοιχη στη Μάλτα; Γιατί η premium unleaded στην Κύπρο πωλείται για 1.179 ευρώ το λίτρο, 14.1 σεντς χαμηλότερα από την Μάλτα; Και γιατί το πετρέλαιο στην Κύπρο κοστίζει 1.083 ευρώ το λίτρο, 13.7 σεντς λιγότερα απ’ εδώ;
Πώς είναι δυνατόν το Υπουργείο Ενέργειας στην Κύπρο να προσελκύει αντιπροσώπους διεθνών εταιρειών πετρελαίου για να προωθήσουν τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους, παρόλο που το ένα τρίτο της χώρας είναι κατεχόμενο από την Τουρκία;
Γιατί το Υπουργείο Ενέργειας της Μάλτας απέτυχε να προσελκύσει κάποιον αντιπρόσωπο ξένης εταιρείας πετρελαίου; Πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βλέπει ότι το υπουργείο της Μάλτας παραγκωνίζει τους τοπικούς εκπροσώπους ξένων εταιρειών μέσω της κρατικής εταιρείας, της Enemed, παρά τις συζητήσεις για να γίνει επιχειρηματική;
Είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέπει στις τοπικές αρχές να βρίσκουν δικαιολογίες για να διατηρήσουν την κυριαρχική θέση της Enemed;
H Esso, η BP και η Shell παρείχαν τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους στη Μάλτα πριν από 40 χρόνια.
Γιατί δεν έχουν επιστρέψει ακολουθώντας τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Η εισαγωγή, η αποθήκευση και η διαχείριση των καυσίμων, δεν πρέπει να παραμείνουν στα χέρια της κυβέρνησης ή της Enemed.
Πρέπει να είναι στα χέρια των τοπικών αντιπροσώπων των ξένων εταιρειών πετρελαίου, όπως και στην Κύπρο. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι είτε η Enemed δεν μπορεί να διαθέσει τα προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές, είτε κάνει τεράστια κέρδη σε βάρος των καταναλωτών.
Στα χαρτιά, η Μάλτα έχει τα απαραίτητα σώματα, όπως η Αρχή Ανταγωνισμού, η Αρχή Αποθεμάτων και η Αρχή Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων, αλλά είναι σε αδράνεια όταν πρέπει να λάβουν μέτρα για κρατικούς οργανισμούς».
Επιμέλεια: Φάνης Μακρίδης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
• Πότε και που αναμένεται να έχουμε ξανά βροχές; Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι την Παρασκευή
• Ανείπωτη θλίψη: Απεβίωσε σπουδαίος στιχουργός - Συνεργάστηκε με Νταλάρα, Μαχαιρίτσα και Κότσιρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις