ΥΓΕΙΑ

Προτεραιότητα σε Κύπριους ασθενείς για κλινική δοκιμή θεραπείας σπάνιας νεφορπάθειας

Προτεραιότητα σε Κύπριους ασθενείς για κλινική δοκιμή θεραπείας σπάνιας νεφορπάθειας

Κύπριοι ασθενείς θα έχουν το προνόμιο να ενταχθούν πρώτοι σε κλινική δοκιμή για θεραπεία της νόσου της Κυστικής Μυελικής Νόσου των Νεφρών, δοκιμή η οποία υπόσχεται την παράταση της νεφρικής λειτουργίας και ίσως ακύρωση του ενδεχομένου ολικής καταστροφής των νεφρών τους.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο Κύπρου η δυνατότητα αυτή δίνεται μετά από διεθνή συνεργασία με τη συμμετοχή σχετικά μικρού αριθμού ερευνητών, από τη Τσεχία, την Κύπρο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Κύπριοι ασθενείς και ιδιαίτερα οι νεότεροι, ενθαρρύνονται να διατηρούν στενή επαφή με τον νεφρολόγο τους για τακτική παρακολούθηση και καταγραφή της λειτουργίας των νεφρών τους ώστε πιο εύκολα να ικανοποιήσουν τα κριτήρια που θα απαιτούνται για συμμετοχή στην κλινική μελέτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση σε συνάντηση εμπειρογνωμόνων για τη σπάνια αυτή κληρονομική πάθηση των νεφρών, που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard, συμμετείχε και το Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής (ΚΕΜΙ) του Πανεπιστημίου Κύπρου με τους Κωνσταντίνο Δέλτα, Καθηγητή και τον συνεργάτη του Δρ Γρηγόρη Παπαγρηγορίου, Μοριακό Βιολόγο και Γενετιστή.

Η πιο σημαντική εξέλιξη που συζητήθηκε κατά τη συνάντηση αφορά στη δυνατότητα έναρξης περιορισμένης κλινικής δοκιμής για θεραπεία της νόσου με φαρμακευτική ουσία που αναμένεται να εγκριθεί σύντομα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (Federal Drug Administration), για θεραπεία άλλης νόσου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Κυστική Μυελική Νόσος των Νεφρών, παρόλο που είναι σπάνια, εντοπίσθηκε σε χωριά της Πάφου σε σημαντικά υψηλότερη συχνότητα στους ασθενείς και ερευνήθηκε σε βάθος για πρώτη φορά πριν από 20 έτη.

Οι έρευνες διεξήχθησαν από την ερευνητική ομάδα του Καθηγητή, Δέλτα, μετά από τις κλινικές παρατηρήσεις των γιατρών Δρα Άλκη Πιερίδη και Δρα Χριστόφορου Σταύρου, ο οποίος διαπίστωσε πρώτος την ορθή κλινική διάγνωση.

Η κυπριακή ομάδα ήταν η πρώτη που χαρτογράφησε το υπεύθυνο γονίδιο, το 1998, γεγονός που αποτέλεσε μεγάλη διεθνή επιτυχία και προσέλκυσε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας νεφρολογικής κοινότητας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Τήρησε την υπόσχεση του ο ΠτΔ: Θέτει σε πιλοτική λειτουργία την εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» - Το μήνυμα του προς όλες τις γυναίκες

Τήρησε την υπόσχεση του ο ΠτΔ: Θέτει σε πιλοτική λειτουργία την εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» - Το μήνυμα του προς όλες τις γυναίκες

Την πιλοτική λειτουργία της εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε μήνυμα του για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top